Connect with us

Ένα αφράτο, ζουμερό κέικ για τους λάτρεις της σοκολάτας και της μπανάνας. Μια συνταγή που θα αγαπήσουν όλοι!

Υλικά

  • 50 ml σπορέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 115 γρ. γάλα
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 4 μπανάνες ώριμες
  • 1 1/4 φλιτζ. καρυδόψιχα
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 60 γρ. κουβερτούρα
  • 165 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 30 γρ. κακάο άγλυκο
  • 75 ml. νερό
  • 275 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις.

– Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ ή το μούλτι. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και 150 γρ. ζάχαρη για 3-4 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο γάλα.

– Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

– Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα κέικ στη φόρμα.

– Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10΄ να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Για την κρέμα σοκολάτας:

– Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε 100 γρ. ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν).

– Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν.

– Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ και γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας.

Bonus tip

Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος 1΄-2΄ στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε. Έτσι το σκεύος θα κάνει ένα “φιλμ” που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει.

Advertisement