Connect with us

Η Τήνος δεν είναι ένα νησί που προλαβαίνεις να γυρίσεις μέσα σε 3-4 ημέρες, παρά το φαινομενικά μικρό μέγεθός της. Χρειάζεσαι τουλάχιστον μια γεμάτη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αφιερώνεις το λιγότερο την μισή σου ημέρα στην εξερεύνησή του υπέροχου αυτού τόπου -και πάλι δεν θα έχεις ανακαλύψει όλα του τα μυστικά.

Αν, ωστόσο, δεν έχεις στη διάθεσή σου τόσο χρόνο, υπάρχουν πάντα και τα SOS. Και τα Υστέρνια βρίσκονται ανάμεσα στο τοπ5 των πραγμάτων που πρέπει να ζήσεις οπωσδήποτε στην Τήνο.

Τα χωριό των Υστερνίων βρίσκεται στην Έξω Μεριά της Τήνου, το πιο «άγριο» κομμάτι του νησιού -και το πιο όμορφο για πολλούς, περίπου 5χλμ από το χωριό του Πανόρμου και 20χλμ από τη Χώρα. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στη πλαγιά Μεροβίγλια, κάτι που αυτόματα του δίνει το ασυναγώνιστο «χαρτί» της πανοραμικής θέας στο Αιγαίο πέλαγο και τη γειτονική Σύρο. Η μαρμαρογλυπτική κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο και εδώ, καθώς είναι το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο μαρμαροτεχνίας της Τήνου μετά τον ιστορικό Πύργο. Άλλωστε τα Υστέρνια είναι πατρίδα πολλών δημιουργών με σπουδαία πορεία εντός και εκτός Ελλάδας, όπως ο Βιτάλης, ο Λαμέρας και ο Σώχος.

«Σκαρφαλώνοντας» προς τη κορυφή του χωριού μέσα από τα μαρμαρόστρωτα, φιδωτά δρομάκια του και περνώντας κάτω από τις εντυπωσιακές καμάρες, τα σπίτια των Υστερνίων σου κλέβουν βλέμματα εντυπωσιασμού με τα περίτεχνα υπέρθυρα από λαμπερό μάρμαρο που τα στολίζουν και τα ιδιαίτερα χρώματα που φέρουν οι πόρτες τους -παστέλ αποχρώσεις του γαλάζιου, του γκρι, του λαδί και του μελιτζανί.

Οι Μύλοι των Υστερνίων, διατηρητέα μνημεία και από τις πιο εντυπωσιακές ατραξιόν του χωριού, αποτελούν γνήσιο δείγμα της λαϊκής τέχνης του νησιού. Στη παρέα τους βρίσκονται, φυσικά, και πολλοί περιστεριώνες, υπέροχα μικρά εξωκλήσια και το παλιό ελαιοτριβείο, ενώ το χωριό έχει να επιδείξει και ένα αξιοπρεπέστατο μουσείο που φιλοξενεί έργα Υστερνιωτών καλλιτεχνών.

Mayou

Πριν από λίγες εβδομάδες άνοιξε στα Υστέρνια το «Mayou». Ο Δημήτρης και ο Λεωνίδας δημιούργησαν έναν πανέμορφο και προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια χώρο, στον οποίο μπορείς να απολαύσεις δροσερούς, πρωτότυπους φυσικούς χυμούς (ο «Τη Δύναμή Σου», με μέλι, γάλα και μπανάνα είναι τουλάχιστον λαχταριστός), παγωμένες μπύρες, ζουμερά σάντουιτς με τηνιακά τυριά και αλλαντικά και σπιτικά γλυκά πάνω σε ένα κανονικό «μπαλκόνι στο Αιγαίο». Το όνομα «Mayou» δε, δεν είναι τυχαίο. Όταν τα παιδιά μπήκαν στο παλιό, διατηρητέο κτίσμα που στεγάζει το μαγαζί και ξεκίνησαν τις εργασίες, ανακάλυψαν μια παλιά μαρμάρινη επιγραφή που έγραφε «18 Μαγιού, 1816» και αναφερόταν στο έτος ανέγερσης του σπιτιού.

Παίρνοντας το δρόμο που ξεκινά από τα Υστέρνια και στρίβοντας αριστερά, προς τη θάλασσα, φτάνεις μετά από (αρκετές) κατηφορικές στροφές στον Όρμο Υστερνίων, την παραθαλάσσια εκδοχή του χωριού.

Ο Όρμος των Υστερνίων είναι ένα πολύ όμορφο, μικρό και ήσυχο θέρετρο με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες. Προσφέρει μια εξίσου μικρή αλλά αμμουδερή και απάνεμη παραλία με αλμυρίκια (απαιτείται ολιγόλεπτη πεζοπορία για να φτάσεις εκεί), ενώ στον Όρμο βρίσκεται και το φημισμένο «Θαλασσάκι». Σχεδόν «κρεμασμένο» πάνω από τη θάλασσα, το «Θαλασσάκι« είναι μία από τις πιο ξακουστές ταβέρνες της Τήνου, χάρη στα λαχταριστά, γκουρμέ πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα της Αντωνίας. Όπως θα σας πουν όσοι ξέρουν, «να παραγγείλετε ό,τι δεν καταλαβαίνετε από τον κατάλογο, δεν θα το μετανιώσετε».

«Θαλασσάκι»

Για το τέλος, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη φανταστική πίτσα της «Εξωμεριάς» (βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο των Υστερνίων, πάνω στον κεντρικό δρόμο, με ένα ονειρεμένο μπαλκόνι με θέα στο πέλαγο) και τα πιο μυρωδάτα μαραθοκεφτεδάκια στο ταβερνάκι δίπλα στο πάρκινγκ του χωριού.

Advertisement