Connect with us

Ένα από τα παρθένα ελληνικά νησιά με ηφαιστεικά τοπία, που κόβουν την ανάσα, είναι η πανέμορφη Νίσυρος.

Σμιλεύτηκε από τους θεούς με μαύρη ηφαιστειακή λάβα, άσπρη ελαφρόπετρα καικαφεκόκκινη τέφρα, χωρίς να στερηθεί τις πράσινες πλαγιές και τα κατάλευκα χωριουδάκια. Περιηγήσου στο σεληνιακό τοπίο του ενεργού κρατήρα που ακόμα «σιγοψιθυρίζει» ασθμαίνοντας και βούλιαξε αχόρταγα στον πλούσιο βυθό της. Να θυμάσαι πάντα ότι η Νίσυρος επιλέγει η ίδια σε ποιους θα αποκαλυφθεί…

Μακριά από κοσμικότητες, υπερβολές και κακοποιήσεις στο βωμό της ανάπτυξης, τοΜανδράκι, η πρωτεύουσα, σοκάρει με την απλότητά της. Κάτασπρα σπιτάκια με ανθισμένα καφασωτά μπαλκόνια «ανηφορίζουν» για να συναντήσουν την προστάτιδά τους, την Παναγία Σπηλιανή, που δεσπόζει αγναντεύοντας το υγρό στοιχείο.

Όλα τα σοκάκια οδηγούν στην Πλατεία Ηλικιωμένης, γεμάτη πάντα κόσμο που τιμά τα ταβερνάκια και τη δροσιά της. Καλύτερη ώρα να τα επισκεφθείς είναι κατά το ηλιοβασίλεμα, όταν «πυρπολείται» από εκτυφλωτικές βαθυκόκκινες αποχρώσεις κάτω από την ηχητική αρμονία που προσφέρουν οι ηφαιστειακές πέτρες (οι χόχλακοι) που γλείφονται από το κύμα.

Πώς θα πάτε

Η Νίσυρος συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με τον Πειραιά με πλοία της Βlue Star. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 15 ώρες. Ενώνεται επίσης διά θαλάσσης με Αστυπάλαια, Κω, Ρόδο αλλά και Κρήτη (Άγ. Νικόλαο, Σητεία) με την Παναγία Σπηλιανή και το Dodekanisos seaways  (T. 22410 70590, www.12ne.gr). Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι στην Κω, από την οποία απέχει μιάμιση ώρα με καράβι.

Μετακίνηση

Υπάρχει λεωφορείο που εξασφαλίζει την επικοινωνία των χωριών αλλά και ταξί. Τέλος, εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν επισκέψεις στα γύρω νησάκια για βουτιές σε απάτητες παραλίες.

Πού θα κολυμπήσετε

Η Νίσυρος  ηφαιστειακή γαρ, δεν διαθέτει αρκετές παραλίες. Από τις ομορφότερες είναι οιΛυές (3-4 ακρογιαλιές με σκουρόχρωμο βότσαλο και άμμο κατά τόπους), η πλαζ Χοχλάκωνμε τα μεγάλα και εντυπωσιακά μαύρα βότσαλα, στο Μανδράκι, ακολουθώντας το μονοπάτι κάτω από την Παναγία τη Σπηλιανή, και η Παχιά Άμμος.

Η τελευταία, με τα βαθιά νερά, είναι ίσως η ομορφότερη στο νησί αλλά απομονωμένη, καθώς προσεγγίζεται με δεκάλεπτο περπάτημα σε μονοποπάτι πάνω από το οποίο σε κάποια σημεία του κρέμονται ηφαιστειακά βράχια! Στο μικρό νησάκι Γιαλί, ακριβώς απέναντι από το Μανδράκι (θα πας με μικρά βαρκάκια), θα βρεις τις παραλίες της Eυαγγελίστριας, τουΠαλαιόκαστρου και τα Pωμαϊκών Λουτρών. Kαι οι τρεις σχηματίστηκαν από την εξόρυξη ελαφρόπετρας.

Advertisement