Connect with us

Η Σκλήρυνση Κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία χρόνια ασθένεια της οποίας η αιτία παραμένει άγνωστη. Η ασθένεια πρσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα νεαρής ηλικίας, από 20 έως 50 ετών, με τις γυναίκες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με τους άνδρες.

Οι παράγοντες που την προκαλούν δεν έχουν ακόμα βρεθεί από τους επιστήμονες. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα πάντα με το τμήμα του νευρικού συστήματος που επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση.

Στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, εντοπίζεται βλάβη στην επικάλυψη μυελίνης γύρω από τις νευρικές ίνες που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα που έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των νευρικών σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και του υπόλοιπου σώματος. Τα συμπτώματα της ΣΚΠ, προκαλούνται εξαιτίας αυτών των προβληματικών νευρικών σημάτων τα οποία διαφέρουν σε κάθε ασθενή, και σταδιακά μπορεί να αλλάζουν για το κάθε άτομο ξεχωριστά και εξαρτάται από το πού και το πότε εμφανίζεται η βλάβη.

Για να διαγνωστεί η ΣΚΠ πρέπει δύο περιοχές του εγκεφάλου τουλάχιστον να παρουσιάζουν επιβεβαιωμένα συμπτώματα και να έχουν εντοπιστεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Παρακάτω δίνονται τα συνηθέστερα συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας:

Κόπωση
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν κούραση σε ποσοστό 80%. Η κόπωση επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ασθενή στις οικιακές υποχρεώσεις αλλά και την εργασία. Μπορεί να αποτελέσει το πιο σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα που να υποδεικνύει την ασθένεια σε ένα άτομο που δεν παρουσιάζει άλλα προβλήματα κατά την καθημερινή του δραστηριότητα.

Δυσκολία στην κίνηση
Η δυσκολία στην κίνηση και το περπάτημα σχετίζεται και με άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία, σπαστικότητα, απώλεια της ισορροπίας, μείωση αισθητηριακών ερεθισμάτων και κόπωση. Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει εν μέρει με φυσικοθεραπεία, βοηθητικές θεραπείες αλλά και φάρμακα.

Μούδιασμα
Συχνό σύμπτωμα είναι η αίσθηση μουδιάσματος (ή αλλιώς μηρμύγκιασμα) σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο και τα άκρα.

Σπαστικότητα
Παρουσιάζεται ακαμψία και ένα ευρύ φάσμα από ακούσιους μυϊκούς σπασμούς. Συχνότερα εμφανίζεται στα πόδια αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιδήποτε άκρο.

Αδυναμία
Η αδυναμία οφείλεται στην απραγία των μυών ή στη βλάβη στα νεύρα που διεγείρουν τους μυς. Αντιμετωπίζεται με τη χρήση βοηθημάτων κινητικότητας αλλά και με κάποιες μεθόδους αποκατάστασης.

Προβλήματα στην όραση
Αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα για μεγάλο μέρος των ασθενών. Περιλαμβάνει συμπτώματα όπως θολή όραση, κακή αντίθεση ή αντίληψη χρωμάτων και τον πόνο κατά την κίνηση των ματιών.

Ίλιγγος
Η ασθένεια προκαλεί έλλειψη ισορροπίας, ελαφριά ζαλάδα και αστάθεια. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν ίλιγγο, να έχουν δηλαδή την αίσθηση ότι οι ίδιοι ή το περιβάλλον τους “γυρίζουν ασταμάτητα”.

Προβλήματα στην ουροδόχο κύστη
Πολλοί ασθενείς με ΣΚΠ (τουλάχιστον 80% των ασθενών) παρουσιάζουν προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, όπως συχνοουρία και λοιμώξεις του ουροποιητικού. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται επιτυχώς με φάρμακα και διαχείριση των υγρών του οργανισμού.

Προβλήματα στο έντερο
Οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα αλλά και άλλα προβλήματα, όπως είναι και η απώλεια του ελέγχου των εντέρων. Μία προσεγμένη δίαιτα, επαρκής πρόσληψη υγρών, και σωματική άσκηση σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχή διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

Πόνος
Ο πόνος είναι ένα συχνό σύμπτωμα στα άτομα με ΣΚΠ. Σε μια μελέτη, το 55% των ασθενών είχε “κλινικά σημαντικό πόνο” κάποια στιγμή και σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες είχαν κάποιον χρόνιο πόνο.

Γνωστικές αλλαγές
Τα άτομα με ΣΚΠ παρουσιάζουν δυσκολία σε κάποιες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η δυνατότητα επεξεργασίας εισερχομένων πληροφοριών, η δυνατότητα να μάθουν και να ανακαλούν νέες πληροφορίες, η οργάνωση και η επίλυση προβλημάτων, η εστίαση της προσοχής και η ακριβής αντίληψη του περιβάλλοντος.

Συναισθηματικές αλλαγές
Οι ασθενείς με ΣΚΠ μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη, γρήγορες αλλαγές στη διάθεση, όπως κλάμα ή έντονο γέλιο. Οι ασθενείς τείνουν να είναι ευερέθιστοι και δε μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους λόγω όλων αυτών των νευρολογικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα.

Κατάθλιψη
Η κλινική κατάθλιψη (η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης) είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ΣΚΠ, σύμφωνα με μελέτες. Εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ των ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από ότι στο γενικό πληθυσμό ή σε άτομα με άλλες χρόνιες ή εκφυλιστικές παθήσεις.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να έχει και λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα:

Προβλήματα στηο λόγο
Οι ασθενείς με ΣΚΠ παρουσιάζουν προβλήματα στην ομιλία και την άρθρωση αλλά και απώλεια όγκου στην φωνή. Τα συμπτώματα είναι πιθανό να εντείνονται σε περιόδους υπερβολικής κούρασης.

Προβλήματα στην κατάποση
Οφείλονται στις διάφορες βλάβες των νεύρων που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα και το λαιμό.

Τρόμος
Μπορεί να παρουσιαστεί τρεμούλιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος, λόγω βλάβης στις νευρικές οδούς που ευθύνονται για το συντονισμό των κινήσεων.

Επιληπτικές κρίσεις
Μπορούν να εμφανιστούν εξαιτίας της βλάβης που εντοπίζεται σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου. Εμφανίζονται σε ποσοστό 2-5% των ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό που τις παρουσιάζει σε ποσοστό 3%.

Προβλήματα στην αναπνοή
Εμφανίζονται λόγω βλαβών των μυών του στήθους και των νεύρων που ελέγχουν την αναπνοή.

Κνησμός
Η φαγούρα είναι ένα σπανιότερο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με ΣΚΠ. Περιγράφεται από άτομα με ΣΚΠ πολλές φορές ως αίσθημα τσιμπήματος, καύσης ή κοψίματος στο δέρμα.

Πονοκέφαλος
Ορισμένοι τύπων κεφαλαλγίας μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με ΣΚΠ, ωστόσο δεν αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ασθένειας.

Απώλεια ακοής
Ένα μικρό μέρος των ασθενών παρουσιάζει εξασθένηση της ακοής. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μάλιστα, η απώλεια ακοής συναντάται ως το πρώτο σύμπτωμα της νόσου.

[nationalmssociety] [iatropedia]

Advertisement