Connect with us

Μεταβαλλόμενος καιρός με έντονες βροχοπτώσεις και σταδιακή βελτίωση από τα μέσα της εβδομάδας

Από το πρωί της Κυριακής 19 Οκτωβρίου, ο καιρός παρουσίασε εκτεταμένη αστάθεια, με βροχές να επηρεάζουν περιοχές της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Αττικής και των Σποράδων. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, τα φαινόμενα εντείνονται στις Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, ενώ μια «ζώνη βροχής» εκτείνεται από το νότιο Ιόνιο έως τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε Ζάκυνθο και δυτική–νοτιοδυτική Πελοπόννησο, όπου σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες.

Εξέλιξη των φαινομένων και θερμοκρασιακές μεταβολές
Καθώς η νύχτα πλησιάζει, οι βροχές περιορίζονται προς τις Κυκλάδες και ανατολικότερα, ενώ η θερμοκρασία παραμένει ήπια, με τιμές γύρω στους 19°C στα κεντρικά, 28°C στα νότια και 15–21°C στα βόρεια. Στα δυτικά κυμαίνεται μεταξύ 18–20°C, ενώ στα ανατολικά φτάνει έως 24°C. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, νέες βροχοπτώσεις αναμένονται σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Αττική, με τα φαινόμενα να επιμένουν τοπικά στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, οι νότιες νησιωτικές περιοχές διατηρούν υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ η υπόλοιπη χώρα κινείται σε εποχικά φυσιολογικά επίπεδα.

Πρόγνωση για Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025
Η ΕΜΥ προβλέπει για τη Δευτέρα νεφώσεις και τοπικές βροχές σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και Κυκλάδες, ενώ στα νοτιότερα τμήματα ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες· τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται στη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα ο ουρανός θα είναι αραιά νεφελώδης, με πιθανότητα ασθενών βροχών και μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – βορειοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 18–22°C και στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη από 23 έως 25°C.

Την Τρίτη, τα νότια ηπειρωτικά και το νότιο Αιγαίο θα αντιμετωπίσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με σταδιακή βελτίωση στη διάρκεια της ημέρας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις και μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών, ενώ από τη νύχτα το Ιόνιο θα δεχθεί νέα επιδείνωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3–4 μποφόρ, χωρίς αξιόλογη μεταβολή θερμοκρασίας.

Μακροπρόθεσμη τάση καιρικών εξελίξεων
Με βάση τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, από τις 24 έως τις 29 Οκτωβρίου αναμένεται νέο κύμα βροχοπτώσεων, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, προτού ο καιρός βελτιωθεί σταδιακά από τα δυτικά στο τέλος του μήνα. Οι μετεωρολόγοι συνιστούν επαγρύπνηση στις περιοχές με έντονη δραστηριότητα, καθώς τα φαινόμενα ενδέχεται να εμφανίσουν τοπικά αυξημένη ένταση.

Advertisement