Connect with us

Αν αγαπάτε τις ανακαλύψεις, στην Άνδρο, το νησί αυτό των Κυκλάδων θα βρείτε τον παράδεισό σας.

Μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, η Άνδρος αποτελεί ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα, αλλά και τα πλέον όμορφα και ανεξερεύνητα νησιά των Κυκλάδων. Εδώ θα θαυμάσετε επιβλητικά σπίτια εφοπλιστών και καπετάνιων, ενετικά κάστρα, παλιά μοναστήρια, περιστεριώνες και νερόμυλους –αληθινά έργα τέχνης.

Θα απολαύσετε καταπράσινα τοπία και καταρράκτες. Θα κολυμπήσετε σε χρυσαφένιες παραλίες, όπως αυτή της Άχλας, ενώ στης Γριάς το Πήδημα θα αναμετρηθείτε με τον τεράστιο μονόλιθο, σύρριζα στο νερό.

Η Άνδρος κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και στιγμές που θα σας κάνουν να εύχεστε οι διακοπές σας εδώ να μπορούσαν να κρατήσουν για πάντα.

Τα επιβλητικά σπίτια των εφοπλιστών και των καπεταναίων της Χώρας θα φέρουν στο μυαλό σας εικόνες από μακρινά ταξίδια, λιμάνια και πλούτη. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανακαλύψετε σε αυτή τη Χώρα των Κυκλάδων.

Στον κεντρικό μαρμαροστρωμένο δρόμο θα θαυμάσετε τη Λέσχη Ανδρίων, την πλατεία Γηροκομείου και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην πλατεία Καΐρη θα εντυπωσιαστείτε από τη μαρμάρινη κρήνη Καμπάνη, θα απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια και θα επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην Παραπορτιανή, το Νημποριό και την πλατεία του Αφανούς Ναύτη θα αντιληφθείτε την ξεχωριστή κουλτούρα των ανθρώπων αυτού του νησιού που δημιούργησαν μια τόσο θαυμαστή ναυτική πολιτεία.

Τι να δείτε:

Μουσείο Γουλανδρή

Ένα διεθνούς εμβέλειας μουσείο σύγχρονης τέχνηςPicasso, Matisse, Kadinsky, Paul Klee, Chagall, Rodin, Miro… Οι διεθνούς απήχησης εκθέσεις μοντέρνας τέχνης που διοργανώνονται στο φημισμένο μουσείο Γουλανδρή κάθε καλοκαίρι είναι από μόνες τους λόγος για να επισκεφθείτε το νησί.

Στενιές Άνδρου

Το πιο κοντινό χωριό στη Χώρα της Άνδρου είναι και το ωραιότερο. Εξίσου αρχοντικό, με κατοικίες επιφανών εφοπλιστών και πολιτικών, απλώνει τα μεγάλα σπίτια του αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Αφιερώστε λίγες ώρες από τις διακοπές σας στο νησί για να το επισκεφθείτε. Αξίζει να δείτε το στιβαρό πύργο Μπίστη-Μουβελά του 17ου αιώνα, το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος και την, ερειπωμένη σήμερα, φάμπρικα.

Κάθε μέρα και σε άλλη παραλία

Άχλα, Ατένι, Της Γριάς το Πήδημα, Ζόρκος, Βιτάλι, Χαλκολιμιώνας, Ορμος Κορθίου, Μπατσί, Νημποριό, Συνετί, Χρυσή Άμμος, Φελλός, Πισολιμιώνας… Όρμοι, σπηλιές, άμμος, κρυστάλλινα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του Αιγαίου. Οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες και θα τις απολαύσετε με όλη σας την ψυχή.

Κόρθι

Τα πυργόσπιτα στα Αηδόνια, οι περιστεριώνες και τα σπίτια με τη σκούρα πέτρα στο Επισκοπείο, οι νερόμυλοι και τα πέτρινα γεφύρια στα Διποτάματα, τα νεοκλασικά σπίτια στην προκυμαία του Όρμου Κορθίου, οι χωματόδρομοι που φτάνουν μέχρι το Στενό Άνδρου-Τήνου, τα ξωκκλήσια και οι παλιές μονές, όπως της Τρομαρχιανής. Και τι δε θα ανακαλύψετε στην περιοχή του Κορθίου: ένα… άλλο νησί, μέσα στο νησί της Άνδρου.

Το κάστρο της Φανερωμένης

Το Επάνω Κάστρο, με την επίπεδη κορυφή, δεσπόζει στην περιοχή του Κορθίου. Ανεβείτε τα απότομα σκαλοπάτια και περπατήστε ανάμεσα στα ερείπια και πλάι στο εκκλησάκι της Φανερωμένης. Η εμπειρία είναι ξεχωριστή και η θέα στο Αιγαίο απερίγραπτη.

Ο φάρος Τουρλίτης

Στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας είναι ο μοναδικός στις Κυκλάδες αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα που έχει κτιστεί σε βράχο που είναι μέσα στη θάλασσα. Κατασκευάστηκε το 1897.

Τα χωριά της Άνδρου

Λάμυρα, Μένητες, Στραπουριές, Αποίκια, Βουρκωτή, Κατακαλαίοι, Αλαδινό, Μεσαριά, Παλαιόπολη, Μπατσί, Γαύριο… Τα χωριά με τα παράξενα ονόματα, σκορπισμένα σε όλο το νησί της Άνδρου κρύβουν μεγάλη ιστορία και ομορφιές. Περπατήστε τα.

Τα μονοπάτια της Άνδρου

Ένα τεράστιο δίκτυο παλιών μονοπατιών διατρέχει όλο το νησί. Προμηθευτείτε το σχετικό έντυπο του δήμου και ξεκινήστε το ταξίδι σας στην περιπέτεια, με φόντο το βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Το σπήλαιο

Ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού είναι το σπήλαιο στο χωριό «Αλαδινό» το οποίο έχει ηλικία 4,5-5 εκατομμυρίων ετών και έκταση περίπου 500 τ.μ. Κρεμαστοί βράχοι, σταλακτίτες και σταλαγμίτες προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα.

Advertisement