Connect with us

Το φρούριο του Παλαμηδίου βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ναυπλίου σε λόφο ύψους 216 μέτρων. Πήρε το όνομά του από τον τοπικό ήρωα Παλαμήδη, γιο του Ναυπλίου.

Χτίστηκε το 1687 απ’ τους Ενετούς, ύστερα από κατάληψη του λόφου μετά από μάχη με τους Οθωμανούς.

Τα οχυρωματικά έργα άρχισε ο Μοροζίνης, τα συνέχισαν οι Κόρνερ και Γκριμάνι και ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια της Β΄ Ενετικής κυριαρχίας από τον βενετσιάνο Γενικό Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο (1711- 1714).

Αποτελεί τυπικό φρούριο Μπαρόκ σε σχέδια των μηχανικών Ζιάξιχ και Λασάλ με 8 προμαχώνες, σε τρία επίπεδα και αυτοτελείς.

Ο καθένας από μόνος του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμυνα ή επίθεση.

Ο κεντρικότερος προμαχώνας ήταν του Αγίου Ανδρέα που λόγω της θέσης του χρησιμοποιήθηκε ως Φρουραρχείο.

Οι υπόλοιποι είναι γνωστοί με ονόματα αρχαίων ελλήνων πολεμιστών «Μιλτιάδης», «Λεωνίδας», «Επαμεινώνδας», «Αχιλλέας». «Φωκίων» και ο προμαχώνας «Ρόμπερ» προς τιμήν Γάλλου φιλέλληνα.

Το 1715 το φρούριο καταλήφθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε στα χέρια τους ως το 1822.

Όμως η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου 1822 σημάδεψε τη Νεότερη ιστορία της πόλης. Ο Στάικος Σταϊκόπουλος και μια ομάδα Ελλήνων πολεμιστών κατέλαβαν το κάστρο.

Εκτός από αγώνες το κάστρο στέγασε ως το 1925 περίπου στα κελία του πολιτικούς και ποινικούς κρατουμένους καθώς το 1829 ο κυβερνήτης Καποδίστριας κατασκεύασε τις πρώτες φυλακές εσωτερικά του κτιρίου. Σ’ αυτές το 1833 φυλακίστηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Λίγα μέτρα πιο έξω απ’ το κάστρο, στο «Αλωνάκι» είχε στηθεί η φοβερή καρμανιόλα.

Μέσα στο κάστρο μπορεί κανείς να δει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα -στον ομώνυμο προμαχώνα του φρουρίου- κτισμένο από την εποχή των Ενετών, αφιερώθηκε στον Άγιο Ανδρέα μιας και ανήμερα της γιορτής του λευτερώθηκε τ’ Ανάπλι. Δίπλα βρίσκεται το σκοτεινό μπουντρούμι που φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης.

Περπατώντας στα μονοπάτια του φρουρίου «το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου», θυρεό και έμβλημα της Βενετίας, κάνει αισθητή την παρουσία του.

Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται είτε μέσω του δρόμου στην ανατολική πλευρά της πόλης, είτε μέσω των 999 σκαλοπατιών στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης στο δρόμο προς την Ακροναυπλία.

Ο θρύλος ήθελε να έχει 1000 σκαλοπάτια. Όμως το τελευταίο παραδόθηκε αμαχητί στην ορμή του αλόγου του Γέρου του Μοριά.

Παλαιότερα ανέβαιναν μέχρι ενός σημείου του βράχου μέσα από τις βενετσιάνικες γαλαρίες που σώζονται ακόμα στα δεξιά της σκάλας.

Όποιον δρόμο κι αν διαλέξει ο επισκέπτης θα ανταμειφθεί από τη θέα που θα απλωθεί μπροστά του.

Advertisement