Νέες αποκαλύψεις για την έκρηξη στη «Βιολάντα»: Σοβαρά κενά ασφαλείας και πιθανή αναβάθμιση κατηγοριών
Για περίπου τέσσερις ώρες βρέθηκαν την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στο γραφείο του ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας, ο υπεύθυνος βάρδιας και ο τεχνικός ασφαλείας επρόκειτο να παρουσιαστούν στις 12:00, ωστόσο έφτασαν στα Δικαστήρια λίγο πριν τις 15:00.
Οι τρεις άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι με πλημμεληματικές κατηγορίες, καθώς κρίθηκε ότι απαιτείται πρώτα η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η Πυροσβεστική, η κατάθεση των τελικών πορισμάτων των πραγματογνωμόνων και στη συνέχεια η νέα κλήση τους από την εισαγγελέα και τον ανακριτή για διευκρινίσεις σχετικά με τα ευρήματα.
Ιδιαίτερα επιβαρυντική χαρακτηρίζεται η αρχική έκθεση του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, η οποία καταγράφει τρεις κρίσιμες παραλείψεις: απουσία ανιχνευτή αερίων, τοποθέτηση σωληνώσεων κάτω από το έδαφος αντί πάνω από αυτό για έγκαιρο εντοπισμό διαρροών, καθώς και ακατάλληλη απόσταση των δεξαμενών προπανίου από το εργοστάσιο. Το συγκεκριμένο πόρισμα δεν θα διαβιβαστεί στην Πυροσβεστική, αλλά θα κατατεθεί απευθείας στην εισαγγελέα από το αρχηγείο της Αστυνομίας.
Παράλληλα, προκύπτουν νέα στοιχεία για την ασφαλτόστρωση πάνω από τις σωληνώσεις, με ειδικούς να εξηγούν ότι το προπάνιο, μετά τη διαρροή, δεν είχε διέξοδο και συσσωρευόταν στο υπόγειο του εργοστασίου —το οποίο ερευνάται αν ήταν δηλωμένο— προκαλώντας έκρηξη από σπινθήρα αντλιών νερού.
Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, συγγενείς θυμάτων και τραυματίες κατέθεσαν ότι είχαν αντιληφθεί έντονη οσμή στον διάδρομο και στις τουαλέτες, την οποία είχαν αναφέρει στους υπευθύνους. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η απάντηση που λάμβαναν ήταν ότι προερχόταν από τα πλυντήρια.
Εφόσον ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων από την έρευνα της Πυροσβεστικής, δεν αποκλείεται οι κατηγορίες να αναβαθμιστούν από πλημμεληματικές σε κακουργηματικές.