Connect with us

Για όσους δεν ξέρουν το Limoncello (Λιμοντσέλλο), πρόκειται για ένα χωνευτικό λικέρ, Ιταλικής προέλευσης, φτιαγμένο από φλούδες λεμονιού.

Λέγεται ότι κάποια καλή νοικοκυρά αξιοποίησε τους καρπούς των δέντρων του κήπου της και δημιούργησε ένα καινούριο, απλό ποτό, που βρήκε μεγάλη απήχηση. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε.

Οι Ιταλοί γέμισαν με το περίφημο λικέρ τους άπειρα μπουκάλια και το έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορά τους.

Η συνταγή του λιμοντσέλο από τότε μεταμορφώθηκε με αρκετές παραλλαγές. Εμείς σας δίνουμε την πιο απλή και αυθεντική.

Θα χρειαστούμε, για ποσότητα τριών μπουκαλιών (750 ml έκαστο) τα εξής:

  • 15 περίπου λεμονάκια *
  • 1 ½ λίτρο ρακή κρητική ή βότκα καλής ποιότητας ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • 2 έως 4 κούπες άσπρη ζάχαρη
  • 5 κούπες του τσαγιού νερό

* Όσο πιο μυρωδάτα και φρέσκα τόσο το καλύτερο. Τα μυρίζουμε να είμαστε σίγουροι. Αν έχετε και δική σας λεμονιά, το καλυτερότερο.

Πλένουμε τα λεμονάκια μας και τα σκουπίζουμε καλά. Με ένα μικρό και κοφτερό μαχαιράκι ή με έναν αποφλοιωτή τα ξεφλουδίζουμε, χωρίς να πειράξουμε το εσωτερικό άσπρο του φλοιού. Μαζεύουμε όλα μας τα φλούδια και τα τοποθετούμε σε ένα βάζο με τάπα.

Πλένουμε τα λεμονάκια μας και τα σκουπίζουμε καλά. Με ένα μικρό και κοφτερό μαχαιράκι ή με έναν αποφλοιωτή τα ξεφλουδίζουμε, χωρίς να πειράξουμε το εσωτερικό άσπρο του φλοιού. Μαζεύουμε όλα μας τα φλούδια και τα τοποθετούμε σε ένα βάζο με τάπα.

Αν δεν έχει τάπα, θα το σκεπάσουμε με ένα πανάκι. Ρίχνουμε από πάνω τη ρακή ή όποιο αλκοολούχο έχουμε διαλέξει. Κατόπιν το βουλώνουμε και το αφήνουμε σε ένα κλειστό και σκοτεινό ντουλάπι για 25 μέρες.

Τα λεμονάκια που μας έχουν περισσέψει, γδαρμένα και γυμνούλικα, για να μην πάνε χαμένα, μπορούμε να τα στύψουμε, να βάλουμε το χυμό σε παγοθήκες, κατόπιν στην κατάψυξη και να έχουμε έτοιμο χυμό για κάθε χρήση και μαγείρεμα.

Προχωρούμε: Μετά από τις 25 μέρες ελέγχουμε το βάζο μας. Αν έχει κιτρινίσει το μίγμα, είναι σχεδόν έτοιμο.

Βράζουμε το νεράκι μας μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για κανένα πεντάλεπτο, να σοροπιάσει. Μόλις κρυώσει το ρίχνουμε στο βάζο, αναδεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για άλλες 5 έως 10 ημέρες στο γνωστό ανήλιαγο ντουλάπι.

Στο δεκαήμερο το πολύ είναι έτοιμο. Τα σουρώνουμε σε μπουκάλια και στο ψυγείο, έτοιμα για σερβίρισμα!

Ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το λικέρ μας μπορούμε να μη ρίξουμε όλη τη ζάχαρη. Όσο περισσότερο αλκοόλ μας πέσει, τόσο πιο δυνατό θα γίνει αλλά δε θέλουμε να μας σκεπάσει τη μυρωδιά του λεμονιού, ε; Είναι γλυκόπιοτο αλλά «βαράει» – μη το ξεχνάτε!

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε όλοι για την ομάδα αίματός μας

9 συμβουλές που ίσως μια μέρα σας σώσουν την ζωή

Εάν μαγειρεύετε λάθος το ρύζι κινδυνεύετε να δηλητηριαστείτε από αρσενικό

Σκύλος που διασώθηκε πριν από έναν χρόνο δεν σταματάει να αγκαλιάζει την ιδιοκτήτριά του κάθε μέρα

11 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία μας χωρίς να το ξέρουμε

9 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που χειραγωγούν τα συναισθήματα των άλλων

10 μικρές ιστορίες για την αληθινή δύναμη της αγάπης

14 εκπληκτικές χρήσεις του καφέ εκτός από το ρόφημα

Μήπως νευριάζεις με τους ανθρώπους που μασάνε δυνατά; Αν ναι, είσαι ψυχασθενής

Πώς να διορθώσετε όλα τα προβλήματά σας στον ύπνο σύμφωνα με την επιστήμη

Σχολιάστε

Τα καλύτερα