Nόστιμη συνταγή κολοκυθόπιτας!
Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική σύγχρονη κουζίνα όπως τα κολοκυθάκια, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.
Η αλμυρή κολοκυθόπιτα που σας προτείνουμε είναι από τις πιο εύκολες.
Υλικά
[squareadv]
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
400 γρ. βρασμένη κολοκύθα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. φέτα
2 κ.σ. ξερός δυόσμος
αλάτι, άφθονο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, ανεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
[squareadv]
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φέτα χοντροτριμμένη, το δυόσμο και το πιπέρι.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει. Αλείφουμε καλά με λάδι, ένα μεγάλο ρηχό ταψί (διάμετρος 40 εκ.) Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί απλωμένο, ώστε να κλείσουμε στο τέλος την πίτα από πάνω.
Αλείφουμε με πινελάκι το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσουμε (δεν μας πειράζει αν το ”τσαλακώσουμε”) και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα. Βάζουμε τη μισή γέμιση και απλώνουμε για να έχει παντού.
Βάζουμε ένα ακόμη φύλλο από πάνω, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά ένα – ένα.
[squareadv]
Λαδώνουμε καλά και τις άκρες και κλείνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω για να ασφαλίσουμε τη γέμιση.
Χαράζουμε, σε τετράγωνα κομμάτια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο για 1 ώρα και 45 λεπτά.