Connect with us

Νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφονήσου υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις ένα ταξίδι τόσο διαφορετικό, σχεδόν ουτοπικό που θα αποπνέει Ελλάδα απ’ όλες τις απόψεις. Είναι τα Κύθηρα ή Τσιρίγο όπως ονομάστηκε κατά την Ενετοκρατία και συνηθίζεται να λέγεται ακόμη και σήμερα.

Τι να πρωτοπεί κανείς για τα Κύθηρα; Για τα όμορφα χωριά, τα σπήλαια, τα μνημεία, τα αξιοθέατα ή τις παραλίες του νησιού; Το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης αποτελεί έναν προορισμό για όλους, ζευγάρια, οικογένειες και φίλους καθώς μπορεί να προσφέρει στον καθένα αυτά που αναζητά στις διακοπές του.

Σε καλεί να εξερευνήσεις όλες τις πτυχές του δημιουργώντας μοναδικές αναμνήσεις. Τα Κύθηρα είναι ένα νησί κυρίως ορεινό, με μια ακτογραμμή περίπου 90 χιλιομέτρων, ενώ ανάμεσα στις δύο κύριες οροσειρές του υπάρχει ένα οροπέδιο.

Βόρεια και δυτικά υπάρχει πλούσια βλάστηση ενώ σε πολλά μέρη του νησιού υπάρχουν πηγές που ρέουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ενετική παρουσία είναι αντιληπτή ακόμη και σήμερα κυρίως στην αρχιτεκτονική του νησιού.

Τα πιο γνωστά χωριά είναι το Λιβάδι και ο Ποταμός, ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλα το καθένα με τη δική του ομορφιά. Η Χώρα βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη του.

Εντυπωσιακή η εικόνα και του ενετικού κάστρου, ενός θησαυρού του νησιού που χτίστηκε το 1503 και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα των Κυθήρων. Άσπρα σπιτάκια, στενά γραφικά σοκάκια και μαγαζάκια με τουριστικά είδη που ξεπροβάλλουν σου δημιουργούν μια όμορφη διάθεση γαλήνης ενώ τα χαμόγελα των φιλόξενων κατοίκων σε κάνουν να νιώθεις ιδιαίτερα οικεία. Το νησί αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για βόλτα σε όλα τα γραφικά χωριά και μάλιστα η περιπλάνηση σε αυτά γίνεται πολύ ευχάριστα παρά το ότι είναι πολλά.

Στο νησί επίσης θα δει κανείς σπουδαία μνημεία όπως το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων και το Μινωικό Ιερό Κορυφής, ενώ υπάρχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων αλλά και πολλά μοναστήρια και εκκλησίες. Καλαδί, Διακόφτι, Καψάλι, Χαλκός, Παλαιόπολη, Φούρνοι, Αγία Πελαγία, Μελιδόνι, Καλάμι είναι μερικές μόνο από τις γραφικές και δεκάδες παραλίες του νησιού άλλες με περισσότερο και άλλες με λιγότερο κόσμο ανάλογα με τα γούστα σας.

Το σίγουρο είναι πως αποτελεί ένα μέρος της Ελλάδας που θα σας μείνει αξέχαστο και θα γίνει αγαπημένος σας προορισμός…

Advertisement