Connect with us

Η Ελλάδα έχει άπειρες ομορφιές. Αμέτρητα μικρά, παραδοσιακά χωριά που είναι διασκορπισμένα σε όλους τους νομούς της. Το καθένα από αυτά έχει τη δική του ομορφιά, τη δική του ιστορία αλλά και τις ιδιαιτερότητές του.

Ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα χωρία της Ελλάδας βρίσκεται στο νομό Λαρίσης και…”κρέμεται” στα 1200 μέτρα ύψους. Είναι ένα χωριό με μακρά ιστορία και παράδοση που θα μείνει σίγουρα αξέχαστο σε όποιον το επισκεφτεί.

Πρόκειται για το Λιβάδι Ολύμπου. Παρόλο που το όνομά του παραπέμπει σε κάμπους, εντούτοις βρίσκεται ανάμεσα στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους με μοναδική θέα που φτάνει μέχρι την Πίνδο, τα Πιέρια Όρη και τον Όλυμπο και κόβει την ανάσα.

Είναι ένα ιστορικό χωριό, όπου η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κυριαρχεί. Το χωριό περιτριγυρίζεται από καταπράσινους λόφους, κατάφυτα λιβάδια και πλαγιές αλλά και γεμάτες δέντρα βουνοκορφές, που σχηματίζουν ένα τοπίο πραγματικά ειδυλλιακό!

Από το ιστορικό χωριό Λιβάδι κατάγεται ο μεγάλος αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, Γεωργάκης Ολύμπιος. Κατά τη δεκαετία του 1950 αποτέλεσε πόλο έλξης επισκεπτών, καθώς ήταν γνωστό για το καλό του κλίμα και τα αγνά και ποιοτικά τοπικά προϊόντα του.

Ακόμα και σήμερα όμως προσελκύει πολλούς επισκέπτες ετησίως, καθώς δεν παύει να αποτελεί ένα μαγευτικό προορισμό.

Το πως ιδρύθηκε δε μας είναι γνωστό. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η περίοδος ίδρυσης του χωριού, στη θέση που είναι σήμερα, τοποθετείται μεταξύ του 10ου και του 11ου αιώνα.

Ανάμεσα στα άλλα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σοκάκια, τη βρύση με το φυσικό κρυστάλλινο νερό αλλά και το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου, που σήμερα είναι μουσείο.

Η μοναδική ομορφιά του φαίνεται από την πρώτη βόλτα στα παραδοσιακά σοκάκια, με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια χτισμένα δίπλα δίπλα, με τις κουκλίστικες αυλές και τους ντόπιους κατοίκους που ασχολούνται με τις παραδοσιακές εργασίες.

Κεντρικό σημείο ομορφιάς του χωριού αποτελεί ο υπεραιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ο πλάτανος λέγεται πως φυτεύτηκε το 1788 και συνεχίζει να στολίζει το χωριό μέχρι και σήμερα και να προσφέρει τη σκιά του σε κατοίκους και επισκέπτες.

Η ζωή του χωριού συγκεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία όπου κανείς θα συναντήσει τους ντόπιους και θα μπορέσει να απολαύσει παραδοσιακό καφέ και φαγητό σε μία από τις ταβέρνες του χωριού.

Στο Λιβάδι και στη γύρω περιοχή θα βρει κανείς πολλές εκκλησίες, εξωκλήσια και μοναστήρια. Εκεί βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το οποίο είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια που συναντάμε στη Θεσσαλία και μάλιστα υπήρξε ένα από τα πιο φημισμένα Κρυφά Σχολειά στον ελληνικό χώρο.

Η κάθε εποχή στο Λιβάδι Ολύμπου έχει τη δική της ομορφιά.

Ο χειμώνας με τις κατάλευκες από το χιόνι πλαγιές, την άνοιξη και το καλοκαίρι με τις καταπράσινες κορφές και το φθινόπωρο με τις πορτοκαλί από τα φύλλα που πέφτουν, πλαγιές.

Αξέχαστη θα μείνει σε κάποιον και η φιλοξενία των κατοίκων. Σε συνδυασμό με το τοπίο που κόβει την ανάσα ανάμεσα στις βουνοκορφές και με θέα τον Όλυμπο, το χωριό προσφέρει μία πραγματική ταξιδιωτική εμπειρία.

Φωτογραφίες – Πληροφορίες: hotel-antoniou.gr, lanari.gr, livadi.gr, apolarisa.gr

Advertisement