Connect with us

Άγρια ομορφιά στο σπίτι της Καφέ Αρκούδας

Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου ή αλλιώς η Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα» στα Βλάχικα) είναι μια από τις πιο σημαντικές και εντυπωσιακές περιοχές του ηπειρωτικού μέρους της Ελλάδας.

Ο Δρυμός βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, βόρεια του Μετσόβου αλλά όταν κάποιος φτάσει εκεί το τοπίο θα τον ανταμείψει. Η συνολική του έκταση Δρυμού φτάνει τα 68.990 στρέμματα.

Τα πυκνά δάση, οι ορμητικοί χείμαρροι και οι απότομοι γκρεμοί μαγεύουν τον επισκέπτη και τον καλούν για εξερεύνηση. Κάθε χρόνο εξάλλου εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό επισκέπτονται την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα ώστε να θαυμάσουν τα μοναδικά και αξέχαστα τοπία της.

Τα κρυστάλλινα τα νερά των ποταμών του Δρυμού του Αώου και του ορμητικού παραποτάμου του Αρκουδορέματος περικυκλώνονται από τα ψηλά και απόκρημνα βουνά ενώ χαμηλότερα θα συναντήσει κανείς πλούσια και πυκνά δάση. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καταφύγια της Ευρώπης, όπου βρίσκει σπίτι η Καφέ Αρκούδα.

Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την περιοχή οικολογικό παράδεισο και όχι άδικα ενώ αποτελεί τον κατάλληλο προορισμό για τους φυσιολάτρεις που αγαπούν την πεζοπορία. Έλληνες αλλά και ξένοι ειδικοί αναφέρουν ότι ο Δρυμός έχει μοναδικό οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον γιατί συνδυάζει το τοπίο μοναδικής αισθητικής με τον βιότοπο μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας και την ενδιαφέρουσα γεωμορφολογική σύνθεση σε εθνική και πανευρωπαϊκή κλίμακα ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στα χωριά, γύρω από τον Δρυμό, στη Βωβούσα, το Περιβόλι, την Κρανιά, τη Μηλιά, το Φλαμπουράρι και το Γρεβενήτι θα περπατήσει στα σοκάκια και θα γνωρίσει τους ανθρώπους της περιοχής, έτοιμους να τους εξυπηρετήσουν και να μυήσουν στα μυστικά της περιοχής. Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας στα πλατάνια και να απολαύσετε τις τοπικές λιχουδιές στα γραφικά μαγαζάκια των χωριών. Στο χωριό Περιβόλι κάποτε οι βλάχοι τσελιγκάδες έστηναν τις καλύβες τους όταν ανέβαιναν το καλοκαίρι από τους κάμπους στο βουνό.

Αν φτάσετε στην περιοχή οργανωμένοι με σκοπό να ανακαλύψετε τις ομορφιές της κοιλάδας θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πέντε διαδρομές με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ανάλογα με τις δυνατότητες που έχετε. Καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συνοδού βουνού καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορεί να σας μπερδέψουν.

Έτσι θα έχετε τη βοήθεια από έναν ειδικό και θα σας μεταδώσει τη γνώση του για την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση θα επιστρέψετε γεμάτοι εικόνες από τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις Δρακόλιμνες, ψηλά στη Βάλια Κάλντα κάτω από την κορυφή Φλέγκα.

Οι δύο αυτές λίμνες έχουν ολόκληρο τον χρόνο νερό και είναι από τα ξεχωριστά αξιοθέατα της περιοχής γιατί βρίσκονται σε υψόμετρο 1960 μέτρων. Σύμφωνα με τον μύθο οι δράκοι της Πίνδου ζούσαν ο ένας στο Σμόλικα και ο άλλος στη Γκαμήλα. Ο ένας πετούσε βράχους και ο άλλος κορμούς.

Το σπίτι της Καφέ Αρκούδας

Ο παρθένος Δρυμός της Βάλια Κάλντα αποτελεί ένα από τους τελευταίους βιότοπους της Καφέ Αρκούδας ενώ εδώ καταφεύγουν να ξεχειμωνιάσουν τα πιο σημαντικά είδη της ελληνικής πανίδας.

Η καφέ αρκούδα μετακινείται κυρίως το πρωί και το βράδυ, ενώ «συχνάζει» κοντά στον άνθρωπο αλλά όταν τον συναντήσει (σπάνια) δεν επιτίθεται εκτός αν νιώσει ότι απειλείται η ίδια ή τα μικρά της.

Η καφέ αρκούδα απειλείται με εξαφάνιση και το δυσάρεστο είναι ότι πολύ συχνά τα άτυχα ζώα πέφτουν θύματα τροχαίων στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής. Το χειμώνα πέφτει σε λήθαργο οπότε είναι δύσκολο να την συναντήσει κανείς.

Διαμονή

Στα γύρω χωριά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε δεκάδες καταλύματα για να χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο. Εκτός από τις ορειβατικές διαδρομές μπορείτε να επισκεφθείτε τα γεφύρια, τους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής. Θα γυρίσετε στη βάση σας γεμάτοι όμορφες και σπάνιες εικόνες της φύσης.

Έχει γραφτεί και τραγούδι για αυτή από Θανάση Παπακωνσταντίνου

Advertisement