Connect with us

Όλοι έχουμε πονοκεφάλους και όλοι τους απεχθανόμαστε. Μπορεί να είναι ήπιοι ή πιο σοβαροί, να είναι στην μια μεριά του κεφαλιού ή σε όλο το κεφάλι.

Ό,τι και αν ισχύει είναι ό,τι χειρότερο, αφού κάνουν ακόμα και τις πιο απλές εργασίες να φαίνονται κουραστικές και μπορούν να μετατρέψουν μια μέρα από συναρπαστική σε μίζερη.

Αυτό που μπορεί να μην καταλαβαίνετε είναι, ότι διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων προέρχονται από διαφορετικές αιτίες και αυτό σημαίνει, ότι μπορούν να ανακουφιστούν έστω και λίγο αν γνωρίζετε την πηγή του πόνου.

Ακριβώς όπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, μπορείτε να μάθετε τις συνήθειες των πονοκεφάλων και να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πως να τους ανακουφίσετε.

Δείτε παρακάτω 10 διαφορετικά είδη πονοκεφάλων και τις αιτίες τους.

#1 Αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι μια σοβαρή πηγή πονοκεφάλων ειδικά όταν προκαλούν απόφραξη των κόλπων και πίεση στο κεφάλι.

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από αλλεργίες συνήθως συνοδεύονται από υγρά μάτια, φαγούρα στα μάτια και ο πόνος είναι αισθητός σε όλο το κεφάλι και τα μάτια.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντισταμινικά και κορτιζόνη.

#2 Κόλπος

Μια μόλυνση των κόλπων προκαλεί πίεση, αλλά το ίδιο και η λοίμωξη.

Τέτοιου είδους πονοκέφαλοι συνήθως είναι αισθητοί στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα. Συνήθως, επιδεινώνονται κατά την διάρκεια της μέρας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή αποσυμφορητικά μύτης.

#3 Άγχος

Αν είστε αγχωμένοι, μπορεί να νιώσετε πόνο σε όλο το μήκος του μετώπου.

Τέτοιου είδους πονοκέφαλοι συνήθως εμφανίζονται σε περιόδους άγχους και στρες, όπως όταν έχουμε πολλή δουλειά ή είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι.

Η διαχείριση του άγχους είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης αυτών των πονοκεφάλων.

#4 Αθροιστική κεφαλαλγία

Τέτοιου είδους πονοκέφαλοι είναι αρκετά επώδυνοι και επικεντρώνονται γύρω από την περιοχή του ματιού.

Μπορεί να προκαλέσουν υδαρότητα στα μάτια και ρινική συμφόρηση.

Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί στους άντρες από ότι στις γυναίκες και συχνά είναι επιθετικοί. Δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία, αν και μπορεί να είναι γενετικό, το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

#5 Έλλειψη καφεΐνης

Αν πίνετε πολύ καφέ, θα έχετε παρατηρήσει ότι πονάει το κεφάλι σας αν περάσει λίγη ώρα και δεν πιείτε καφέ. Αυτό είναι ένα σημάδι έλλειψης.

Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι πολύ έντονοι, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία που είχαν συρρικνωθεί εξαιτίας της καφεΐνης διαστέλλονται.

Ο καλύτερος τρόπος για να το σταματήσετε αυτό είναι να κόψετε την καφεΐνη. Σε σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να κόψετε και τα καφεϊνούχα ποτά.

6.Ημικρανίες

Οι ημικρανίες έχουν τα τάση να είναι κληρονομικές, οπότε αν έχετε οικογενειακό ιστορικό κατά πάσα πιθανότητα θα υποφέρετε και εσείς από ημικρανίες. Συνήθως ο πόνος είναι αισθητός στην μια πλευρά του κεφαλιού και ποικίλει από μέτριος μέχρι πολύ δυνατός.

Μπορούν να διαρκέσουν από 4 έως 72 ώρες και να αναστείλουν οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ναυτία, τάση για εμετό και ευαισθησία στο φως.

Συνήθως, η αντιμετώπισή τους απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.

#7 Πίεση

Αυτού του είδους οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συχνοί και είναι αισθητοί στους κροτάφους, το πίσω μέρος του κεφαλιού και κάτω από τον λαιμό.

Μπορεί να είναι από ήπιοι μέχρι πολύ έντονοι και συνήθως αντιμετωπίζονται με ένα παυσίπονο.

Η αιτία μπορεί να είναι η πίεση στους μύες και στον συνδετικό ιστό στον λαιμό και το κρανίο.

#8 Κροταφογναθική διάρθρωση

Αυτοί οι πονοκέφαλοι οφείλονται σε μυϊκές συσπάσεις στους κροτάφους, το σαγόνι και μπορεί να ακούσετε ένα επώδυνο κλικ, όταν μετακινείτε το σαγόνι σας.

Συνήθως προκαλούνται όταν το σαγόνι βγαίνει από την θέση του.

Η θεραπεία περιλαμβάνει χαλάρωση των μυών και ευθυγράμμιση του σαγονιού.

#9 Πεπτικά προβλήματα

Ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται την ίδια ώρα που πονάει το στομάχι σας μπορεί να οφείλεται σε κάτι που φάγατε ή από πείνα.

Επίσης, η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει τέτοιου είδους πονοκεφάλους.

Αν έχετε συχνά τέτοιους πονοκεφάλους, θα πρέπει να αλλάξετε την διατροφή σας και να συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο.

#10 Αρτηρίτιδα γιγαντοκυττάρων

Η αρτηρίτιδα γιγαντοκυττάρων είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου των αρτηριών και συνήθως βρίσκεται στις αρτηρίες στο κεφάλι και συνήθως γύρω από τους κροτάφους.

Προκαλεί πονοκεφάλους και ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς και πόνο στο σαγόνι και προβλήματα όρασης. Χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια όρασης και αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.

[LittleThings]

Advertisement