Connect with us

Αν οδηγήσουμε 3 ώρες από την Πάτρα προς το νότιο μέρος της Πελοποννήσου θα συναντήσουμε το φαράγγι της Νέδας. Πρόκειται για ένα φυσικό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Καταρράκτες, μικρές φυσικές λιμνούλες, γαλαζοπράσινα νερά, καταπράσινα δέντρα και σπηλιές είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν αυτό το μέρος ξεχωριστό, σχεδόν μαγικό.

Μία βόλτα στο φαράγγι της Νέδας δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται κανείς σε έναν άλλο κόσμο, μυθικό. Το πράσινο της φύσης που κυριαρχεί σε συνδυασμό με τον ήχο του τρεχούμενου νερού θα σας ταξιδέψουν. Είναι ιδανικός κοντινός προορισμός για μία ανάσα από την καθημερινότητα. Μία επίσκεψη σε αυτό θα σας ξεκουράσει και θα σας γεμίσει με εικόνες απίστευτης ομορφιάς.

Ο ποταμός Νέδα οφείλει το όνομά του στη νύμφη Νέδα. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, ενώ εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, στο Λύκαιον Όρος, εμπιστεύτηκε την ανατροφή του στη Νέδα και σε άλλες δύο νύμφες, τη Θεισόα και την Αγνώ. Οι νύμφες ανέθρεψαν το θεϊκό βρέφος, γλιτώνοντας το από τα δόντια του πατέρα του, που είχε τη συνήθεια να τρώει τα παιδιά του. Η Νέδα έδωσε το όνομά της στο ποτάμι και έτσι έθρεψε τους θρύλους και τις παραδόσεις στις γύρω περιοχές.

Η διαδρομή για το φαράγγι της Νέδας θα σας μείνει αξέχαστη. Πολλά σημεία του ποταμού έχουν τόσο πυκνή βλάστηση που μοιάζουν με ζούγκλα. Για όποιον αγαπά την περιπέτεια η διάσχιση του ποταμού είναι μία πραγματική εμπειρία. Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό που ανταμείβει όποιον το ανακαλύψει.

Το τοπίο χαρακτηρίζεται από εξαιρετική σπάνια φυσική ομορφιά καθώς περιτριγυρίζεται από χαράδρες και πλούσια βλάστηση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της βλάστησης είναι τα πλατάνια, οι αγριοβελανιδιές, οι συκιές και τα πουρνάρια, ενώ όλα μαζί σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά και τις πέτρες του ποταμού δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της διαδρομής είναι το Στόμιο, ένα μεγάλο τούνελ περίπου 200 μέτρων, μέσα στο οποίο χάνεται το ποτάμι. Είναι ένα κανονικό σπήλαιο με σταλακτίτες και… νυχτερίδες που το διαρρέει η Νέδα.

Η βλάστηση κυριαρχεί στην περιοχή και κρέμεται κυριολεκτικά από τους βράχους και τα πετρώματα δίνοντας αυτό το ειδυλλιακό τοπίο. Πολύ όμορφο σημείο επίσης είναι και το εκκλησάκι της Παναγίας.

Στην περιοχή θα συναντήσει ακόμα κανείς και καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και πολλές πεζοπορικές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας αλλά και τους φυσιολάτρεις. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε τους ντόπιους για πληροφορίες και καλά κρυμμένα μυστικά!

Το τοπίο είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι θα μπορέσετε να δροσιστείτε στα νερά του ποταμού, ωστόσο θα πρέπει να προσέξετε γιατί σε πολλά σημεία το νερό είναι βαθύ και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση!

Ας παρακολουθήσουμε το βίντεο από τον Ορειβατικό Καλαμάτας:

 

Advertisement