Connect with us

Ο καλός Θεός φροντίζει σε καθημερινή βάση να προσκαλεί τον άνθρωπο στον Παράδεισο με εξαίσιους και θαυμαστούς, κάθε φορά, τρόπους. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι κωφεύουν και δεν αφουγκράζονται τον Ουρανό, μ’ αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν, όχι μόνο το μεγαλείο του Θεού, αλλά και να αγνοούν, επιπλέον, το γιατί ζουν στον κόσμο τούτο.
Υπάρχουν, όμως, κι ορισμένοι, που είχαν ανοικτά τα αυτιά τους και κατάφεραν τελικά να αφουγκραστούν τον Θεό και να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους.
Η ανεργία, ο Αναστάσης, η μουσουλμάνα και … η μετάνοια!
Πάτερ ημών… και οδική ασφάλεια!

Φυλάξω τας οδούς μου του μη αμαρτάνειν εν γλώσση μου… Επιστρέψουσιν οι εχθροί μου εις τα οπίσω’ εν η αν ημέρα επικαλέσωμαί σε, ιδού έγνων ότι Θεός μου ει συ. (ψαλμ. 38 και 55)

Τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2010, ημέρα Σάββατο, 5 π.μ. ξημερώματα οι δύο φίλοι συναντιόντουσαν για το ταξίδι στο ναό της Παναγιάς της Βαλαριώτισσας, στα ευλογημένα βουνά των Αγράφων εκεί δηλαδή που λειτουργούσε ο γέροντας, στον ευλογημένο αυτό τόπο που μας έδωσε στην Ορθοδοξία μεγάλους αγίους, όπως τον Εθναπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Άγιο Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου, τον Άγιο Αναστάσιο τον Γόρδιο, τον Άγιο Ευγένιο τον Αιτωλό…

Εν τω μεταξύ η Σοφία, αδελφή του Αναστάση είχε εκφράσει την επιθυμία να γνωρίσει κι αυτή τον παράξενο αυτόν παπά. Ήθελε, όπως είπε, στο Μανώλη να τον συμβουλευτεί για ορισμένα θέματα που απασχολούσαν την οικογένειά της.
Όταν λοιπόν της ανακοίνωσε ο Αναστάσης πως θα επισκεφθεί έναν παπά, γνωστό του κοινού πλέον φίλου τους Μανώλη εκείνη αμέσως κατάλαβε πως πρόκειται για τον ταπεινό εκείνο γέροντα ασκητή, για τον οποίον συχνά της μιλούσε.
Η επιθυμία της λοιπόν να τον συναντήσει δυνάμωσε ακόμη περαιτέρω όταν ο αδελφός της την ενημέρωσε ότι σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του ο παπάς του αποκάλυψε κάτι που κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό στην ψυχή του.
Και ο σύζυγος της Σοφίας ήθελε να συναντήσει τον γέροντα των ευλογημένων βουνών των Αγράφων αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από την εργασία του.
-Έχω πολλά χρόνια να ξυπνήσω τόσο νωρίς. Ελπίζω να αξίζει το ταξίδι στα κατσάβραχα, είπε ο Αναστάσης μόλις είδε τον Μανώλη να πλησιάζει.
– Σταμάτα Αναστάση. Πάντα αρνητικός είσαι σε ότι αφορά το Θεό και την Εκκλησία, του απάντησε τότε η αδελφή του.
– Καλημέρα και στους δύο σας! Αναστάση μου δίδεις μεγάλη χαρά γιατί χάρη σε σένα μεταβαίνω στον γέροντα. Ο Θεός να σε ευλογεί και σένα και την Κατερίνα και όλη την οικογένεια σου και όλον τον κόσμο… Το αν αξίζει ή όχι το ταξίδι ή καλύτερα φίλε μου αν κερδίσω ή χάσω το στοίχημα θα το εξετάσουμε καθώς θα επιστρέφουμε στην Αθήνα από τα ευλογημένα βουνά των Αγράφων.
Επί του παρόντος καλό θα ήταν να απαγγείλουμε το «Πάτερ ημών» (Κυριακή προσευχή) για να έχουμε συνοδηγό τον Χριστό και την Παναγιά μας και αμέσως άρχισε να απαγγέλει το Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς…. ! Τα δύο αδέλφια απήγγειλαν μαζί με τον Μανώλη την Κυριακή προσευχή…
-Δηλαδή τώρα που είπαμε το «Πάτερ ημών» μπορώ να οδηγώ με ασφάλεια το αυτοκίνητο; είπε ο Αναστάσης χαμογελώντας με εμφανή κίνητρο το πείραγμα.
Ο Μανώλης όμως άδραξε της ευκαιρίας για να αναφερθεί στον Αγιορείτη γέροντα Παϊσιο αλλά και στον γέροντα παπά.
-Όσο και να σου φαίνεται παράξενο η εν λόγω προσευχή που ο ίδιος ο Ιησούς μας δίδαξε δημιουργεί ασφάλεια όχι μόνο στο αυτοκίνητο αλλά και εν γένει στην καθημερινότητα μας και στην όλη ζωή μας. Ο γέροντας Παϊσιος έλεγε ότι η προσευχή του χριστιανού μοιάζει με το φωτάκι που ανάβει στη γη και δείχνει στο Πανάγαθο Θεό πως ένα από τα παιδιά του στη γη Τον καλεί είτε για να Τον ευχαριστήσει, είτε για να Τον παρακαλέσει για κάτι είτε να Τον δοξολογήσει…
Τότε ο Θεός ως Φως και Ζωή αναλαμβάνει να θωρακίσει τον πιστό και το περιβάλλον αυτού, δηλαδή την οικογένειά του, το σπίτι του, το χωριό του, την πατρίδα του ακόμη και το αυτοκίνητό του. Πιο χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα αποτελεί η διήγηση του παππούλη που θα δούμε -πρώτα ο Θεός- σήμερα. Συγκεκριμένα πριν από λίγα χρόνια τον επισκέφθηκε μια νεαρή κοπέλα από την Θεσσαλονίκη.
Η κοπέλα αυτή ήταν δαιμονισμένη. Οι γιατροί που επισκέφθηκε, πριν της συστήσουν να ταξιδέψει στ’ Άγραφα διέγνωσαν έντονη ψυχική διαταραχή με συμπτώματα σχιζοφρένειας. Και γι αυτό φρόντισαν να την φορτώσουν με χούφτες ηρεμιστικών, τα οποία είχαν επιβαρύνει κατά πολύ την υγεία της. Ωστόσο, αυτή φαινόταν αρκετά δυνατή και το πολεμούσε.
Δεν το έβαζε κάτω, όπως λέγει η λαϊκή ρήση. Συνέχιζε και πήγαινε στη δουλειά της οδηγώντας το αυτοκίνητο της και επισκεπτόταν μοναστήρια και προσκυνήματα ικετεύοντας τη βοήθεια της Παναγίας μας.
Ένας έμπειρος πνευματικός που υπηρετεί σε Ιερά Μονή έξω από τη Θεσσαλονίκη κατάλαβε αμέσως πως το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με σχιζοφρένεια αλλά με δαιμόνια. Συγκεκριμένα όταν άρχισε να της διαβάζει τη συγχωρητική ευχή μετά τη Θεία Εξομολόγηση αυτή πότε μούγκριζε σαν λιοντάρι και πότε γρύλλιζε σαν γάτα ενώ γελούσε κοροϊδευτικά.
Τότε ο πνευματικός της σύστησε να μεταβεί στ’ Άγραφα και της έδωσε και τις ανάλογες οδηγίες. Εκείνη ακολούθησε τη συμβουλή του και ξεκίνησε για τ’ Άγραφα μαζί με τη μητέρα της και μία φίλη της.
Έφθασαν στα Άγραφα και μετέβησαν στο ναό της Παναγίας. Ο γέροντας τους υποδέχθηκε στην είσοδο του ναού με ένα πλατύ χαμόγελο. Ασπάστηκαν τις ιερές εικόνες και άναψαν κεράκια. Καθ’ όλη τη διάρκεια που ήταν μέσα στο ναό ο γέροντας τις παρατηρούσε.
– Παπά μου δεν είμαι καλά. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι είμαι τρελή, σχιζοφρενής! Λένε ψέματα όμως, κάτι άλλο πρέπει να έχω και με κάνει να λειτουργώ αλλοπρόσαλλα, είπε η Αλεξία.
– Καλή μου γυναίκα δεν είσαι σχιζοφρενής, όπως λένε οι γιατροί. Ο πονηρός σε παιδεύει. Βρήκε μία χαραμάδα και χώθηκε αλλά δεν θα μείνει πολύ. Τον έβλεπα που κορόιδευε τη στιγμή που ασπαζόσουν τις εικόνες. Μη φοβάσαι ο Χριστός και η Παναγία δεν σ’ έχουν εγκαταλείψει. Θα γίνεις καλά.
-Μα γέροντα, η Αλεξία μας είπαν οι γιατροί πως επιβάλλεται να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα για να γιατρευτεί, είπε τότε η κυρά Κούλα, η μητέρα της.
– Μα ο Χριστός καλή μου γυναίκα είναι γιατρός των ψυχών. Ξεχάσαμε πόσα και πόσα θαύματα κάνει καθημερινά; Το κορίτσι θα το κάνει καλά σύντομα.
– Και πώς θα γίνει τούτο. Μήπως θα της δώσει κανένα φάρμακο; πετάχτηκε και είπε η φίλη της Αλεξίας, Αντωνία.
– Η αντιβίωση της Εκκλησίας είναι η τακτική εξομολόγηση, τα παυσίπονα της είναι η συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία και οι βιταμίνες που σε βοηθούν στην ανάρρωση είναι η συχνή καθημερινή προσευχή! Αυτά είναι ισχυρά φάρμακα της Αγίας Ορθοδοξίας μας τα οποία κατατροπώνουν τους ιούς και προπαντός το μισόκαλου που αιχμαλωτίζουν τις ψυχές.
-Σκάσε βρωμόπαπα! Μη μιλάς γιατί θα σε καταστρέψω. Θα τα σπάσω όλα, θα τα κάνω λαμπόγυαλα… είπε τότε η Αλεξία, ενώ ταυτόχρονα έκανε διάφορους μορφασμούς και έβγαζε βογγητά.
Ο γέροντας αμέσως έβγαλε τον ξύλινο σταυρό που φορούσε και άρχισε να σταυρώνει την δαιμονισμένη κοπέλα στο κεφάλι. Έκανε νόημα στον κυρ-Νίκο, να μπει στο ναό και έγνεψε στις άλλες δύο γυναίκες να οδηγήσουν την Αλεξία, η οποία στην κυριολεξία ούρλιαζε μέσα στο ναό της Παναγίας.
Οι δύο γυναίκες που δεν είχαν διαπιστώσει μέχρι τότε τέτοια συμπεριφορά από την Αλεξία εξεπλάγησαν. Η μητέρα της απευθυνόμενη στην κόρη της προσπάθησε να την μαλώσει που μίλησε με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο στον παπά.
Τότε το δαιμόνιο άρχισε να καταγράφει μία σειρά αστοχιών από μέρους της και να τη βρίζει. Εκείνη ξαφνιάστηκε, άρχισε να κλαίει. Ο παπάς της έγνεψε να σιωπήσει. Με ευλάβεια ο παππούλης εισήλθε στο Ιερό Βήμα.
Ασπάστηκε την Αγία Τράπεζα, έβαλε το πετραχήλι του και γονάτισε μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς και φαινόταν επί δέκα λεπτά σαν να διαλεγόταν μαζί της ψιθυριστά… Εν συνεχεία άρχισε να διαβάζει ευχές από το ευχολόγιο. Όλη την ώρα η Αλεξία έβγαζε βαρείς αναστεναγμούς και έβριζε τον παπά. Επί αρκετή ώρα γινόταν αληθινή μάχη. Τα δαιμόνια εκδηλώθηκαν και άρχισαν να αναφέρονται στη ζωή της κοπέλας.
«Παλιοθήλυκο επιχείρησα πολλές φορές καθώς οδηγούσες να σε ρίξω στο γκρεμό ή να φέρω πάνω σου από το αντίθετο ρεύμα κάποιο αυτοκίνητο. Αλλά δεν μπόρεσα να σου κάνω κακό γιατί με εμποδίζεις και μ’ ακυρώνεις με το που λες το «Πάτερ ημών»!
Τότε μία άλλη φωνή διαφορετική από την πρώτη, πιθανόν το άλλο δαιμόνιο πετάχτηκε και είπε: «Τι ξεστόμισες ρε βλάκα! Αποκάλυψες το μεγάλο μυστικό στον τραγόπαπα και τώρα θα το λέει σ’ όλους τους οδηγούς και θα προστατεύονται. Πω-πω τι ζημιά έκανες ανόητε. Τώρα να δούμε πως θα τα βγάλεις πέρα με τον μεγάλο (ίσως ο Εωσφόρος)»
Πάμε τώρα να φύγουμε γιατί έρχεται ο Κοσμάς και ο Αναστάσιος μαζί με τον Σεραφείμ και τον Ευγένιο ( εννοούσε τους Αγίους) και θα φάμε πολύ ξύλο. Έρχεται και εκείνη η Μαρία (η Παναγία μας)»! Τότε ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, σαν να έπεσε κεραυνός και η κοπέλα έπεσε ξερή κάτω. Η μητέρα της έκλαιγε ενώ η φίλη της είχε τρομοκρατηθεί και είχε ζαρώσει σε μία γωνιά. Ο γέροντας ιερωμένος πήρε λίγο λάδι από το καντήλι της Παναγίας και την σταύρωσε στο πρόσωπο και στα χέρια. Της έδωσε στη συνέχεια το χέρι και σηκώθηκε.
Το γεγονός αυτό, μου το εξιστόρησε, όπως ακριβώς το έζησε μ’ όλες τις λεπτομέρειες ο κυρ-Νίκος αρχικά, ένας εξαιρετικός ταπεινός άνθρωπος από την Καρδίτσα που συνηθίζει να μεταβαίνει στα Άγραφα και να βοηθά ως ψάλτης λίγο τον γέροντα. Το επιβεβαίωσε και ο παπάς, όταν του ζήτησα να μου εξηγήσει γιατί συνιστά στους οδηγούς να λένε το «Πάτερ ημών»!
Από τότε λοιπόν ο παππούλης συμβουλεύει όλους αυτούς που οδηγούν να μην ξεκινούν το αυτοκίνητο πριν πουν το «Πάτερ ημών»!
– Συγκλονιστικό αυτό το συμβάν! Πω-πω πόσα πράγματα αγνοούμε από την ζωντανή πίστη μας, τόνισε η Σοφία. Και πρόσθεσε: «Η κοπέλα έγινε καλά;»
-Από το πρώτο διάβασμα υπήρξε φανερή καλυτέρευση. Χρειάστηκε όμως να συνεχισθεί η θεραπεία στο «νοσοκομείο» των Αγράφων για λίγες ημέρες, ώστε να καθαρισθεί απ’ όλα τα αγκάθια το χωράφι της ψυχής της.
Σήμερα επειδή έτυχε να την γνωρίσω πριν από έναν χρόνο, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος μπορώ να υποστηρίξω ότι είναι απελευθερωμένη παντελώς από τα δεσμά του πονηρού.
Συνειδητοποίησε τα λάθη και τις χαραμάδες που άνοιγε στον πονηρό και με την εξομολόγηση, τον τακτικό εκκλησιασμό, τη Θεία Κοινωνία και την προσευχή ξέφυγε από τα δίκτυα του. Καλό λοιπόν είναι να ευχόμαστε να έχει ο Θεός καλά την Αλεξία, γιατί έγινε η αιτία να μάθουμε αυτό το μεγάλο μυστικό, γιατί το «Πάτερ ημών» όχι μόνο ασφαλίζει το αυτοκίνητο αλλά σώζει ζωές… !!
Συντάκτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Advertisement
Click to comment

Σχολιάστε