
Εάν μαγειρεύετε λάθος το ρύζι κινδυνεύετε να δηλητηριαστείτε από αρσενικό
Πως θα αντιδρούσατε εάν σας έλεγαν πως εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο επειδή μαγειρεύουμε με λάθος τρόπο το ρύζι;
Πριν βιαστείτε να απαντήστε διαβάστε για τα ευρήματα των επιστημόνων αλλά και για όσα μας προειδοποιούν.
Πρόσφατα πειράματα έδειξαν πως μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού – σύμφωνα με την οποία βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα μέχρι να «πιει» όλο το νερό- μπορεί να εκθέσει όσους θα καταναλώσουν το ρύζι σε ίχνη του δηλητηρίου αρσενικό, από το οποίο μολύνεται το ρύζι ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών τοξινών και των φυτοφαρμάκων που του χορηγούνται.
Η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου ενώ φαίνεται να ευθύνεται και για προβλήματα στην φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού.
Αν και πολλοί πιστεύουν πως τα ίχνη αρσενικού αποβάλλονται κατά το μαγείρεμα του ρυζιού, τώρα φαίνεται πως αυτά αποβάλλονται μόνο όταν το ρύζι έχει προηγουμένως- για τη ακρίβεια ένα ολόκληρο βράδυ- μουλιάσει στο νερό.
O Andy Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημόνων στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, δοκίμασε τρεις διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος του BBC «Trust me. I ‘m a doctor». (μτφ. Εμπιστευθείτε με. Είμαι γιατρός), προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις αποβάλλονται ή παραμένουν στο ρύζι ίχνη αρσενικού.
Μέθοδος 1η: Δοκίμασε την αναλογία 2 μέρη νερό προς 1 μέρος ρύζι και άφησε το νερό να απορροφηθεί κατά τον βρασμό. Έκανε δηλαδή αυτό που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς. Όπως αποδείχθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού παρέμεινε στο ρύζι.
Μέθοδος 2η: 5 μέρη νερού και 1 μέρος ρυζιού και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει αφού το ρύζι έχει βράσει. Τα ίχνη αρσενικού στο ρύζι μειώθηκαν περίπου κατά το ήμισυ.
Μέθοδος 3η: Το ρύζι έμεινε στο νερό όλο το βράδυ και τελικά τα ίχνη αρσενικού μειώθηκαν κατά 80%.
Άρα η πιο ασφαλής μέθοδος είναι ο συνδυασμός της 3ης και της 2ης μεθόδου μαγειρέματος: βάζουμε το ρύζι στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, το σουρώνουμε, το βράζουμε με αναλογίες 5 προς 1 και το σουρώνουμε ξανά.

-
Μαγειρική2 εβδομάδες πριν
Μωσαϊκό light (χωρίς αυγά, ζάχαρη και βούτυρο!)
-
Mustreads2 εβδομάδες πριν
7 πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο όταν χορεύουμε
-
Mustreads2 εβδομάδες πριν
13 υπέροχα κόλπα για να βάλετε σε τάξη το σπίτι σας και να εξοικονομήσετε χρόνο
-
Plus2 εβδομάδες πριν
Η Σμύρνη κάποτε, μέσα από σπάνιες εικόνες.
-
Mustreads2 εβδομάδες πριν
Και όμως, οι επιστήμονες λένε ότι μπορείτε να τρώτε όση σοκολάτα θέλετε κάθε μέρα
-
Mustreads2 εβδομάδες πριν
8 συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι
-
Χιούμορ1 εβδομάδα πριν
25 κορυφαίες ατάκες που κυκλοφόρησαν την δευτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου
-
Mustreads2 εβδομάδες πριν
10 χρήσιμα κόλπα για την φροντίδα του σώματος σας που δεν γνωρίζατε