Connect with us

Ταξιδεύοντας στα Χανιά θα βρούμε ένα χωριό διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε. Ένα χωριό που ο χρόνος έχει κυριολεκτικά σταματήσει. Κι αυτό γιατί στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα αλλά ούτε δρόμοι με αυτοκίνητα. Και το κυριότερο; Είναι από επιλογή των κατοίκων του, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ζουν με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Πρόκειται για το χωριό Μηλιά, ένα προορισμό καθόλα ιδιαίτερο και εναλλακτικό που προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που σίγουρα θα τους μείνουν αξέχαστες. Η απλότητα, οικολογική συνείδηση και η προστασία του περιβάλλοντος κυριαρχούν στη φιλοσοφία του χωριού και μας καλούν να τις ανακαλύψουμε και να τις ακολουθήσουμε.

Το χωριό καλεί τον επισκέπτη να χαθεί μέσα στο φυσικό τοπίο, να περάσει μερικές μέρες μακριά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Το κελάιδισμα των πουλιών, ο ήχος των τρεχούμενων νερών και ο γεμάτος αστέρα βραδινός ουρανός μεταφέρουν σε έναν κόσμο μαγικό και ονειρεμένο.

Η Μηλιά είναι ένα πρόσφατα κτισμένο χωριό, αλλά με τρόπο τελείως παραδοσιακό και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου.

Κατά το παρελθόν η Μηλιά ήταν ένας μεσαιωνικό οικισμός, ο οποίος αναστηλώθηκε από μια ομάδα ανθρώπων μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες χτίζοντας στα ερείπια των παλιών αγροτόσπιτων. Ακόμα, φύτεψαν χιλιάδες δέντρα και καλλιέργησαν συστηματικά τη γη. Το χωριό περιλαμβάνει 13 νέα σπίτια με ντόπια πέτρα και ξύλο.

Κάθε σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει 2 με 4 άτομα. Εφόσον δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό, η θέρμανση γίνεται με ξυλόσομπες (ή τζάκια σε ορισμένα απ’ αυτά) και το ζεστό νερό στο μπάνιο προέρχεται από εξωτερικά καζάνια με ξύλα. Για το φωτισμό το βράδυ υπάρχουν μονάχα κάποιες λάμπες που λειτουργούν με μπαταρίες και φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Το φαγητό γίνεται με βιολογικά προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Μηλιάς, το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή, το κρασί φτιάχνεται εκεί και όλοι, ανεξάρτητα με το αν γνωρίζονται ή όχι καταλήγουν να γίνονται… φίλοι.

Το Lonely Planet το κατατάσσει στα 50 μυστικές, μαγικές τοποθεσίες της Ευρώπης που όλοι κάποια στιγμή αξίζει να ανακαλύψουν και να επισκεφθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες και εικόνες από το μοναδικό αυτό χωριό, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

Advertisement