Connect with us

Δεν αποτελούν τυχαία το πιο διάσημο χωριό & αγαπημένο όσων το επισκέπτονται.

Στην ενδοχώρα του νησιού, σε υψόμετρο 250 μ. και σε απόσταση 10 χλμ. περίπου από την Παροικιά, εντοπίζεται το πιο όμορφο, γραφικό και παραδοσιακό χωριό της Πάρου, οι Λεύκες.

Διατηρώντας ανέπαφο το παραδοσιακό στοιχείο και χωρίς να έχει επηρεαστεί ακόμα από τον μαζικό τουρισμό του νησιού, ο οικισμός ξεχωρίζει για την αρχοντιά που τον χαρακτηρίζει καθώς και τις αυθεντικές και πανέμορφες κυκλαδίτικες εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες του. Πάλλευκα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κτήρια, σοκάκια με ζωγραφισμένες λευκές ντάμες, παραδοσιακές αυλές και χρωματιστά λουλούδια σας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, μακριά από την πολυκοσμία και τον συνωστισμό των πολυσύχναστων περιοχών της Πάρου.

Ο κεντρικός δρόμος του οικισμού θα σας οδηγήσει αρχικά στο παραδοσιακό καφενείο των Λευκών στην κεντρική πλατεία και εν συνεχεία στο μαρμάρινο, μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας, από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους του νησιού. Εκεί, θα κάνετε μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο Μαργαρίτα, για να απολαύσετε την homemade λεμονάδα και τα σπιτικά γλυκά παρασκευής των ιδιοκτητών.

Σημειώστε ότι οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού που δημιουργήθηκε τον 16ο αι. από πρόσφυγες της Κρήτης και ντόπιους που κατέφυγαν στην ενδοχώρα του νησιού για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των πειρατών, με την ονομασία Ύρια. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, από το χωριό ξεκινάει βυζαντινό μονοπάτι 7 χλμ. που οδηγεί στον οικισμό Πρόδρομος.

Tip: Σημειώστε ότι η διέλευση αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται μέσα στον οικισμό. Στην είσοδό του υπάρχουν δύο πάρκιγκ όπου μπορείτε να αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο.

Advertisement