Connect with us

Οι Οβίρες Ρογκοβού, αυτό το μοναδικό τοπωνύμιο με το πανέμορφο όνομα, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα ρυάκι και σκεπάζεται από πυκνή βλάστηση.

Βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου στο νομό Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 980 μέτρων.

«Ρογκοβό» ονομάζεται το ρέμα που κατεβαίνει από την δυτικότερη κορυφή της Τύμφης, τον Λάπατο και περνάει ανάμεσα στα δύο χωριά.

Οι «Οβίρες», όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι οι μικρές λίμνες που σε κάποιο σημείο σχηματίζει το ρέμα, ενώ μια άλλη ονομασία τους είναι «Κολυμπήθρες».

Η διαβρωτική ικανότητα του ρέματος έχει σκάψει με τα χρόνια την βραχώδη κοίτη σχηματίζοντας μικρά κοιλώματα που συγκεντρώνουν το νερό σε μία απόσταση περίπου 200 μέτρων.

Η μία λίμνη διαδέχεται την άλλη μέσα από μικρούς καταρράκτες σε μια οφιοειδή πορεία του Ρογκοβού.

Έτσι, και σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση της περιοχής, δημιουργείται ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ιδανικό για εξερεύνηση.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Αλή Πασάς επέλεγε τις Οβίρες Ρογκοβού για το καλοκαιρινό του μπάνιο.

Στο βιότοπο αυτό θα βρείτε πυκνή βλάστηση με ένα πυκνό δάσος, που περιλαμβάνει βελανιδιές, οξιές, αρκουδοπούρναρα, κρανιές, οστρυές, φλαμουριές, σφενδάμια και κράταιγους.

Κάτω από τα δέντρα και πάνω στα βράχια φυτρώνουν ποικίλα σπάνια λουλούδια.

Η έμβια ζωή δεν λείπει, καθώς κατά τη παραμονή σας εκεί μπορείτε να παρατηρήσετε τα διάφορα είδη πτηνών, που υπάρχουν.

Σήμερα, η περιοχή είναι πόλος έλξης τουριστών τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι φυσικές ομορφιές άλλωστε είναι αμέτρητες….

Advertisement