Connect with us

Σε μια κίνηση που πυροδοτεί εκ νέου την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε δριμύτατες προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη. Ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις άνευ προηγουμένου, εάν το Ιράν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την πρόσβαση στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ.

Λήγει το τελεσίγραφο Τραμπ
«Ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε και δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά. Δεν θέλω να συμβεί αυτό, αλλά πιθανότατα θα συμβεί. Ωστόσο, τώρα που έχουμε πλήρη και ολική αλλαγή καθεστώτος, όπου επικρατούν διαφορετικά, πιο έξυπνα και λιγότερο ριζοσπαστικοποιημένα μυαλά, ίσως κάτι επαναστατικά υπέροχο μπορεί να συμβεί, ποιος ξέρει;»

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Θα το μάθουμε απόψε, μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μακρά και περίπλοκη ιστορία του κόσμου. 47 χρόνια εκβιασμού, διαφθοράς και θανάτου θα τελειώσουν επιτέλους. Ο Θεός να ευλογεί τον σπουδαίο λαό του Ιράν!».

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι επιδρομές στόχευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες πυρομαχικών και σταθμούς ραντάρ. Τα πρώτα πλάνα που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν ζημιές στις υποδομές του νησιού.

Η στρατιωτική κλιμάκωση ακολουθεί την απόρριψη από Ιρανούς αξιωματούχους πρότασης προσωρινής εκεχειρίας που προτάθηκε μέσω μεσάζοντα (Πακιστάν), με στόχο την άρση των περιορισμών στο Στενό του Ορμούζ. Το σημείο αυτό παραμένει κρίσιμο για τη διεθνή αγορά πετρελαίου, καθώς μέσω αυτού διέρχεται περίπου το 20–25% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η προθεσμία για συμμόρφωση λήγει την Τρίτη το βράδυ, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στοχεύσουν σημαντικές υποδομές, όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Τι προέβλεπε το σχέδιο για εκεχειρία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, μεσολαβητές, ιδίως το Πακιστάν, είχαν εισηγηθεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, που θα επέτρεπε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί οριστικά η ένοπλη σύρραξη.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφανθεί σήμερα (σ.σ. η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας) επί σχεδίου απόφασης για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.

Η χώρα που το υπέβαλε, το Μπαχρέιν, με υποστήριξη άλλων μοναρχιών του Κόλπου, έχει αμβλύνει το κείμενο σε σχέση με την αρχική εκδοχή του, που σκοπό είχε να δοθεί σαφής εντολή του ΟΗΕ σε οποιοδήποτε κράτος ήθελε να κάνει χρήση βίας για να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση πλοίων από την αρτηρία αυτή καίριας σημασίας που έχει παραλύσει η Τεχεράνη.

 

Advertisement