Connect with us

Σε πολλές στιγμές και φάσεις της ζωής μας έχουμε την επιλογή να πούμε την αλήθεια ή να την κρύψουμε και να πούμε ένα ψέμα. Γιατί τα ψέματα πολλές φορές μπορούν να μας κάνουν να ξεφύγουμε από πράγματα που δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι να λέμε παντού και πάντα την αλήθεια.

Η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή μας. Μας προσφέρουν ψυχική ηρεμία, γαλήνη και δε βάζουν σε κίνδυνο τη σχέση μας με τους άλλους. Σε περίπτωση που ένα ψέμα αποκαλυφθεί η σχέση με τους γύρω μας θα τεθεί σε κίνδυνο. Η αλήθεια θα είναι πάντα εκεί, και όσο και αν πονάει πολλές φορές είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Το παρακάτω κείμενο μιλά για τη σημασία της αλήθειας στη ζωή μας και αποτελεί μάθημα για όλους μας.

Πολλές φορές αποφεύγουμε να πούμε στους γύρω μας την άποψή μας ή το πώς αισθανόμαστε, μόνο και μόνο από φόβο μην τυχόν και τους πληγώσουμε ή παρεξηγηθούμε.

Δεν είναι παράλογο, όταν νοιάζεσαι για έναν άνθρωπο πραγματικά, το τελευταίο που θες να κάνεις είναι να τον πληγώσεις ή να διακινδυνεύσεις τη σχέση σου μαζί του.

Όμως, η αλήθεια είναι πως τίποτα δε συγκρίνεται με τη στεγνή και ωμή ειλικρίνεια.

Όχι, μην περιμένετε ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντι να το εκτιμήσει εκείνη τη στιγμή, γιατί δε θα το κάνει. Θα έρθει όμως αυτή η στιγμή στο άμεσο μέλλον που θα ακούσεις εκείνο το: «Είχες δίκιο τελικά!».

Ζούμε, καλώς ή κακώς, με το τι θα πει ο κόσμος και υπάρχουν φορές που από εγωισμό και μόνο καταλήγουμε το ανέκδοτο της μέρας. Το πιο τραγικό είναι, όμως, πως εκεί που περιμένουμε οι κοντινοί μας άνθρωποι να μας βάλουν λίγο μυαλό, από φόβο μη μας στεναχωρήσουν ή μην τους παρεξηγήσουμε δεν το κάνουν και δεν έχουν και άδικο γιατί αυτή είναι η λογική αντίδραση, κακά τα ψέματα!

Καμία φορά, η σκληρή αλήθεια μπορεί να πονάει, αλλά είναι για το καλύτερο. Ούτε το ψέμα βοηθάει τον άλλον, ούτε η μισή αλήθεια.

Το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει απέναντι στον εαυτό του και στους δικούς του ανθρώπους είναι να είναι ειλικρινής. Στο φινάλε, δεν έχει νόημα να ζητάς από κάποιον να είναι ξεκάθαρος απέναντι σου και τις στιγμές που έχεις λάθος να σου χαϊδεύει τα αυτιά.

Αν αυτές είναι οι προσδοκίες κάποιου, τότε δε θα αποκτήσει ποτέ στη ζωή του ουσιαστικούς ανθρώπους, γιατί θα χτίσει έναν χαρακτήρα και μία συμπεριφορά πάνω σε ψέματα. Θα ζει σε έναν κόσμο όπου θα έχει πάντα δίκιο, όπου ό,τι κι αν φοράει θα του ταιριάζει γάντι.

Δεν είναι εύκολο να πεις σε κάποιον κάτι που θα τον κάνει αν αισθανθεί άσχημα για τον εαυτό του.

Αν θέλεις όμως το καλό του, είναι υποχρέωσή σου να το κάνεις. Σταμάτα να σκύβεις κεφάλι και να κάνεις τα στραβά μάτια. Δεν είναι πάντα σωστό να λες ό,τι σκέφτεσαι, αλλά σίγουρα είναι δέκα φορές καλύτερο από το να λες ψέματα.

Η ανακρίβεια πίσω από κάθε ψέμα που κρύβει μισή αλήθεια είναι για να νιώθουν καλά όσοι δεν έχουν τη δύναμη να πουν πέντε πράγματα ευθέως. Αν για να πεις κάθε φορά αυτό που πιστεύεις πρέπει να βγάζεις φλας και να το λες πλαγίως, με την όπισθεν, εντός εκτός και επί τα αυτά, καλύτερα να μην το λες καθόλου.

Ένας λόγος που όλοι πάμε από το κακό στο χειρότερο είναι γιατί όλοι λένε ψέματα και όταν βρεθεί αυτός ο ένας που θα πει την αλήθεια θέλουμε να τον κρεμάσουμε στο Σύνταγμα για παραδειγματισμό, προκειμένου να μη χαλάσουμε τον ονειρικό μας κόσμο, όπου όλα πάνε καλά κι αν δεν πάνε, θα στρώσουν.

Σας έχω νέα! Όσο είμαστε βολεμένοι με τα ψέματα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Καιρός λοιπόν να αρχίσουμε να λέμε και πέντε αλήθειες, ακριβώς έτσι όπως είναι. Ωμές, σκληρές και πραγματικές.

Ράνια Μαστροσάββα

Advertisement