Καιρός – Θοδωρής Κολυδάς: Έρχεται νέα κακοκαιρία – Πού θα «χτυπήσουν» έντονες βροχές και καταιγίδες
Αλλάζει απότομα ο καιρός από τα ξημερώματα της Δευτέρας (26/1)
Μια σύντομη «ανάσα» αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Κυριακή (25/1), ωστόσο η βελτίωση αυτή θα είναι προσωρινή. Σύμφωνα με την πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά , ένα νέο κύμα κακοκαιρίας ετοιμάζεται να σαρώσει τη χώρα από τα ξημερώματα της Δευτέρας, φέρνοντας μαζί του ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους που θα δυσκολέψουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το νέο αυτό σύστημα θα ξεκινήσει την πορεία του από τα δυτικά και σταδιακά θα επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
Ενώ η αυριανή ημέρα, Κυριακή (25/1), θα κυλήσει με γενικά βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές, επιτρέποντας κάποιες εξωτερικές δραστηριότητες, η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ξεκινά από το βράδυ της ίδιας ημέρας. Η ατμοσφαιρική διαταραχή που πλησιάζει θα χτυπήσει πρώτα τη δυτική Ελλάδα, μετατρέποντας το σκηνικό σε χειμωνιάτικο μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Το χρονικό της κακοκαιρίας: Από το βράδυ της Κυριακής στα έντονα φαινόμενα της Δευτέρας
Η μεταβολή του καιρού θα γίνει αισθητή αρχικά στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο αργά το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, η Δευτέρα (26/1) θα είναι η ημέρα που τα φαινόμενα θα πάρουν τη μέγιστη έντασή τους. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως τρεις μεγάλες γεωγραφικές ζώνες: τη Δυτική Ελλάδα, τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη) και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα έντονα τη Δευτέρα, με μεγάλους όγκους νερού να πέφτουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά σε περιοχές που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από προηγούμενες βροχοπτώσεις. Οι οδηγοί που θα κινηθούν στο οδικό δίκτυο της δυτικής και βόρειας χώρας καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και το οδόστρωμα ολισθηρό.
Θυελλώδεις νοτιάδες έως 8 μποφόρ: Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες
Παράλληλα με τις βροχοπτώσεις, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας θα είναι η σημαντική ενίσχυση των ανέμων. Οι νοτιάδες θα πνέουν με μεγάλη ένταση, επηρεάζοντας πρώτα το Ιόνιο, όπου αναμένεται να φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Η κατάσταση αυτή θα καταστήσει τον πλου των πλοίων δύσκολο, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθούν τοπικά απαγορευτικά απόπλου.
Όσο προχωρά η Δευτέρα, η ένταση των ανέμων θα μεταφερθεί και στην περιοχή του Αιγαίου. Οι θερμές αέριες μάζες που μεταφέρουν οι νοτιάδες θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία σε σχετικά κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο η αίσθηση του κρύου θα είναι εντονότερη στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται οι καταιγίδες. Η ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο αργότερα μέσα στην ημέρα θα ολοκληρώσει το πέρασμα του συστήματος από τη χώρα, με τη σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων να αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας και από τα δυτικά.
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση από τα τακτικά δελτία καιρού, καθώς η πορεία των συστημάτων μπορεί να παρουσιάσει μικρές αποκλίσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά σε περιοχές με ιστορικό έντονων καιρικών φαινομένων, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στην έναρξη της νέας εβδομάδας.