Connect with us

Συχνά ξεχνάμε αυτό το απλό γεγονός, ότι η μάθηση είναι μια δια βίου διαδικασία. Από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας σε αυτόν τον κόσμο, αρχίζουμε να μαθαίνουμε πώς εκπληρώνονται οι βασικές μας ανάγκες. Στη συνέχεια, καθώς γερνάμε, δενόμαστε με ανθρώπους και μαθαίνουμε πώς να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας μ’ αυτούς.

Ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ανθρώπινης μάθησης είναι τα λάθη. Μόνο αφ’ ότου πέσουμε ή αποτύχουμε, αντιλαμβανόμαστε πώς να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να τα συναρμολογήσουμε απ’ την αρχή. Αλλά συχνά, όταν συναντάμε προβλήματα, χάνουμε την αισιοδοξία και την πίστη μας, πριν υποκύψουμε στην περίσταση.

Αλλά το να μας καταβάλουν αυτές οι καταστάσεις δεν είναι λύση. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να σηκωθούμε, να μάθουμε τι πήγε στραβά και να γίνουμε σοφότεροι για το μέλλον. Αν ενδώσετε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις και δεν προσπαθήσετε να μάθετε απ’ αυτές, θα παγιδευτείτε σε έναν φαύλο κύκλο από εχθρικές καταστάσεις.

Προσέξτε το δέλεαρ της κοινωνικής αποδοχής

Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε κοινωνικά πλάσματα και αναζητούμε, φυσικά, την κοινωνική αποδοχή. Μερικές φορές μπορεί να προβούμε σε ακραίες καταστάσεις για να το πετύχουμε, χωρίς να συνειδητοποιούμε το πόσο στεναχωρούμε τους άλλους. Και μόλις λάβουμε την αποδοχή που ποθούμε, η πίεση διπλασιάζεται καθώς αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε αυτή τη θέση στην ιεραρχία.

Σε αυτό το σημείο, συχνά ξεχνάμε την αλήθεια της ύπαρξής μας. Εμείς δεν θα ήμασταν τίποτα χωρίς τους ανθρώπους που μας βοήθησαν ν’ ανέβουμε στη σκάλα της ζωής. Αλλά το να πληγώνουμε τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να γίνει συνήθεια και χωρίς τύψεις, ή ακόμα και καταναγκασμός. Αλλά αυτό δεν οδηγεί σε πραγματική ευτυχία, η μοναξιά θα υφίσταται πάντα. Αυτό είναι κάτι που δεν είχα συνειδητοποιήσει μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Μαθαίνοντας από τα λάθη μου

Ήμουν πάντα ένας απλός και συνηθισμένος άνθρωπος. Ως παιδί, ήμουν πολύ χαϊδεμένος (και κακομαθημένος) από τους γονείς μου, ειδικά από τη μητέρα μου. Ήμασταν τέσσερα αδέλφια, δύο κορίτσια και δύο αγόρια. Και οι τέσσερις ήμασταν πολύ διαφορετικοί. Τα αδέλφια μου είχαν κάτι εναντίον μου από την αρχή, για προφανείς λόγους. Δεν με ένοιαζε και πολύ τότε, ειδικά όταν είχα αποκτήσει ένα σωρό νέους φίλους.

Όταν μεγάλωσα, ήμουν γεμάτος με αυτοεκτίμηση και υψηλή αυτοπεποίθηση. Το παιδί του λαού, όπως με φώναζαν, ήταν πάντα στο επίκεντρο των συναντήσεων. Έιχα ένα ενδιαφέρον για τη μουσική και μαζί με τέσσερις φίλους μου, σχηματίσαμε ένα ροκ συγκρότημα που είχε μεγάλη αναγνωρισιμότητα και επιτυχία. Εpωτεύτηκα την τόση δημοσιότητα που είχα. Από ζήλια, οι “παλιοί μου φίλοι” έφυγαν από κοντά μου.

Αλλά ακριβώς στην κορυφή της ευτυχίας μου, άρχισα να χάνω ανθρώπους. Τα αδέλφια μου με είχαν ξεγράψει από καιρό, κάτι που δε πείραζε πια. Στη συνέχεια, λόγω κάποιων απρόβλεπτων περιστάσεων, το ροκ συγκρότημα μας και η δημοτικότητα μας άρχισε να σπάει.

Τώρα μπορώ να δω καθαρά ότι το πρόβλημα δεν ήταν που έσπασε η μπάντα μας, ήταν η επιθετική στάση μου απέναντι στη ζωή και στους ανθρώπους. Δεν ήταν η ζήλια που απώθησε τους παλιούς μου φίλους, ήταν η άσχημη συμπεριφορά μου απέναντί τους. Έγινα τόσο εγωκεντρικός που ποτέ δεν νοιαζόμουν για το πώς ένοιωθαν οι άλλοι με τη συμπεριφορά μου. Αν είχα μπει στον κόπο να κρατήσω κοντά μου τ’ αδέρφια μου, μπορεί να είχα πάρει ένα μάθημα ζωής και να απέφευγα αυτήν την καταστροφική διαδικασία.

Ανακαλύψτε την αιτία και σπάστε την αλυσίδα

Οι άνθρωποι τείνουν να παραβλέπουν τα μαθήματα που μας δίνει η ζωή, κι αυτό μας αποτρέπει από το σπάσιμο αυτών των φαύλων κύκλων και των ανεπιθύμητων καταστάσεων. Συχνά αποδίδουμε τη δυστυχία μας στις αδυναμίες ή στην κακή τύχη και αποφεύγουμε να αναγνωρίσουμε τα πραγματικά μας προβλήματα.

Η κακή συμπεριφορά είναι ο μεγαλύτερος ένοχος. Αδυνατούσα να δω τα δικά μου σφάλματα και συνέχισα να διαπράττω λάθη, χωρίς να αναλαμβάνομαι την ευθύνη των πράξεών μου. Και όχι μόνο αυτό, αν δεν καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε τα μαθήματα που θέλει η ζωή να μας διδάξει, αυτές οι ανεπιθύμητες καταστάσεις απλώς επαναλαμβάνονται.

Το χάσμα της επικοινωνίας είναι ένας άλλος τεράστιος παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό το θέμα. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η επικοινωνία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει μεταξύ δύο ανθρώπων και η συμμόρφωση και από τις δύο πλευρές είναι απαραίτητη. Η παραμόρφωση της επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη στην έκφραση, και μπορεί να αποτελέσει καταστροφή για τις σχέσεις μας. Οι περισσότερες από αυτές τις συγκρούσεις μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας. Οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν υπερόπτες και αλαζόνες εξαιτίας της προβληματικής επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να χάνονται τα συναισθήματα και να προκαλούνται σοβαρές συγκρούσεις. Η αλαζονεία είναι αυτή που τους εμποδίζει να διορθώσουν τα λάθη τους και να μάθουν απ’ αυτά.

Άρπαξε τα μαθήματα που η ζωή προσπαθεί να σε διδάξει

Κάθε ένας από εμάς δημιουργεί το δικό του σύνολο ηθικών αξιών και αρχών. Είναι η ηθική και ο κώδικας δεοντολογίας που ακολουθούμε σε όλη μας τη ζωή. Ενώ γεννιόμαστε με κάποιες αξίες, μερικές απ’ αυτές τις έχουμε πάρει από τους γονείς μας και από την κοινωνία. Αυτές οι αξίες καθορίζουν τη διαδικασία της σκέψης μας, την αντίληψη μας και τη στάση μας απέναντι ό,τι συναντάμε. Αλλά είναι σημαντικό να κρατήσουμε το μυαλό μας ανοιχτό, έτσι ώστε οι νέες εμπειρίες να μας οδηγήσουν σε νέες δεξιότητες.

Το να διαπράξουμε ένα λάθος δεν είναι το τέλος του κόσμου, στην πραγματικότητα, είναι απολύτως φυσικό. Αλλά το να υποκύψουμε στην κατάσταση αυτή εμποδίζει τη μάθησή μας. Παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι, αποδεχτείτε τα λάθη σας και μάθετε απ’ αυτά. Αν μπορέσετε να κατανοήσετε τι ακριβώς πήγε στραβά, θα είναι μια πολύτιμη εμπειρία ζωής. Για να αποφύγετε να επαναλάβετε αυτές τις ανεπιθύμητες καταστάσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες. Θα μάθετε πολλά για τον εαυτό σας από αυτή τη διαδικασία!

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Όταν μια γυναίκα σταματάει να αγαπάει έναν άνδρα συμβαίνουν αυτά τα 9 Πράγματα!

Αυτά τα 11 χόμπι «ακονίζουν» το μυαλό μας σύμφωνα με τους ειδικούς

Η σκληρή πραγματικότητα του να έχει κάποιος κατάθλιψη μέσα από 12 σκίτσα

50 πράγματα που κάνουν μια γυναίκα σικάτη

15 γλυκά που μπορείτε να τρώτε χωρίς τύψεις αφού δεν παίρνετε κιλά

Το ξύδι μπορεί να σου δώσει λύσεις που δεν έχεις φανταστεί (video)

9 Εύκολα Κόλπα Καθαρισμού που θα Κάνουν το Μπάνιο σας να Λάμπει και να Μυρίζει Φρεσκάδα

Πώς να καθαρίσεις ένα ρόδι σε 5 λεπτά Δίχως να το χαλάσεις και χωρίς να Λερωθείς

Τα Φύλλα Δάφνης κάνουν θαύματα. Τέλος οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις

9 Εύκολες Ασκήσεις για Γυναίκες μετά τα 40, που Έχουν Άμεσα Αποτελέσματα

Σχολιάστε

Τα καλύτερα