Connect with us

Τι είναι η συγκεκριμένη νόσος του θυρεοειδούς, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται;
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή. Η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι να παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού. Οι φλεγμονές που προκαλεί η νόσος συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό. Κατά κύριο λόγο πλήττει μεσήλικες γυναίκες, αλλά μπορεί να συμβεί σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, όπως και σε παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μπορεί να μην παρατηρήσετε στην αρχή τα συμπτώματα της νόσου, ή μπορεί να εμφανιστεί ένα πρήξιμο στο μπροστά μέρος του λαιμού. Η νόσος Hashimoto συνήθως εξελίσσεται αργά, μέσα σε αρκετά χρόνια, και προκαλεί χρόνια βλάβη στον θυρεοειδή. Συνεπώς, τα συμπτώματα που παρατηρούμε έχουν να κάνουν με τον υποθυρεοειδισμό, και είναι τα εξής.

Κόπωση και νωθρότητα
Ευαισθησία στο κρύο
Δυσκοιλιότητα
Χλωμό, ξηρό δέρμα
Πρησμένο πρόσωπο
Εύθραυστα νύχια
Τριχόπτωση
Πρήξιμο της γλώσσας
Ανεξήγητη αύξηση βάρους
Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία και σφίξιμο
Πόνος και σφίξιμο στις αρθρώσεις
Αδυναμία στους μύες
Υπερβολική ή παρατεταμένη αιμορραγία κατά την περίοδο
Συμπτώματα κατάθλιψης
Προβλήματα στην μνήμη
Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, και ειδικά κούραση χωρίς λόγο, ξηροδερμία, και πρησμένο πρόσωπο, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Επίσης, θα ήταν καλό να ελέγχετε τακτικά τον θυρεοειδή σας αν έχετε κάνει εγχείρηση στην περιοχή, ή αν έχετε κάνει θεραπεία με ακτινοβολία στο κεφάλι, τον λαιμό ή ψηλά στο στήθος. Αν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας είναι υψηλά, ρωτήστε τον γιατρό σας κατά πόσο μπορεί να ευθύνεται ο υποθυρεοειδισμός για αυτό. Αν λαμβάνετε φάρμακα για υποθυρεοειδισμό λόγο νόσου Hashimoto, προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας, καθώς η δόση σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ανά καιρούς.

Τι προκαλεί την νόσο Hashimoto;
Είναι αυτοάνοσο νόσημα, συνεπώς οι γιατροί δεν έχουν εξακριβώσει τι μπορεί να το προκαλέσει, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο, και είναι οι εξής:

Το φύλο, καθώς οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν.
Η ηλικία, καθώς πιο συχνά εμφανίζεται στην μέση ηλικία.
Η κληρονομικότητα -αν άλλα άτομα στην οικογένεια πάσχουν από νοσήματα του θυρεοειδούς ή άλλα αυτοάνοσα.
Αν πάσχετε από άλλα αυτοάνοσα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο κίνδυνος για Hashimoto αυξάνεται.
Η έκθεση σε ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από την νόσο Hashimoto μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην υγεία μας, όπως:

Πρήξιμο στον λαιμό: Η συνεχής πίεση στον θυρεοειδή για να παράγει περισσότερες ορμόνες μπορεί να προκαλέσει σφοδρό, πολύ εμφανές πρήξιμο, που μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στην κατάποση και την αναπνοή.
Προβλήματα στην καρδιά, καθώς ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα, οδηγώντας μέχρι και σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Προβλήματα στην ψυχική υγεία, καθώς μπορεί να εμφανιστούν καταθλιπτικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου, και να επιδεινωθούν με τον καιρό. Επιπλέον, η λίμπιντο μπορεί να πέσει δραματικά.
Μυξοιδηματικό κώμα, που είναι μια σπάνια αλλά θανάσιμη επιπλοκή, που προκαλείται σε ασθενείς που δεν αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Μπορεί να προκληθεί από έκθεση στο κρύο, σε ηρεμιστικά ή σε ναρκωτικά. Χρειάζεται επειγόντως μεταφορά στο νοσοκομείο.
Εκ γενετής προβλήματα σε μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με υποθυρεοειδισμό λόγω Hashimoto και δεν λαμβάνουν θεραπεία. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στην ανάπτυξη και στην εγκεφαλική λειτουργία.
Για να λάβετε διάγνωση, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν ενδοκρινολόγο, και μέσα από αιματολογικές εξετάσεις που μετρούν τα επίπεδα ορμονών σας. Αυτές οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν τον υποθυρεοειδισμό, αλλά μπορούν να δείξουν και αν η νόσος Hashimoto ευθύνεται για αυτόν. Όσον αφορά τα φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε εκτενώς με τον γιατρό σας, σχετικά με άλλες πιθανές παθήσεις που αντιμετωπίζετε, όπως και για το ποια θα ήταν τα κατάλληλα φάρμακα και η κατάλληλη δοσολογία για εσάς. Επαναληπτικές εξετάσεις κάθε 6 με 12 εβδομάδες θα σας βοηθούν να καθορίσετε αν χρειάζεται να αλλάξετε την δοσολογία σας.

Η θεραπεία με ορμόνες μπορεί να έχει ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες για τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε. Αυτές είναι οι εξής:

Φτερουγίσματα στην καρδιά
Τρέμουλο
Νευρικότητα
Συχνή εφίδρωση
Ανησυχία
Ένας ασθενής με υποθυρεοειδισμό λόγω της νόσου Hashimoto μπορεί να ζήσει μια πολύ καλή, μακρά και άνετη ζωή, παίρνοντας τα φάρμακά του και χωρίς να παραμελεί τις τακτικές του εξετάσεις. Με παρακολούθηση των συμπτωμάτων και προσοχή, οι παρενέργειες είναι πολύ μικρές και το μέλλον… φωτεινό.

Advertisement