Connect with us

Το Πήλιο, το θρυλικό βουνό των Κενταύρων, είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός ορεινού και θαλάσσιου τοπίου, το οποίο υψώνεται επιβλητικό βορειοανατολικά του Βόλου.

Στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 40 χωριά και οικισμοί χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.

Μερικά είναι πιο γραφικά, άλλα είναι πιο γεωργικά και λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένα, ορισμένα είναι απρόσιτα, άλλα είναι πιο αρχοντικά και πλούσια, μερικά είναι μεγάλα, χτισμένα αμφιθεατρικά σε επιβλητικές πλαγιές που τραβούν από μακριά την προσοχή και τον θαυμασμό του ταξιδιώτη, ενώ μερικά άλλα είναι μικρά και ντροπαλά και προτιμούν να μένουν αόρατα, κρυμμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση.

Το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα, τα περιποιημένα σπιτάκια, τους ξενώνες, τις ταβέρνες, τα καλντερίμια και τα “παζάρια”. Έτσι αποκαλούν στο βουνό των Κενταύρων τις πλατείες.

Και τι πλατείες! Η μία πιο όμορφη από την άλλη! Όλες με τον απαραίτητο πλάτανο, την πέτρινη βρυσούλα, τα καφενεδάκια και τα τσιπουράδικα!

Το Πήλιο με τις σπάνιες μορφολογικές εναλλαγές και αντιθέσεις είναι προικισμένο από τη φύση, έχει αξιόλογη χλωρίδα, δασωμένες βουνοπλαγιές (οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, καστανιές, πεύκα, ελιές, μηλιές κ.ά.), άφθονα τρεχούμενα νερά.

Παραδοσιακά χωριά με λαμπρά δείγματα αρχιτεκτονικής, ιστορικές μονές και εκκλησίες, γραφικά μονοπάτια, δαντελωτές ακρογιαλιές, υπέροχοι όρμοι, εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες συνθέτουν την εικόνα του μαγευτικού Πηλίου.

Ο επισκέπτης θα έχει την τύχη να έρθει σε άμεση επαφή με τη φύση και να ανακαλύψει με όλες του τις αισθήσεις ένα από τα πιο ευλογημένα ελληνικά βουνά.

Το Πήλιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ν. Μαγνησίας. Ο κύριος όγκος του βουνού υψώνεται πάνω ακριβώς από το Βόλο, ενώ οι νότιες απολήξεις του καταλαμβάνουν τη χερσόνησο που περικλείει τον Παγασητικό Κόλπο.

Οι νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού βλέπουν προς τον Παγασητικό, ενώ οι ανατολικές έχουν το προνόμιο της άμεσης οπτικής επαφής με το Αιγαίο Πέλαγος.

Στο Πήλιο σύμφωνα με τη μυθολογία βρίσκονταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Εκεί ψηλά μέσα στην πυκνή βλάστηση, βρήκαν καταφύγιο οι Κένταυροι οι οποίοι ήταν μοναδικά μυθολογικά όντα.

Παρουσιάζονταν με το μισό κορμί τους ανθρώπινο και το άλλο μισό αλογίσιο. Η μισή τους ύπαρξη αθάνατη, η άλλη μισή θνητή…

Είχαν χαρακτήρα βίαιο και επιθετικό και είχαν αδυναμία στο κρασί και στις γυναίκες.

Ο πιο σοφός και ήσυχος από τους Κενταύρους ήταν ο Κένταυρος Χείρωνας. Ζούσε σε μία σπηλιά του Πηλίου και εξασκούσε το επάγγελμα του δασκάλου – παιδαγωγού.

Γνώριζε τα πάντα και ήταν άριστος κυνηγός. Γιάτρευε πληγές με τα βότανα του βουνού και ήταν εκείνος που δίδαξε στον πρώτο γιατρό των ανθρώπων, τον Ασκλιπειό, την ιατρική τέχνη.

Στη σχολή του μαθήτευσαν όλοι οι αρχηγοί των Αχαιών του Τρωικού πολέμου, καθώς και σπουδαίοι ήρωες όπως οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης, ο Μελέαγρος, ο Θησέας, ο Τελαμόνας, ο Νέστορας κα. όμως ο πιο σημαντικός ήταν ο γνωστός Αχιλλέας.

Η φαντασία των αρχαίων τοποθέτησε στο Πήλιο μαγευτικές και γοητευτικές ιστορίες με ήρωες τους Κενταύρους.

Στο ίδιο βουνό στην κορυφή μέσα στις φυλλωσιές ήταν κρυμμένο και το αρχαίο σπήλαιο του Ακραίου Δία όπου ανέβαιναν οι κάτοικοι της περιοχής με δέρματα ζώων στη πιο ζεστή και άνομβρη μέρα του χρόνου κατά τα μέσα Ιουλίου για να παρακαλέσουν τον Δία να βρέξει.

Στο Πήλιο επίσης οργανώθηκε από τον Ιάσωνα και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των πιο ξακουστών ηρώων της αρχαίας Ελλάδας η Αργοναυτική εκστρατεία.

Ο Ιάσωνας μεγάλωσε στο Πήλιο και ανδρώθηκε πλάι στον Κένταυρο Χείρωνα. Όταν έκλεισε τα 20 του χρόνια κατέβηκε από το Πήλιο όπου ζούσε μέχρι τότε και πήγε να διεκδικήσει τον θρόνο της από τον θείο του Πελία.

Στη διαδρομή όμως κατεβαίνοντας από το Πήλιο, έχασε το ένα του σανδάλι.

Ο βασιλιάς Πελίας της Λοκρίδας στην Θεσσαλία, είχε λάβει χρησμούς ότι θα βρει τον θάνατο από έναν απόγονο του Αιόλου και να φυλάγεται από έναν άνδρα, που θα φοράει ένα σανδάλι.

Όταν ο Πελίας είδε τον Ιάσονα μπροστά του, να φοράει ένα σανδάλι μόνο στο δεξί του πόδι, για να τον απομακρύνει από κοντά του, του έδωσε εντολή να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο δέρας από τη μακρινή Κοχλίδα και ύστερα όταν θα το έφερνε, ο θρόνος θα ήταν δικός του.

Με αυτήν την αφορμή λοιπόν, οργανώθηκε η Αργοναυτική εκστρατεία στην οποία έλαβαν μέρος οι πιο γνωστοί Ήρωες της Ελλάδας.

Το πλοίο που θα τους μετέφερε ήταν η γνωστή και φημισμένη Αργώ που κατασκευάστηκε με ξύλα από το όρος Πήλιο και με την επίβλεψη της θεάς Αθηνάς η οποία είχε τοποθετήσει στην πλώρη της ένα κομμάτι από την ιερή ομιλούσα βελανιδιά του μαντείου της Δωδώνης.

Advertisement