Connect with us

Εντάξει, όλοι μας το βράδυ πέφτουμε στο κρεβάτι και κοιμόμαστε, γνωρίζατε όμως πως ο τρόπος που κοιμάστε λέει πολλά για το ποιοι είσαστε ως άτομα;

Για παράδειγμα, αν κοιμάστε ανάσκελα, συχνά σημαίνει πως είσαστε δυνατός, ήσυχος τύπος. Αν κοιμάστε μπρούμυτα, συνήθως σημαίνει πως έχετε μια ανοιχτή, κοινωνική και παιχνιδιάρικη προσωπικότητα.

Οπότε, τι συμβαίνει όταν πετάς δυο διαφορετικούς τύπους ύπνου στο ίδιο κρεβάτι;

Είναι στην πραγματικότητα πολύ συναρπαστικό!

Όταν κοιμόμαστε το υποσυνείδητό μας αναλαμβάνει δράση. Για το λόγο αυτό, η γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούμε με το σύντροφό μας στη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικά ακριβής τρόπος για να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει στη σχέση μας.

«Ακόμη κι αν δεν μπορείτε ή δεν εκφράζετε αυτά τα πράγματα όταν είσαστε ξύπνιοι,» λέει η Patti Wood, ειδικός στη γλώσσα του σώματος με πάνω από 30 χρόνια εμπειρία και συγγραφέας του βιβλίου «Success Signals, A Guide to Reading Body Language». Πολλοί ειδικοί και ψυχολόγοι συμφωνούν με αυτή την ιδέα και έχουν διεξαχθεί μελέτες και έχουν γραφτεί βιβλία για το θέμα αυτό. Έχουν αποκαλύψει τις δέκα πιο δημοφιλείς στaσεις ύπνου ζευγαριών και τα μυστικά που έχουν ανακαλύψει για την κάθε μια έχουν πραγματικό ενδιαφέρον…

Το Κουτάλι

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την ψυχολόγο σχέσεων Corrine Sweet, η στάση αυτή υιοθετείται από το 15% (ή το 18%) των ζευγαριών και επιδεικνύει μια δυναμική στην οποία, «Ο ένας σύντροφος παίρνει μια προστατευτική στάση απέναντι στον άλλον.»

Παρόλο που είναι γλυκιά, μπορεί να γίνει επίσης λίγο προκλητική. «Είναι μια σύνθετη στάση η οποία είναι μεν σεξοuαλική, αλλά λέει, ‘Σε εμπιστεύομαι’,» λέει η Patti Wood, ειδικός στη γλώσσα του σώματος με πάνω από 30 χρόνια εμπειρία και συγγραφέας του βιβλίου «Success Signals, A Guide to Reading Body Language».

Το Χαλαρό κουτάλι

Τα νέα ζευγάρια τείνουν να έχουν την περισσότερη φυσική επαφή στο κρεβάτι, όμως μόλις η σχέση ωριμάσει, η επιθυμία να μοιραστούν ένα κοινό στρώμα εξασθενεί.

Το χαλαρό κουτάλι είναι συνήθως αυτό που κάνουν τα ζευγάρια που είναι θαυμαστές του κουταλιού αλλά η σχέση τους έχει ωριμάσει και ο καθένας ξεχωριστά θέλει να πάρει μια στάση που του παρέχει τον καλύτερο ποιοτικά ύπνο, λέει ο Paul Rosenblatt, συγγραφέας του βιβλίου «Two in a Bed: The Social System of Couple Bed Sharing.”

Είναι σαν αυτό που λέει το μεγάλο κουτάλι, «Είμαι από πίσω σου, μπορείς να βασιστείς πάνω μου,» αλλά δεν είναι τόσο σεξοuαλικό όσο το πιο κοντινό κουτάλι, λέει η Wood.

Το Κυνηγητό

Μοιάζει με το Κουτάλι, αλλά εδώ το ένα άτομο αναζητά το άλλο. Το ένα άτομο έχει κυλίσει στην άκρη του κρεβατιού και το άλλο το «κυνηγά».

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Το ένα είναι πως ο κυνηγημένος επιδιώκει την αναζήτηση ή το παίζει δύσκολος.

Το άλλο πράγμα μπορεί να είναι, σύμφωνα με τον Samuel Dunkell, συγγραφέα του «Sleep Positions: The Night Language of the Body», κάτι που ονομάζεται «Παράνομο Κουτάλι» επειδή το άτομο έχει υποχωρήσει καθώς θέλει το χώρο του.

Το Κουβάρι

Αυτή η εξαιρετικά οικεία στάση είναι αρκετά πιο σπάνια από Το Κουτάλι. Τείνει να συμβαίνει είτε όταν υπάρχουν έντονα συναισθήματα στο παιχνίδι (για παράδειγμα μετά από ερωτική πράξη) είτε στην αρχή μιας ρομαντικής σχέσης.

Κάποια ζευγάρια τη συντηρούν στη διάρκεια της σχέσης τους αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Σύμφωνα με την Elizabeth Flynn Campbell, ψυχοθεραπεύτρια από τη Νέα Υόρκη, «[το ζευγάρι] μπορεί να έχει δεθεί υπερβολικά, τόσο πολύ που αρνείται ο ένας να κοιμηθεί χωριστά από τον άλλο.»

Το Λύσιμο του Κόμπου

Η στάση αυτή ξεκινά με Το Κουβάρι, αλλά μετά από περίπου 10 λεπτά ξετυλίγεται.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή η στάση είναι σημάδι μιας πολύ δυνατότερης σχέσης συγκριτικά με Το Κουβάρι. Όμως μόνο 8% των ζευγαριών υιοθετούν αυτή τη στάση. Η Dr. Sweet λέει πως είναι, «ένας συμβιβασμός μεταξύ οικειότητας και ανεξαρτησίας, επιτρέποντας το καλύτερο και για τους δυο κόσμους.»

Οι Εραστές της Ανεξαρτησίας

Αν εσείς και ο σύντροφός σας κοιμάστε σε διαφορετικές κατευθύνσεις με κενό ανάμεσά σας, μην τρομάζετε! Αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ καλό.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από την ψυχολόγο σχέσεων Corrine Sweet, τα ζευγάρια που κοιμούνται πλάτη με πλάτη χωρίς να αγγίζονται είναι «συνδεδεμένα και ασφαλή από μόνα τους. Αυτή η στάση δείχνει τόσο εγγύτητα όσο και ανεξαρτησία στη σχέση.»

Είναι επίσης δημοφιλής, καθώς το 27% των ζευγαριών την προτιμούν.

Το Πίσω Άγγιγμα

Αν κοιμάστε πλάτη με πλάτη αλλά αγγίζεστε με τα οπίσθια ή τις πλάτες σας είναι επίσης καλό σημάδι, αλλά είναι και κάτι νέο.

Σύμφωνα με τη Dr. Sweet, αυτό σημαίνει πως, «και οι δυο σύντροφοι είναι χαλαροί και άνετοι ο ένας με τον άλλον.» Αυτή η στάση είναι πιο κοινή στα νεότερα ζευγάρια ή σε αυτά που είναι μαζί για λιγότερο από ένα χρόνο, παρά σε αυτά που είναι μαζί για μεγάλο διάστημα.

Η Φωλιά

Αυτή η γλυκιά στάση, στην οποία ο ένας σύντροφος ακουμπάει το κεφάλι του στο στήθος του άλλου, ενώ τα πόδια τους είναι μπλεγμένα, παρατηρείται συχνά στις αρχές μιας σχέσης και περιστασιακά την αναζωπυρώνει, σύμφωνα με τη Dr. Sweet.

Είναι μια στάση φροντίδας που δημιουργεί μια αίσθηση προστασίας. H ψυχολόγος Shirley Glass, επισημαίνει, «Υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης εδώ,» καθώς αυτό το φώλιασμα «ενισχύει την αίσθηση της συντροφικότητας και της προστασίας.»

Το Αγκάλιασμα των Ποδιών

Σύμφωνα με τη Wood, αν ο σύντροφός σας παίζει με τα πόδια σας στο κρεβάτι ή τα μπλέκει με τα δικά σας, σημαίνει πως λαχτάρα ένα συναισθηματικό ή σεξουαλικό δέσιμο.

Ένα ζευγάρι από μπερδεμένα πόδια είναι επίσης σημάδι πως δεν χορταίνετε ο ένας τον άλλον, ακόμη κι όταν κοιμάστε. «Σημαίνει πως οι ζωές σας είναι συνυφασμένες και λειτουργείτε σαν ζευγάρι. Πιθανόν να ολοκληρώνει ο ένας την πρόταση του άλλου και να φροντίζει ο ένας τον άλλον,» λέει η Wood.

Ο Κυρίαρχος του Χώρου

Αν ένας από τους συντρόφους κοιμάται με ανοιχτά χέρια και πόδια και απλώνεται σε ολόκληρο το κρεβάτι αφήνοντας ελάχιστο χώρο για τον άλλο, αυτό σημαίνει πως είναι εγωιστής, ειδικά αν σπρώχνει τον άλλο με αποτέλεσμα να κρέμεται έξω από το κρεβάτι.

Αν συμβαίνει αυτό στη σχέση σας, ήρθε η στιγμή να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση.

«Ο ένας σύντροφος δεσπόζει στο χώρο, ενώ ο άλλος παίρνει ένα δευτερεύοντα ρόλο,» λέει η Sweet και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι δεύτεροι.

Επίσης μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι κυρίαρχος της σχέσης από το πώς έχουν τοποθετημένα τα κεφάλια τους την ώρα που κοιμούνται.

Όταν τα κεφάλια τους είναι το ένα δίπλα στο άλλο, σημαίνει πως είναι ίσοι, και αν αγγίζει το ένα το άλλο, ακόμη καλύτερα, είναι σημάδι πως έχουν κοινά μυαλά και γνωρίζουν τι συμβαίνει στο κεφάλι του καθενός, λέει η Wood.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται πιο κοντά στο κεφαλάρι τείνουν να νιώθουν περισσότερο κυρίαρχοι και έχουν αυτοπεποίθηση, ενώ αυτοί που τοποθετούν το κεφάλι τους μακριά από αυτό τείνουν να είναι υποχωρητικοί και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με τη Wood.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε αν το βρήκατε ενδιαφέρον!

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε όλοι για την ομάδα αίματός μας

9 συμβουλές που ίσως μια μέρα σας σώσουν την ζωή

Εάν μαγειρεύετε λάθος το ρύζι κινδυνεύετε να δηλητηριαστείτε από αρσενικό

Σκύλος που διασώθηκε πριν από έναν χρόνο δεν σταματάει να αγκαλιάζει την ιδιοκτήτριά του κάθε μέρα

11 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία μας χωρίς να το ξέρουμε

9 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που χειραγωγούν τα συναισθήματα των άλλων

10 μικρές ιστορίες για την αληθινή δύναμη της αγάπης

Μήπως νευριάζεις με τους ανθρώπους που μασάνε δυνατά; Αν ναι, είσαι ψυχασθενής

14 εκπληκτικές χρήσεις του καφέ εκτός από το ρόφημα

Πώς να διορθώσετε όλα τα προβλήματά σας στον ύπνο σύμφωνα με την επιστήμη

Σχολιάστε

Τα καλύτερα