Connect with us

Πρόκειται για ένα όμορφο, καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Πάργας και αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο για τους επισκέπτες που πηγαίνουν στην περιοχή.

Μόλις φτάσει κανείς στο λιμάνι, το νησάκι της Παναγίας σίγουρα θα τραβήξει το βλέμμα του και θα θέλει να το γνωρίσει από κοντά.

Με ένα καϊκάκι μπορεί ο οποιοσδήποτε να φτάσει στο μικρό νησί πολύ γρήγορα και να δει αυτό το στολίδι της περιοχής.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι το εκκλησάκι της Παναγίας απ’ όπου πήρε και το όνομά του το νησί με το γραφικό καμπαναριό, χτισμένο στις παρυφές του κάστρου που χτίστηκε το 1808 από τους Γάλλους κατά την παραμονή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Σκοπός τους ήταν να ελέγχουν μέρος του όρμου της Πάργας. Ο,τι έχει απομείνει από αυτό είναι πνιγμένο στο πράσινο δημιουργώντας ένα πολύ γραφικό σκηνικό.

Μάλιστα, κάποια ζευγάρια επιλέγουν το εκκλησάκι και για την πιο σημαντική μέρα της ζωής τους, το γάμο τους με τη νύφη να φτάνει στο παραμυθένιο σκηνικό πάνω σε καΐκι.

Τη νύχτα η εικόνα είναι ακόμα πιο γραφική με το φωταγωγημένο νησάκι να μαγνητίζει τα βλέμματα.

Φυσικά, η πόλη της Πάργας είναι από μόνη της ένα μέρος που αξίζει να γνωρίσετε και να βάλετε στα σχέδια σας για μια μελλοντική, καλοκαιρινή εξόρμηση.

Χτισμένη αμφιθεατρικά αποτελεί δημοφιλές τουριστικό κέντρο της περιοχής και προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Σε κοντινή απόσταση θα βρει κανείς οργανωμένες αλλά και πιο γραφικές παραλίες ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά μπορεί κανείς να δει από κοντά και το σπουδαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Το μεσαιωνικό κάστρο της Πάργας είναι το πιο γνωστό αξιοθέατό της με πολλά κτήρια μέσα σε αυτό.

Στην πόλη της Πάργας ο επισκέπτης θα περπατήσει στα γραφικά σοκάκια, θα απολαύσει φρέσκο ψάρι και θα γνωρίσει όμορφα γραφικά μέρη όπως το νησάκι της Παναγίας.

Μια ιδιαίτερα καλαίσθητη πόλη που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την επιλέξουν για μερικές μέρες απόδρασης από την καθημερινότητα.

Μοναδικά χρώματα κι ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκοσμίως σπάνιο θα συναντήσετε στη Μελισσάνη. Το λιμνοσπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης, στον Καραβόμυλο. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40×50 μ.) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής, πιθανότατα από κάποιο σεισμό. Η λίμνη του σπηλαίου βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. περίπου και βάθος από 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες ηλικίας 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.

Στην μέση σχηματίζεται ένα νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν λατρευτικά αντικείμενα του θεού Πάνα, πιστοποιώντας την χρήση του σπηλαίου ως τόπο λατρείας κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Το Λιμνοσπήλαιο πήρε το όνομά του είτε από το μύθο της Νύμφης Μελισσάνης που αυτοκτόνησε εδώ επειδή ο θεός Πάνας την αρνήθηκε, είτε από την παράδοση που θέλει την βοσκοπούλα Μελισσάνθη να σκοτώθηκε πέφτοντας στην λίμνη, ενώ κυνηγούσε ένα από τα πρόβατά της.

Σήμερα, είναι επισκέψιμο από τεχνητή είσοδο, που μέσω υπόγειας σήραγγας οδηγεί στην κύρια αίθουσα. Η ξενάγηση γίνεται με βάρκες σε όλο το μήκος της λίμνης, ενώ το ξεσκέπαστο σημείο της κύριας αίθουσας επιτρέπει στο φως του ήλιου να μπαίνει στο σπήλαιο και να χαρίζει στους επισκέπτες μοναδικούς χρωματισμούς, ειδικά το μεσημέρι.

Καραβόμυλος

Είναι το γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι, όπου βρίσκεται το Λιιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Σύμφωνα με το πείραμα που διεξήγαγαν οι Αυστριακοί γεωλόγοι το 1963, ο Καραβόμυλος είναι το σημείο όπου καταλήγουν τα νερά από της Καταβόθρες του Αργοστολίου, αφού διασχίσουν υπογείως το μισό νησί. Ο παραδοσιακός νερόμυλος στην άκρη της παραλίας του Καραβόμυλου, είναι από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες της περιοχής.

Ακριβώς από πίσω, μια τεχνητή «λίμνη» που περιβάλλεται από πλούσια, καταπράσινη βλάστηση, συμπληρώνει το μοναδικό τοπίο. Είναι σίγουρο πως στα ήρεμα νερά θα βρείτε πάπιες και κύκνους, που πολύ πρόθυμα θα τσιμπήσουν ό, τι τους προσφέρετε!

Άβυθος

Είναι η μοναδική λίμνη της Κεφαλονιάς και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος της επαρχίας του Πόρου. Παλιότερα υπήρχε η αντίληψη πως η λίμνη ήταν τόσο βαθιά, που κανείς δεν μπορούσε να βρει το βυθό της – γι’ αυτό πήρε και το όνομα «Άβυθος». Είναι επίσης γνωστή στους ντόπιους με το όνομα «Άκωλη», για τον ίδιο λόγο Καθώς κανείς δεν το επιχειρούσε ή έστω κανείς δεν κατόρθωνε με επιτυχία να μετρήσει το βάθος της, δημιουργήθηκαν χιλιάδες δοξασίες και τοπικές ιστορίες που αναφέρονται στο μυστήριο αυτό της λίμνης…

Ώσπου κάποιος το πήρε σοβαρά και αποφάσισε να ξεδιαλύνει το μυστήριο: Έριξε στα νερά της ένα σίδερο, δεμένο σε σχοινί. Τα αποτελέσματα διέλυσαν τις αυταπάτες: μόλις 11 μέτρα βάθος!  Το τοπίο παρολαυτά είναι μοναδικό. Καταπράσινη φύση, περήφανα κυπαρίσσια και πίσω το βουνό, θα σας συναρπάσουν! Οι επιστήμονες πάντως, έχουν επιβεβαιώσει ότι τα νερά της λίμνης Αβύθου επικοινωνούν υπογείως με τα ύδατα που έρχονται από άλλες περιοχές του νησιού, όπως από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου και την Μελισσάνη – συνδέοντάς την με το άλλο, μεγαλύτερο μυστήριο των φυσικών και γεωλογικών φαινομένων της Κεφαλονιάς!

Κουνόπετρα

Στην άλλη άκρη της Κεφαλονιάς, στο νοτιότερο μέρος της χερσονήσου της Παλικής, ένας μεγάλος βράχος ξεχωρίζει μέσα στην θάλασσα. Όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομά του, Κουνόπετρα, κουνιόταν ασταμάτητα! Ένας τεράστιος βράχος σε πολύ αργή, ασταμάτητη όμως κίνηση, φαινόμενο που παρατηρούταν διά γυμνού οφθαλμού για εκατοντάδες χρόνια! Δεν παρουσίαζε μεγάλης απόκλισης κίνηση, ώστε να αλλάζει η τοποθεσία του, ήταν όμως ένας αεικίνητος γεωλογικός σχηματισμός, χωρίς να μπορούν οι επιστήμονες έως πρόσφατα να δώσουν μια λογική εξήγηση.

«Σταθμός» για την κίνηση του βράχου υπήρξαν οι μεγάλοι σεισμοί του 1953, αφού από τότε το φαινόμενο μειώθηκε σημαντικά, σε σημείο που σήμερα πλέον να είναι ανεπαίσθητο. Οι γεωλόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες που εξέτασαν την Κουνόπετρα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αέναη κίνηση οφείλεται στο «ακατάστατο» των πετρωμάτων στον πυθμένα και την βάση του βράχου, αλλά και στον αέρα και τη θάλασσα που τον περιβάλλουν. Η Κουνόπετρα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την ακτή, έτσι που οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να την παρατηρήσουν, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με παγκάκια στην παραλία. Μια πληροφοριακή πινακίδα του ομώνυμου πολιτιστικού Συλλόγου Ματζαβινάτων – Βουνίου καθοδηγεί τους παρατηρητές, που στις μέρες μας χρειάζονται όλες τις αισθήσεις τους σε εγρήγορση για να μπορέσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο.

Δρογκαράτη

Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα όπου διοργανώνονται συναυλίες, είναι το σπήλαιο Δρογκαράτης, στην Κεφαλονιά. Η κεντρική του αίθουσα είναι πολύ μεγάλη με διαστάσεις 65×45 μέτρα και ύψος 20 μέτρα περίπου και η ακουστική του χώρου είναι μοναδική. Γεωλογικά, κατατάσσεται στα αξιολογότερα σπήλαια του ελληνικού χώρου: σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας περισσότερων από εκατό εκατομμυρίων ετών συνθέτουν το μοναδικό τοπίο, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Το βάθος του σπηλαίου φτάνει τα 95 μέτρα. Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας πως το σπήλαιο είναι «ζωντανό» και σχηματίζεται ακόμη: σταγόνες υγρασίας κυλούν από τους σταλακτίτες του για να τους μεγαλώσουν κατά ένα εκατοστό περίπου σε διάρκεια εκατό χρόνων! Η είσοδός του βρίσκεται στα Χαλιωτάτα, στην περιοχή της Σάμης και είναι επισκέψιμο καθημερινά 09:00-17:00.

Σπηλαιοβάραθρο Αγγαλάκι

Βρίσκεται κοντά στα Πουλάτα, της επαρχίας Σάμης και ανήκει σε ένα αρκετά μεγάλο σύστημα σπηλαίων – υπολογίζονται σε δεκαεπτά συνολικά – που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και τα περισσότερα από αυτά σχηματίζουν στο εσωτερικό τους υπόγειες λίμνες, με γλυκό η υφάλμυρο νερό.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν το φαινόμενο αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ύδατα των σπηλαίων αυτών επικοινωνούν μεταξύ τους κατά το μεγαλύτερο μέρος, μέσω στενών υπόγειων περασμάτων.

Το σπηλαιοβάραθρο Αγγαλάκι είναι το μεγαλύτερο και το πλέον προσβάσιμο από αυτά, ενώ μπορεί

Advertisement

Τα καλύτερα