Connect with us

Πλακόστρωτα καλντερίμια, δεκάδες κανάλια, λίμνες και μπαρόκ κτίρια σε μεταφέρουν πίσω στο χρόνο στην ατμόσφαιρα της βελγικής πόλης.

Από την Αργυρώ Ντόκα

Ψάχνετε για έναν προορισμό, που θα σας κάνει να ξεχάσετε τη θλίψη για το τέλος του καλοκαιριού; Ένα ταξίδι, που θα σας γεμίσει εικόνες και εμπειρίες; Τότε ένα μέρος ονειρικό, η Μπριζ σας περιμένει για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Η βελγική πόλη σας προετοιμάζει για διαδρομές με ποδήλατο, περιπάτους στα γραφικά καλντερίμια της, αλλά και βαρκάδες σε μία από τις δεκάδες λίμνες της. Η «Βενετία του Βορρά», όπως πολλοί την αποκαλούν, σας προσκαλεί για ένα παραμυθένιο ταξίδι, που υπόσχεται να σας αιχμαλωτίσει με την ομορφιά και την ιστορία της.

Η Μπριζ βρίσκεται 87 χλμ βορειοδυτικά των Βρυξελλών. Το κινηματογραφικό σκηνικό της με τα μπαρόκ κτίρια και τα κανάλια σε μεταφέρουν άμεσα στο Μεσαίωνα. Το υδάτινο στοιχείο είναι έντονο και οι διαδρομές με το ποδήλατο επιβεβλημένες.

Εξερεύνηση στη Μπριζ

Ξεκινάμε με μία βόλτα στην Παλιά Πόλη, η οποία αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO. Το πρώτο, που αντικρίζουμε είναι τα λιθόστρωτα καλντερίµια, τα εµβληµατικά µεσαιωνικά κτήρια, τις υδάτινες «αγκαλιές» και τα γραφικά σπίτια. Ο δρόμος μας οδηγεί προς την κεντρική Πλατεία Markt µε τα πολύχρωµα πέτρινα κτήρια, τα cafés και τα εστιατόρια, που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο.

Τα βλέμματα μαγνητίζει ο πύργος του Belfort µε 47 καµπάνες και 366 σκαλιά, που εντυπωσιάζει τους πάντες µε την επιβλητικότητα και τη µεγαλοπρέπεια του. Μη διστάσετε να σκαρφαλώσετε έως την κορυφή του και θα έχετε µια πανοραµική εικόνα των περιχώρων και της Βόρειας Θάλασσας, ιδανικό σημείο για φωτογραφία.

Κάντε ένα μικρό διάλειμμα από τις εξερευνήσεις σας στα αξιοθέατα της Μπριζ και απολαύστε το καφέ σας στη διάσημη πλατεία. Η εξερεύνηση συνεχίζεται αυτή τη φορά προς τα ανατολικά. Η πλατεία Burg είναι ο επόμενος σταθμός, η ιστορία της πόλης είναι εδώ μαζεμένη. Κτίρια μπαρόκ, γοτθικής αλλά και αναγεννησιακή αρχιτεκτονικής εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό παζλ. Η εκκλησία Heilig Bloedbasiliek, στο δυτικό τµήµα της πλατείας, φιλοξενεί και το ομώνυμο µμουσείο όπου, σύμφωνα µε θρύλους, φυλάσσεται λίγο από το αίµα του Χριστού.

Κοντά στην πλατεία Groenerei θα αντικρίσετε το κεντρικό κανάλι της πόλης, σημείο εκκίνησης των υδάτινων εκδρομών. Υποκύψτε στη βόλτα (διάρκεια 30 λεπτών) με τα ειδικά βαρκάκια, η οποία θα σας φέρει πολύ κοντά σε σημεία της πόλης που δε θα μπορούσατε να δείτε πεζή. Ο αντικατοπτρισμός των χαριτωμένων γεφυριών στα ήρεμα νερά και οι περίτεχνες κόγχες των κτιρίων που «σκύβουν» στις όχθες είναι ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε. Η διαδρομή στοιχίζει περίπου 6,80€.

Περιπλάνηση στις λίμνες της Μπριζ

Μην ξεχάσετε να κάνετε μία βόλτα στην ειδυλλιακή «Λίµνη της Αγάπης», παίρνοντας το δρόμο Blinde Ezelstraat, που ξεκινάει από την Πλατεία Burg για μια πιο ρομαντική βόλτα.  Επόμενη απαραίτητη στάση, η λίμνη του Minnewater. Κατά τη διαδρομή προς τη λίμνη θα περάσετε μέσα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του κέντρου της πόλης: από τον πύργο του Ναού της Παναγίας, που αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης και φιλοξενεί το μοναδικό γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, την «Παρθένο και το Θείο Βρέφος» και την γραφική περιοχή των μουσείων Gruuthuse, Groeninge (το μουσείο τέχνης όπου πρωταγωνιστούν οι «ντόπιοι» Βαν Άικ και Μέμλινγκ) και Sint-Janshospitaal (ιστορικό νοσοκομείο που στεγάζει αυτή την περίοδο έργα του Πικάσο, καθώς και μια πανέμορφη αυλή).

Τελικά, θα φτάσετε στο σημείο που η φωτογραφική σας μηχανή θα πάρει φωτιά: Στην «καρτ ποστάλ» της Μπριζ, τη  «Λίμνη της Αγάπης» ή αλλιώς «Minnewater».  Δέντρα με κίτρινες και κόκκινες φυλλωσιές κρέμονται πάνω από τη λίμνη, πουλιά και πάπιες φωλιάζουν στις όχθες και στρατιές από χιονάτους κύκνους πλέουν μυσταγωγικά κάτω από γέφυρες σκεπασμένες με πεσμένα φύλλα. Περπατήστε στα γραφικά μονοπάτια, απολαύστε την θέα συνοδευμένη είτε με τις αχτίδες του ήλιου είτε με την μελαγχολική ομίχλη.

Για τους πιο «ψαγμένους» μη μείνετε μόνο στην «τουριστική» Μπριζ, αλλά ξεναγηθείτε και στην ανατολική της πλευρά. Ξεκινήστε από τον επιβλητικό ναό της Αγίας Άννας, χαθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια και τις μυστηριώδεις γέφυρες της. Κάντε μία στάση στις τοπικές μπυραρίες και συνεχίστε προς τους λόφους με τους τέσσερις ανεμόμυλους και τις πλατείες με τα παλιά πηγάδια.

Πρόσβαση:

Μέσω Βρυξελλών με το τρένο, όπου πραγματοποιούνται δρομολόγια ανά μισή ώρα. Το ταξίδι διαρκεί μία ώρα και το εισιτήριο κοστίζει περίπου 41€ με επιστροφή. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 06.00 για Μπριζ, ενώ το τελευταίο για Βρυξέλλες είναι στις 23.05.

Advertisement