Connect with us

Πολύ κοντά στην Αθήνα κι όμως νομίζεις ότι είσαι τόσο μακριά… Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες επιλογές για αποδράσεις εξπρές με άρωμα νησιού. Με ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, σημαντικά αξιοθέατα και αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα που προσφέρεται για πεζοπορία και βόλτες, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρει πολλές εναλλαγές, αρκεί να το αποφασίσετε.

Είναι η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, η πατρίδα του πασίγνωστου και πεντανόστιμου φιστικιού, το νησί που αγαπούν οι καλλιτέχνες. Ένα νησί-θησαυρός, προσιτό σε όλους, που κρύβει πολλές ομορφιές.

Βόλτα στην πόλη

Στην είσοδο του λιμανιού το κάτασπρο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα καλωσορίζει τον επισκέπτη. Τα πολύχρωμα νεοκλασικά του λιμανιού, οι άμαξες, οι αυλές που μυρίζουν γιασεμί, τα μαγαζιά που πουλούν φρεσκότατα φιστίκια, τα παραδοσιακά καΐκια και τα μοναδικά«πλωτά» μανάβικα δημιουργούν ένα νοσταλγικό σκηνικό που έχει κάτι από παλιά ελληνική ταινία. Μια βόλτα στα σοκάκια αποκαλύπτει υπέροχα νεοκλασικά και επιβλητικά δημόσια κτήρια της εποχής του Καποδίστρια. Το βλέμμα σας θα τραβήξει ο ενετικός Πύργος του Μαρκέλλου, που χτίστηκε το 1802 και σήμερα φιλοξενεί περιστασιακά εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μην παραλείψετε να περάσετε από την ψαραγορά για να γευτείτε ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες με ούζο.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Αρχαιολογικός Χώρος Κολώνας: Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, δίπλα στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Είναι γνωστός από τη μοναδική κολώνα, απομεινάρι του δωρικού ναού του Απόλλωνα που δέσποζε στο λόφο.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας: Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και ιδρύθηκε το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσμημάτων, κεραμικής και γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων με σημαντικότερο έκθεμα το άγαλμα της Σφίγγας.
Μουσείο Καπράλου: Στην παραλιακή οδό προς Σουβάλα, στην περιοχή Πλακάκια, βρίσκεται το εργαστήριο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Άρχισε να λειτουργεί σαν μουσείο το 1995 και από το 2006 με Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί και παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Φιλοξενεί σημαντικό αριθμό έργων όλων των περιόδων του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Ναός της Αφαίας: Ένας μικρός Παρθενώνας

Στέκει επιβλητικός σε μια μοναδική τοποθεσία, στην κορυφή ενός λόφου, μέσα στα πεύκα, στον δρόμο που οδηγεί προς την Αγία Μαρίνα, και μαγνητίζει με τη μοναδική ενέργεια του χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο ναός χρονολογείται στο 500 π.Χ. και θεωρείται ως κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης στηρίχθηκαν σε αυτό το πρότυπο ναού, προκειμένου να σχεδιάσουν αργότερα τον Παρθενώνα. Με λίγα λόγια, πρόκειται για το must αξιοθέατο του νησιού. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία, αξίζει οπωσδήποτε να βρεθείτε εδώ για να απολαύσετε τη μαγική θέα στη θάλασσα. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείτε να διακρίνετε την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

Παλαιοχώρα: Ο νησιωτικός Μυστράς

Σκαρφαλωμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο απέναντι από το ναό του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, ο “νησιώτικος Μυστράς”, όπως την αποκαλούν. Χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. από Αιγινήτες και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές. Περπατήστε ανάμεσα στα πέτρινα εκκλησάκια για να φτάσετε στην κορυφή και να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα. Την άνοιξη το σκηνικό εδώ είναι ιδανικό για πικνίκ.

Προσκύνημα στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο. Βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα, περίπου 6 χλμ. από την πόλη της Αίγινας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, στην οποία ζουν 14 μοναχές.

Εκδρομή στην Πέρδικα

Σε απόσταση 10 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, βρίσκεται το γραφικότερο ψαροχώρι του νησιού, η Πέρδικα. Τα στενά γραφικά δρομάκια και τα κατάλευκα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές παραπέμπουν σε Κυκλάδες, ενώ οι ψαροταβέρνες και τα ουζερί προσφέρονται για γευστικές απολαύσεις πάνω στο κύμα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Πέρδικα για καφέ ή ποτό την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Σας προτείνουμε να κάνετε και μια βόλτα μέχρι την άκρη της χερσονήσου της Πέρδικας, προς την εκκλησία του Άγιου Σώστη, για να χαζέψετε τη θέα στο γαλάζιο και- τώρα την άνοιξη- να μαζέψετε αγριολούλουδα!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Το καταπράσινο νησάκι Μονή απέχει μόλις 10 λεπτά με καραβάκι από την Πέρδικα. Πρόκειται για μια μοναδική εξωτική γωνιά του Σαρωνικού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι χαριτωμένα ελάφια, αγριοκάτσικα και παγώνια, ενώ όταν καλοκαιριάσει μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά του όρμου επιβάλλεται.

Το ξακουστό φιστίκι Αιγίνης

Το πιο διάσημο προϊόν του νησιού είναι, βέβαια, το φιστίκι Αιγίνης. Το 1896 ο ιατρός Νικόλαος Περόγλου ξεκίνησε την συστηματική καλλιέργεια φιστικιού, η οποία σύντομα άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους κατοίκους του νησιού. Η ποιότητα του φιστικιού Αιγίνης, ονομασία που κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996, θεωρείται διεθνώς εξαιρετική και υπερτερεί σε σχέση με αρκετές ξένες ποικιλίες. Το Σεπτέμβρη διοργανώνεται στο νησί το Φεστιβάλ Φιστικιού (Aegina Fistiki Fest), ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας.

MINI ΟΔΗΓΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Πού να φάτε: Κλασική αξία στην Πέρδικα- κι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για φαγητό στο νησί- είναι η ψαροταβέρνα του Νώντα που λειτουργεί από το 1936. Με θέα στην Αίγινα αλλά και στις ακτές της Πελοποννήσου, σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι, θαλασσινά μαγειρεμένα με μαεστρία και παραδοσιακά πιάτα. Μη χάσετε τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού, Μια πολύ καλή επιλογή στην Πέρδικα είναι και η ψαροταβέρνα Το Δέκα, η οποία λειτουργεί από το 1943. Στο τιμόνι βρίσκεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών που συνεχίζει την παράδοση του παππού. Φρέσκα ψάρια ψημένα με μαστοριά, σπαρταριστά θαλασσινά, μαμαδίστικα μαγειρευτά και μεζέδες για ούζο, παίρνουν… δέκα με τόνο!

Στην πόλη της Αίγινας, σταθερή αξία για ψάρι και θαλασσινά αποτελεί ο Σκοτάδης. Για ψαροµεζέδες και άλλα µεζεκλίκια επισκεφθείτε την Αγορά µέσα στην κεντρική ψαραγορά. Για μαγειρευτά θα πάτε στο Δρομάκι και για ελληνική δημιουργική κουζίνα στο Κάππος ‘Ετσι. Στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στην Αίγινα και τη Σουβάλα, θα βρείτε την Καβουρόπετρα, μια οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει καλό φαγητό με θέα σε ένα γραφικό λιμανάκι. Αξίζει επίσης να απομακρυνθείτε για λίγο από τη θάλασσα και να επισκεφθείτε τον ορεινό οικισμό του Ανιτσαίου για να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα στο Στέκι του Κυνηγού.

Πού να πάτε για καφέ, γλυκό & ποτό: Στην παραλιακή οδό, το Αιάκειον λειτουργεί από το 1958 και αποτελεί απαραίτητη στάση για καφέ, γλυκό και παγωτό. Το ιστορικό καφενείο του Μοίρα αξίζει επίσης μια επίσκεψη. Στο υπέροχο all day bar restaurant Αυλή μπορείτε να πάτε από νωρίς για καφέ και brunch μέχρι το βράδυ για φαγητό και ποτό. Τα Περδικιώτικα είναι ένα υπέροχο μπαρ σε ένα να πανέμορφο διατηρητέο καποδιστριακό κτήριο (εδώ στεγάστηκε η πρώτη τράπεζα της χώρας, στην πραγματικότητα ανταλλακτήριο προϊόντων). Για καφέ και ποτό προτείνουμε επίσης το Οινόη Social Bar και τη Ρέμβη. Στην Πέρδικα, πιάστε θέση στο Μικρό Καφέ για καφεδάκι και πρωινό με θέα θάλασσα.

Τι να ψωνίσετε: Δεν γίνεται να φύγετε από την Αίγινα χωρίς να ψωνίσετε φιστίκια και λαχταριστά γλυκίσματα με φιστίκι από τον Μούρτζη. Γλυκαίνοντας τους πελάτες της από το 2001, η οικογένεια Μούρτζη συνεχίζει χωρίς να επαναπαύεται ποτέ. Στο κατάστημά τους θα βρείτε ζεστό φιστίκι που ψήνεται καθημερινά και σε όλες του τις μορφές. Δοκιμάστε τα καταπληκτικά ”φιστικάτα”, το καλύτερο παστέλι φιστικιού που έχετε φάει ποτέ και τις σοκολάτες φυσικά με φιστίκι. Στο μικρό αλλά πλούσιο παντοπωλείο τους θα βρείτε επίσης εκατοντάδες ελληνικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, μπαχαρικά και εκλεκτά κρασιά.

Για ποιοτικά προϊόντα, αξίζει να κάνετε μια στάση και στο Herbs & More, στο κέντρο της πόλης. Θα βρείτε φιστίκια Αιγίνης, καθώς και βότανα, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, μέλι, δημητριακά, παξιμάδια, βιολογικά προϊόντα, τσάι, άλευρα και πολλά άλλα.

Η εταιρεία Philippos Hellenic Goods μυεί τους επισκέπτες της Αίγινας στα μυστικά ου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Στο κατάστημά τους θα βρείτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικό και κλασικό, ελιές Καλαμών, αλλά και φιστίκια Αιγίνης σε εξαιρετική ποιότητα και προσεγμένη συσκευασία.

Το Silver & Silk είναι ένας καινούργιος χώρος στην καρδιά της Αίγινας όπου το ασήμι συναντά το μετάξι σε απρόσμενες εκδοχές! Θα ανακαλύψετε χειροποίητα μοντέρνα κοσμήματα αλλά και μοναδικά κομμάτια παραδοσιακής αισθητικής σμιλευμένα στο χέρι από τους τεχνίτες των Ιωαννίνων, καθώς και τα μαγευτικά προϊόντα της “πόλης του μεταξιού” στην Ελλάδα, τα μεταξωτά Σουφλίου.

Αν μείνετε στο νησί σε δωμάτιο με κουζίνα και θελήσετε να μαγειρέψετε κρέας, περάστε από το πολύ καλό κρεοπωλείο του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου. Το προτείνουν και οι ντόπιοι.

Πού να μείνετε: Το ξενοδοχείο Ίριδες είναι ένα νησιώτικο θέρετρο με ειδυλλιακό περιβάλλον χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία της Αίγινας, 2,5χλμ. ανατολικά του χωριού Σουβάλα. Μόλις 100 μέτρα από το γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας, το Perdika Suites αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής με 11 άνετα και καλαίσθητα διαμερίσματα. Στην ίδια περιοχή προτείνουμε επίσης το οικογενειακό ξενοδοχείο Antzi Studios. Στο πανέμορφο χωριό Αγία Μαρίνα, θα βρείτε το Ξενοδοχείο Γαλήνη και τα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα Eri Studios. Στην πόλη της Αίγινας, το Plaza Hotel είναι ένα ιστορικό παραλιακό ξενοδοχείο δίπλα από το λιμάνι και μπροστά από όμορφη αμμώδη παραλία. Εναλλακτικά, επιλέξτε ένα από τα δωμάτια του Kalokenti Studios που έχουν θέα στη θάλασσα και στο ναό του Απόλλωνα ή το Urlika Hotel που απέχει μόλις 50 μέτρα από την παραλία.

Δραστηριότητες και σπορ: Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Αίγινα μπορείτε να απολαύσετε ποικίλες δραστηριότητες στη φύση και σπορ. Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο (η παραλιακή της Αίγινας προσφέρεται για ποδηλατάδα), πεζοπορία σε μονοπάτια μέσα στα πεύκα που οδηγούν σε αρχαία μνημεία, ιστιοπλοΐα, canoe-κayak, καταδύσεις και πολλά ακόμα. Κι αν επιθυμείτε να παρατείνετε τη διαμονή σας στο νησί και θέλετε να μείνετε σε φόρμα με αποτελεσματικούς τρόπους εκγύμνασης, απευθυνθείτε στον Αθλητικό Σύλλογο Μαχητικών Αθλημάτων Αίγινας, όπου ο προπονητής κ. Λαμπρός Σταμούλης θα σας εκπαιδεύσει στην τέχνη του kick box.

Advertisement