Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Βενεζουέλα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το τέλος του καθεστώτος Μαδούρο προσφέρει ελπίδα για τη Βενεζουέλα» – «Η προσοχή μας στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στη χώρα»
«Η Ελλάδα θα δράσει σε συντονισμό με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Με ανάρτηση του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι προτεραιότητα στη Βενεζουέλα πρέπει να είναι η διασφάλιση ειρηνικής και ταχείας μετάβασης σε μία συμπεριληπτική κυβέρνηση, με δημοκρατική νομιμοποίηση.
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν επικεφαλής μιας βάναυσης και καταπιεστικής δικτατορίας που προκάλεσε αδιανόητο πόνο στον λαό της Βενεζουέλας. Το τέλος του καθεστώτος του προσφέρει νέα ελπίδα για τη χώρα. Δεν είναι η στιγμή να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών.
Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η διασφάλιση ειρηνικής και ταχείας μετάβασης σε μία νέα, συμπεριληπτική κυβέρνηση που θα έχει πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Η Ελλάδα θα δράσει σε συντονισμό με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα. Η προσοχή μας παραμένει επικεντρωμένη στη διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στη χώρα».
Δείτε την ανάρτηση:
Nicholas Maduro presided over a brutal and repressive dictatorship that brought about unimaginable suffering on the Venezuelan people. The end of his regime offers new hope for the country. This is not the time to comment on the legality of the recent actions.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 3, 2026
Τραμπ: «Απίστευτο θέαμα η σύλληψη Μαδούρο – Θα διοικήσουμε τη χώρα μέχρι την ομαλή μετάβαση»
«Θα παραμείνουμε στη χώρα, όσο χρειαστεί για να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση» διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου για την επόμενη ημέρα της σύλληψης του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο ενώ είπε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για δεύτερο κύμα επίθεσης, αν χρειαστεί».
«Θα διοικήσουμε τη χώρα μέχρι να μπορέσουμε να καταστήσουμε μια ασφαλή, σωστή και συνετή μετάβαση», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
«Θέλουμε ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη για τον σπουδαίο λαό της Βενεζουέλας, και αυτό περιλαμβάνει πολλούς από τη Βενεζουέλα που ζουν τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Είναι η πατρίδα τους», συνέχισε.
«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να αναλάβει τη Βενεζουέλα κάποιος άλλος που δεν έχει στο νου του, το καλό του λαού της Βενεζουέλας. Έχουμε περάσει δεκαετίες από αυτό. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί» απείλησε.
«Συνελήφθη μέσα στη νύχτα»
Σχολιάζοντας το πώς διεξήχθη η εισβολή των δυνάμεων στο σπίτι του Μαδούρο, ο Τραμπ περιέγραψε:
«Αργά χθες το βράδυ και νωρίς σήμερα, κατόπιν εντολής μου, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγαν μια εξαιρετική στρατιωτική επιχείρηση στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, κατατροπώνοντας την αμερικανική στρατιωτική ισχύ», δήλωσε ο Τραμπ. «Από αέρα, ξηρά και θάλασσα εξαπολύθηκε μια θεαματική επίθεση. Και ήταν μια επίθεση που οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναδεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις δηλώσεις του.
«Αυτή ήταν μια από τις πιο εκπληκτικές, αποτελεσματικές και ισχυρές επιδείξεις αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και ικανότητας στην αμερικανική ιστορία», συμπλήρωσε.
«Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες του στρατού μας, σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, συνέλαβαν με επιτυχία τον Μαδούρο μέσα στη νύχτα» δήλωσε.
«Ήταν σκοτεινά. Τα φώτα του Καράκας ήταν σε μεγάλο βαθμό σβηστά», είπε ο Τραμπ, «ήταν σκοτεινά και ήταν επικίνδυνα».
Δήλωσε ακόμη ότι ο Μαδούρο και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν τώρα τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ. «Ο Μαδούρο και η σύζυγός του σύντομα θα αντιμετωπίσουν την αμερικανική δικαιοσύνη και θα δικαστούν σε αμερικανικό έδαφος», δήλωσε ο Τραμπ. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα πλοίο και τελικά θα κατευθυνθούν προς τη Νέα Υόρκη».
Το πετρέλαιο στα «χέρια» των ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, έκανε εκτενή αναφορά στις προσδοκίες των ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους της Βενεζουέλας.
Υποστηρίζοντας πως «η πετρελαϊκή βιομηχανία στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε κατάρρευση, μια ολοκληρωτική κατάρρευση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν άντλησαν σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσαν να αντλήσουν και με αυτό που θα μπορούσε να είχε συμβεί» δήλωσε πως «θα ζητήσουμε από τις πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, τις μεγαλύτερες οπουδήποτε στον κόσμο, να εισέλθουν, να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια, να επισκευάσουν την άσχημα κατεστραμμένη υποδομή, την πετρελαϊκή υποδομή, και να αρχίσουν να βγάζουν χρήματα για τη χώρα».

