Connect with us

Η γεωγραφική του θέση δεν δικαιολογεί καθόλου την ονομασία του. H ξεχωριστή φυσική του ομορφιά όμως και η ιστορική του κληρονομιά δικαιολογούν απόλυτα τη φήμη του.

Είναι το Λιβάδι Ολύμπου, μια από τις ιστορικότερες κωμοπόλεις της περιοχής με κλασσική παραδοσιακή αρχιτεκτονική που διατηρείται αναλλοίωτη εδώ και δεκαετίες.

Σκαρφαλωμένο εκεί που σμίγουν ο Όλυμπος, τα Πιέρια και τα Καμβούνια, στις πλαγιές του Τίταρου, σε υψόμετρο 1270 μέτρων, θαρρείς.. πάνω από τα σύννεφα, με θέα που νότια και δυτικά εκτείνεται μέχρι την Πίνδο.

Ολόγυρα καταπράσινα λιβάδια, στρογγυλοί κατάφυτοι λόφοι και κιτρινωπές βουνοκορφές σχηματίζουν μια προστατευτική αγκαλιά, όπου φωλιάζει ένας από τους ακμαιότερους τόπους του Νομού.

Πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου, διατηρεί μέχρι σήμερα την γραφικότητα του και τις παραδόσεις του που τις έλκει από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του.

Η ιστορία της ίδρυσης του δεν είναι γνωστή. Μερικοί υποστηρίζουν ότι κατέχει την θέση της Δωδώνης που μνημονεύει ο Όμηρος. Σύμφωνα με τους ιστοριογράφους και περιηγητές ο χρόνος ίδρυσης του οικισμού, που χαρακτηριστικά αποκαλείται Βλαχολίβαδο, εντοπίζεται μεταξύ του 10ου και του 11ου αιώνα, στη σημερινή του θέση.

 

Στη δεκαετία του 50 και παλαιότερα, το Λιβάδι ήταν ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά κέντρα της Θεσσαλομακεδονίας, γνωστό για το υγιεινό του κλίμα και την αγνότητα των προϊόντων του.

Σήμερα παραμένει ένας προορισμός που σε μαγεύει.

Την αυθεντική, ανεπιτήδευτη ομορφιά του θα την ανακαλύψεις μόνο αφότου περπατήσεις τα λιθόστρωτα καλντερίμια του και ανακαλύψεις τα πέτρινα διώροφα σπίτια, κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, με τα καυσόξυλα στοιβαγμένα στις αυλές ή στα σοκάκια.

Όταν καθίσεις την πλακόστρωτη πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο.

Φυτεύτηκε το 1788, ακόμη και σήμερα, μετά από περίπου δυόμισι ολόκληρους αιώνες συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα την σκιερή δροσιά του.

Στην πλατεία θα δεις συγκεντρωμένα τα μαγαζάκια, τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, αλλά και τους Λιβαδιώτες που βγήκαν για τα ψώνια της ημέρας.

Εκτός από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας, το Λιβάδι ξεχωρίζει για τις παλιές εκκλησίες του. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και με το βυζαντινό παρεκκλήσι του Άγιου Χαράλαμπου του 1054μ.Χ. είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Θεσσαλίας.

Το Λιβάδι Ολύμπου είναι μαγευτικό κάθε εποχή.

Το πράσινο της άνοιξης, το πορτοκαλί, με το καφέ και το κόκκινο του φθινοπώρου και το λευκό του χειμώνα..

Η φιλοξενία των κατοίκων και η ομορφιά των τοπίων θα σου χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία.

Εκείνο όμως που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν είναι η απερίγραπτη εικόνα του Ολύμπου με τις συννεφοσκέπαστες βουνοκορφές του να ορθώνονται λες και προσπαθούν να προστατέψουν, από το πέρασμα του χρόνου, αυτή την αυθεντική γωνιά του Νομού Λάρισας.

Φωτογραφίες – Πληροφορίες: hotel-antoniou.gr, lanari.gr, livadi.gr, apolarisa.gr

Advertisement