Connect with us

Εάν θέλετε να συναντήσετε Νεράιδες στην Ελλάδα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διασχίσετε μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες της χώρας μέχρι να φτάσετε σε ένα μαγικό χωριουδάκι πραγματικό αριστούργημα!

Η πανέμορφη Νεράιδα Κοζάνης είναι ένα πανέμορφο χωριό του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στο νομό Κοζάνης.

Δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του.

Αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους, που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.

Ουσιαστικά η Νεράιδα είναι ένα καινούργιο χωριό, ίσως το νεώτερο της Ελλάδας, με ιστορία 43 μόλις χρόνων.

Χτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια Όρη, αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης.

Διαθέτει ξενώνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, μίνι γκολφ, γήπεδα τένις και περιπατητικό πεζόδρομο, όπου μπορεί κανείς περπατώντας να απολαύσει τη θέα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της, η ονομασία του χωριού προέρχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής.

Στη Νεράιδα το υγρό και στερεό στοιχείο ξετυλίγονται μοναδικά στα πόδια σου και σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης προσφέρουν από κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα.

Η Λίμνη Πολυφύτου, η Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας, τα Πιέρια Όρη και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα είναι μερικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το φυσικό μαγευτικό τοπίο, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη σου για πάντα.

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου δίνει ακόμα μια νότα ομορφιάς στην περιοχή.

Υπέροχο τοπίο!

Απολαύστε την Νεράιδα από ψηλά:

Advertisement