Connect with us

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας μπορεί ξαφνικά να βρεθείτε στο παρελθόν; Μάλλον όχι, κι αυτό γιατί δύσκολα περιμένει κανείς να συναντήσει εκεί μια παλιά, ήσυχη και αυθεντική γειτονιά.

Κι όμως! Τα Αναφιώτικα είναι σαν να ξεπήδησαν από ένα παλιό βιβλίο, μία παλιά ιστορία, είναι ένα ταξίδι στο χρόνο! Η γραφική αυτή γειτονιά της Αθήνας είναι χτισμένη κάτω από την Ακρόπολη.

Θα μπορούσε να είναι και μία γειτονία σε ένα κυκλαδίτικο νησί. Τα σπίτια στα Αναφιώτικα είναι λευκά με μπλε παράθυρα και έχουν στις αυλές βουκαμβίλιες. Δεν υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι, παρά μόνο σοκάκια στα οποία θα δείτε να περιφέρονται πολλές γάτες.

Μία βόλτα στα Αναφιώτικα σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε μία πρωτεύουσα, γεμάτη θόρυβο και κίνηση. Η ησυχία, οι μυρωδιές από το γιασεμί, οι βουκαμβίλιες και όλο το τοπίο σε μεταφέρουν πολλά χρόνια πίσω, σε μία άλλη Αθήνα, ρομαντική και ξεχασμένη.

Για τους λάτρεις της παλιάς Αθήνας είναι ο απόλυτος προορισμός. Η βόλτα στα πανέμορφα σοκάκια, με τα παλιά νεοκλασικά σπίτια και τις μικρές καφετέριες στα σκαλάκια σε γεμίζει νοσταλγία και σε μεταφέρει σε έναν προορισμό καθόλα ονειρικό.

Λέγεται ότι η συνοικία χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Όθωνας, καθώς επιθυμούσε την ανοικοδόμηση των ανακτόρων (τη σημερινή Βουλή) έφερε ξακουστούς τεχνίτες από τη Σαντορίνη και την Ανάφη προκειμένου να αναλάβουν αυτό το έργο.

Οι τεχνίτες αυτοί έμειναν μαζί με τις οικογένειές τους σε αυτή τη μικρή γειτονιά στα βορειοανατολικά του βράχου της Ακρόπολης, η οποία όπως λέγεται θύμιζε τον τόπο τους.

Έτσι, σιγά σιγά δημιουργήθηκε αυτή η κυκλαδίτικη συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, με νησιώτικες επιρροές και άρωμα Αιγαίου.

Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, μικρά σοκάκια, μπλε και λευκό κρατούν αυτή τη γειτονιά καλά κρυμμένη και προστατευμένη από το τσιμέντο και το θόρυβο της μεγαλούπολης.

Ίσως είναι το μόνο «νησί» που δεν θα χρειαστείτε καράβι..μπορείτε να πάτε με το μετρό ή με τα πόδια αν σας αρέσει να περπατάτε στο κέντρο της Αθήνας..

Για να πάτε με το μετρό σταματήστε στο σταθμό «Ακρόπολη» και περπατήστε την οδό Λυσικράτους (κοντά στους στύλους Ολυμπίου Διός), από το μνημείο Λυσικράτους συνεχίστε στην οδό Σέλλεϋ.

Εκτός από τα σοκάκια και τα μπλε και λευκά σπίτια με τους βασιλικούς και τις βουκαμβίλιες, θα σας κερδίσουν τα όμορφα καφενεδάκια με τις πολύχρωμες ψάθινες καρέκλες και τα ethnic μαξιλάρια στα σκαλοπάτια που υπάρχουν και στολίζουν και αυτά με τη σειρά τους τη γειτονιά.

Μπορείτε να ξεκουραστείτε, να απολαύσετε έναν ελληνικό καφέ και ένα παραδοσιακό γλυκό πριν συνεχίσετε το μαγευτικό ταξίδι σας σε αυτή τη συνοικία..

Τα Αναφιώτικα είναι μία γειτονιά στην οποία θα θέλετε να περιπλανιέστε ξανά και ξανά. Για να ξεφεύγετε από την καθημερινότητα..Για να ταξιδεύετε στο Αιγαίο αλλά και σε μια παλιά Αθήνα.

Αν στο τέλος του περιπάτου ακολουθήσετε κάποια ασβεστωμένα σκαλοπατάκια που οδηγούν στο υψηλότερο σημείο της περιοχής θα δείτε μπροστά σας το Λυκαβηττό και θα έχετε «στο πιάτο σας» όλο το λεκανοπέδιο. Μία εικόνα απλά φανταστική.

Advertisement