Connect with us

Η περιεκτικότητα του μπρόκολου σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά το καθιστούν ιδανικό για αντικαρκινική προστασία, γνωρίζετε όμως πώς να το μαγειρέψετε σωστά;
Όταν μιλάμε για προστασία από τον καρκίνο, το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς το μαγειρεύουμε! Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου δημοσίευσε μερικές πρακτικές συμβουλές μαγειρικής για να επωφελούμαστε στο έπακρο από τα υγιεινά μας γεύματα.

Το μαγείρεμα στον ατμό για 5 λεπτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε το ένζυμο μυροσινάση που υπάρχει στο μπρόκολο και είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη. Το μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό για πάνω από πέντε λεπτά, το ψήσιμο, στα μικροκύματα ή άλλη μέθοδος μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο, καταστρέφει αυτό το ένζυμο, καθώς και τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού.

Γιατί το μπρόκολο είναι το κορυφαίο λαχανικό – 6 μοναδικά οφέλη για την υγεία

Προστατεύει από τον καρκίνο: Το μπρόκολο θεωρείται κορυφαία αντικαρκινική τροφή, ιδιότητα που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, οι ινδόλες και τα καροτενοειδή. Πιο συγκεκριμένα, έχει συσχετιστεί με την πρόληψη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης.

Ωφελεί την καρδιά: Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, τον «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με πολυετή επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Είναι φιλικό για το στομάχι: Η σουλφοραφάνη που περιέχει συνδέεται με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για πεπτικό έλκος. Έχει επίσης ισχυρή δράση κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών.

Ωφελεί την όραση: Το μπρόκολο, όπως και το σπανάκι, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Επιπλέον, η λουτεΐνη και άλλες ουσίες που περιέχει το μπρόκολο, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων της όρασης, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ενισχύει τo ανοσοποιητικό: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Είναι αντιγηραντικό: Περιέχει βιταμίνη Α, την οποία χρειάζεται το σώμα για την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά και αντιοξειδωτικά. Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Το ίδιο και η βιταμίνη C, την οποία επίσης περιέχει το μπρόκολο.

 

 

Advertisement