Connect with us

H ακτογραμμή της Καρύστου διαθέτει αναρίθμητες παραλίες και μικρούς παρθένους κολπίσκους για όλα τα γούστα.

Η πιο δημοφιλής ακρογιαλιά είναι το Ποτάμι, που απέχει 40 λεπτά από την Κάρυστο προς Κάβο Ντόρo. Πρόκειται για μια φαρδιά λωρίδα άμμου με μοναδικές αμμοθίνες, στην οποία καταλήγει η εκβολή του ρέματος του Πλατανιστού. Χαρακτηριστικό της τα πλατάνια που σταματούν εκεί όπου αρχίζει η πλατιά αμμουδιά.

Αυτή επιλέγουν οι περισσότεροι επισκέπτες για χαλάρωση και για camping. Δεν προσφέρει ανέσεις, ωστόσο το καλοκαίρι λειτουργεί μια καντίνα και η ταβερνούλα του Παναγιώτη. Μικρή, ταπεινή και μπροστά στη θάλασσα, υφίσταται ως καφενείο από το 1908, όταν το χωριό είχε κόσμο. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί από αρχές Μαΐου η ταβέρνα-καφετέρια Αιγαίο, χτισμένη σε πανοραμικό σημείο πάνω από την παραλία.

Αν έχεις 4×4, η διαδρομή από το Ποτάμι μέχρι το Μπούρο και από εκεί στην Κάρυστο θα σου προσφέρει μοναδικές εικόνες. Αν και ιδιαίτερα κουραστική και δύσκολη λόγω του κακοτράχαλου χωματόδρομου, θα σε ανταμείψει με την άγρια ομορφιά της, την απεριόριστη θεά στη θάλασσα και τους απομονωμένους κολπίσκους (των παραλιών Λιβάδι, Καστρί και Καλάμι).

Ο παραλιακός αυτός «δρόμος» καταλήγει μετά από περίπου 1, 5 ώρα στην οργανωμένη παραλία του Μπούρου.  Εκεί, 5 χλμ. από την Κάρυστο, βρίσκεται και η πλαζ Κάβος, που μεγάλη και άνετη σου προσφέρει τα πάντα.

Από τις πιο δημοφιλείς είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου, στο Αιγαίο, 20 λεπτά από το Μαρμάρι. Μαγευτική, με καταγάλανα νερά και ανοργάνωτη, τους καλοκαιρινούς μήνες για τα απαραίτητα φροντίζει μόνο μια καντίνα. Λίγα χλμ. πιο πέρα, στις εκβολές του ποταμού Δημοσάρη, η εξωτική παραλία Καλλιανού εντυπωσιάζει, ειδικά έτσι όπως φαντάζει από ψηλά. Τα επιβλητικά απότομα βράχια σε συνδυασμό με τα τιρκουάζ, διάφανα νερά της θα σε αφήσουν έκπληκτο. Στις παραλίες φτάνει αυτοκίνητο, ωστόσο από ένα σημείο και μετά θα χρειαστείς να πατήσεις μερικά χιλιόμετρα σε βατό χωματόδρομο!

Η πιο κοντινή στην Κάρυστο είναι Γαλλίδα (1 χλμ. δυτικά του κέντρου) και η κοσμοπολίτικη Ψιλή Άμμος στο ανατολικό τμήμα, με σήμα κατατεθέν το Koχύλι. Είναι και οι δυο εύκολα προσβάσιμες και οργανωμένες, με beach bars, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μια εξαιρετική πλαζ είναι και η Παξιμάδα.

Για να φτάσεις μέχρι εκεί (15΄), αρκεί να ακολουθήσεις τον παραθαλάσσιο δρόμο, δυτικά της πόλης, και να περάσεις τον κολπίσκο της Αγ. Παρασκευής (εδώ λειτουργεί και καντίνα). Η περιοχή αυτή αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια τάχιστα, με σημαντικές υποδομές και μεγάλους ασφαλτόδρομους, ενώ την εμφάνισή τους στα προς πώληση αγροτεμάχια των οικισμών έχουν αρχίσει να κάνουν ήδη οι πρώτες πολυτελείς βίλες.

Στην παραλία της Αρχάμπελης, στο Κάβο Ντόρο, η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της. Κατακόρυφοι κοφτοί βράχοι δημιουργούν ένα δραματικό τοπίο, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού. Θα χρειαστεί να αφήσεις το αυτοκίνητό σου και να συνεχίσεις για μερικά λεπτά με τα πόδια. Αυτό, όμως, που θα αντικρίσεις θα σε κερδίσει! Απέχει περίπου 1 ώρα από την Κάρυστο.

Πολύ όμορφες ακροθαλασσιές υπάρχουν και κοντά  στο Μαρμάρι, με πιο γνωστή αυτή της Μεγάλης Άμμου. Πρόκειται για μια μοναδική παραλία, που σχηματίζει η μεγάλη γλώσσα της άμμου καθώς εισχωρεί στη θάλασσα. Από τις πιο απόκοσμες, 1 χλμ. από το λιμάνι, επάξια ποζάρει ως τουριστικό θέλγητρο στις μπροσούρες δημόσιας προβολής της Εύβοιας. Στα βόρεια τώρα του Μαρμαρίου, την παραλία Φυγιά με την άμμο και την πολύτιμη σκιά από τα αρμυρίκια, επιλέγουν πολλοί για τις δροσερές τους βουτιές.

Advertisement