Connect with us

Η Καστοριά είναι μία γραφική πόλη της Μακεδονίας. Είναι χτισμένη γύρω από τη λίμνη Ορεστιάδα, η οποία δίνει στην πόλη μία μοναδική ομορφιά. Η Καστοριά είναι ιδανικός προορισμός για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις και όχι μόνο. Το τοπίο που προσφέρει είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου. Από την Καστοριά μπορεί να κάνει κανείς εύκολα εξορμήσεις στις γύρω περιοχές, που είναι εξίσου μαγευτικές.

Το στολίδι της Καστοριάς είναι η λίμνη της, η Ορεστιάδα, η οποία είναι μία από τις πιο όμορφες λίμνες της βαλκανικής χερσονήσου και έχει ανακηρυχθεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Η λίμνη αποτελεί και πολύ σημαντικό βιότοπο, καθώς σε αυτή βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών και ψαριών.

Η λίμνη Ορεστιάδα είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, ωστόσο την άνοιξη και το φθινόπωρο χαρίζει ένα τοπίο μαγευτικό, χρώματα και εικόνες που δύσκολα κανείς θα ξεχάσει. Τα ήρεμα νερά της και η πόλη της Καστοριάς που καθρεφτίζεται σε αυτά δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεται κανείς σε ένα κινούμενο πίνακα ζωγραφικής. Ένας απογευματινός περίπατος γύρω από τη λίμνη είναι αρκετός για να ξεχάσει κανείς τα προβλήματα της καθημερινότητας και να γεμίσει τις μπαταρίες του.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά της η λίμνη. Η επικρατέστερη είναι πως η πόλη της Καστοριάς ιδρύθηκε από τον Ορέστη προς τιμή της αδερφής του της Ηλέκτρας και έτσι οι κάτοικοί της για να τον τιμήσουν έδωσαν το όνομά του στη λίμνη που μετρά πάνω από 10.000.000 έτη ζωής.

Μία άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομά της από πολλούς κάστορες βρίσκονταν στη λίμνη και τη γύρω περιοχή, ενώ άλλοι λένε ότι πήρε το όνομά της προς τιμή του υιού του Δία, τον Μυθικό Διόσκουρο, Κάστορα.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες στη λίμνη έχουν το καταφύγιό τους κύκνοι και πάπιες, που κατά τη διάρκεια της μέρας θα τους βρείτε να κάνουν τη βόλτα τους γύρω από τη λίμνη, στην πόλη της Καστοριάς, χαρίζοντας πολλές ευχάριστες στιγμές στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Advertisement