Connect with us

Βόρεια από την Κω και νοτιοανατολικά από την Κάλυμνο, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τα δύο νησιά, βρίσκεται η ξεχωριστή βραχονησίδα Ψέριμος.

Γνωστή και ως Κάππαρη, λόγω του ομώνυμου φυτού που ευδοκιμεί, η σημερινή ονομασία είναι ιταλικής προέλευσης («capra» σημαίνει κατσίκι, και η βραχονησίδα αποκλήθηκε έτσι λόγω της παλαιότερης χρήσης της ως βοσκότοπος αιγοπροβάτων).

Το βόρειο τμήμα του νησιού ονομάζεται «Άκρα Βασιλική», ενώ το νοτιότερο άκρο «Άκρα Ρούσσα».

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν ξεπερνούν τους 100, ωστόσο, τα καλοκαίρια γεμίζει από παραθεριστές που αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό κι από προσκόπους που μένουν στη δημοστική κατασκήνωση.

Γιατί να πατε

– Για μακροβούτια στα διάφανα νερά της αμμώδους παραλίας του μοναδικού οικισμού που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Εκεί κατοικούν 80 άνθρωποι σε έναν κόλπο περιτριγυρισμένο από πευκοδάσος και ελαιώνες, ενώ ο μικρός προβλήτας υποδέχεται τους επισκέπτες των ημερήσιων εκδρομών από τα γειτονικά νησιά.

– Για πεζοπορικό τουρισμό από το λιμανάκι προς το ειδυλλιακό Βαθύ, όπου θα φτάσεις μετά από διαδρομή τριών τετάρτων. Για να βουτήξεις στα καθάρια νησιά της Ψερίμου θα ξεκινήσεις από τα Αυλάκια με τις παραθαλάσσιες ταβέρνες και θα ζητήσεις χάρτη και ακριβείς οδηγίες για να βρεθείς στις μικρές οάσεις Τρεβάθια, Κοράκια, Γλίστρα, Τάφο και Ρούσσα.

– Για να περάσεις απέναντι στο νησάκι Πλατύ με την όμορφη παραλία της Παναγίας Γραφιώτισσας (ΒΔ) με εκδρομικά καραβάκια.

– Για να δοκιμάσεις κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια ανήμερα του Δεκαπεντάγουστου, όπου γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας με την εικόνα που οι ντόπιοι αποκαλούν «Μελαχρινή».

Πως θα πάτε

Από την Κάλυμνο και το Μαστιχάρι της Κω με το Kalymnos Star (Τ. 22430 24144. Διάρκεια δρομολογίου: 40′).

Advertisement