Connect with us

Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στη Σάμο το 540 π.Χ. Υπήρξε μαθηματικός, φιλόσοφος και επιστήμονας. Οι θρησκευτικές και πολιτικές του διδασκαλίες λέγεται ότι επηρέασαν τη φιλοσοφική σκέψη του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ακόμα και αν δεν έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τον Πυθαγόρα, σίγουρα θα θυμάστε το Πυθαγόρειο θεώρημα των μαθηματικών που διδαχτήκατε στο σχολείο.

Ο Πυθαγόρας ανέπτυξε επίσης μία θεωρία σχετικά με τη μουσική χρησιμοποιώντας αριθμούς, η οποία δείχνει το πόσο σημαντικοί ήταν οι αριθμοί στη ζωή του. Εκτός λοιπόν από μαθηματικός, ο Πυθαγόρας υπήρξε και σπουδαίος φιλόσοφος και αυτή την πλευρά του θα δούμε σε αυτό το άρθρο. Συγκεκριμένα, θα δούμε 10 “χρυσές φράσεις” της φιλοσοφίας του Πυθαγόρα όπως αναπτύσσονται στο έργο Χρυσά Έπη, το οποίο γράφτηκε από πυθαγόρειους φιλοσόφους πολλά χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Πυθαγόρας λοιπόν στη φιλοσοφική του θεωρία ανέπτυξε μια σειρά από διδασκαλίες σχετικά με τις αρετές που θα πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να ζει τη ζωή του, ώστε να είναι έτοιμος για μία καλύτερη μετενσάρκωση. Πάμε να δούμε αυτές τις 10 χρυσές πυθαγόρειες φράσεις και να πάρουμε μία γεύση από τη σοφία του Πυθαγόρα. Σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό για την καθημερινή μας ζωή.

1. Κάνε συνήθεια να κυριαρχείς στον ύπνο, στο στομάχι, στη λαγνεία και στον θυμό.

2. Μην πράξεις κάτι επαίσχυντο, ούτε μόνος σου ούτε μαζί με άλλους και από όλους πιο πολύ τον εαυτό σου να ντρέπεσαι.

3. Να ασκείς τη δικαιοσύνη με έργα και με λόγια.

4. Να μην εθίζεσαι σε τίποτα ασυλλόγιστα, αλλά να γνωρίζεις πως ο θάνατος για όλους είναι αναπόφευκτος και τα χρήματα, άλλοτε είναι καλό να τ’ αποκτάς και άλλοτε να τα χάνεις.

5. Ό,τι σου αναλογεί από τις δυστυχίες που συμβαίνουν τυχαία στους θνητούς, να το υποφέρεις χωρίς αγανάκτηση. Και όσα από αυτά μπορείς να τα θεραπεύεις. Σκέψου πως οι θεοί δεν δίνουν μεγάλο μερίδιο από αυτά στους αγαθούς ανθρώπους.

6. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκπλήσσεται και να απορεί ούτε από τα άθλια ούτε από τα καλά λόγια των ανθρώπων που άφθονα ακούς. Κι αν ακούσεις ψέμα για κάτι, να είσαι πράος. Να μην σε παραπλανήσει κανείς ούτε με λόγια ούτε με έργα να κάνεις ή να πεις οτιδήποτε δεν είναι καλό.

7. Πριν πράξεις οτιδήποτε να σκέπτεσαι προσεκτικά, ώστε να μην κάνεις κάτι ανόητο. Ο ανόητος (εκείνος που δεν σκέπτεται) λέει και πράττει ανόητα πράγματα.

8. Να πράττεις εκείνα που δεν θα σου προκαλέσουν στεναχώρια αργότερα. Μην πράττεις εκείνα που δεν γνωρίζεις, αλλά να φροντίσεις να μάθεις για όσα έχεις άγνοια κι έτσι η ζωή σου θα είναι ευχάριστη.

9. Δεν πρέπει να παραμελείς την υγεία του σώματός σου, αλλά, με μέτρο να πίνεις, να τρως και να γυμνάζεσαι, και μέτρο εννοώ εκείνο που δεν θα σε στεναχωρήσει. Συνήθισε σε διατροφή καθαρή και λιτή και ζώντας έτσι, φυλάξου από όσα επισύρουν φθόνο. Μην δαπανάς άκαιρα τα καλά, όπως κάνουν οι αδαείς, ούτε να στερείσαι σε σημείο που να γίνεις ανελεύθερος, διότι το μέτρο είναι η άριστη κατάσταση σε όλα.

10. Μην επιτρέψεις στα μάτια σου ύπνο απαλό πριν εξετάσεις τρεις φορές τις πράξεις της ημέρας: «Σε τι αστόχησα; Τι έπραξα; Τι δεν έπραξα από εκείνα που έπρεπε να πράξω;» Ξεκινώντας από το πρώτο να επεκτείνεσαι στα επόμενα, για τα άσχημα που έκανες να επιπλήττεις τον εαυτό σου, για τα καλά να ευχαριστιέσαι.

Οι φράσεις αυτές θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση και αντοχή και να διαμορφώσουμε ένα χαρακτήρα αξιοθαύμαστο!

Advertisement