Connect with us

Το Άγιο Όρος είναι μία μικρή αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ελλάδας που βρίσκεται στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Στην περιοχή υψώνονται πολλοί λόφοι και βουνά, ανάμεσα στα οποία δεσπόζουν διάσπαρτα πολλά μοναστήρια. Πρόκειται για μία περιοχή καθαρά μοναστική, μοναδική στον κόσμο, που μάλιστα έχει ανακηρυχθεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεί ένα πνευματικό κέντρο, ένα ησυχαστήριο, περιτριγυρισμένο από μοναδική φυσική ομορφιά, όπου η γαλήνη και η ηρεμία είναι μονόδρομος.

Οι παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη συγκλονιστική ομορφιά αυτού του τοπίου. Λόφοι γεμάτοι πράσινο, παραδοσιακά πετρόχτιστες μονές, στενά σοκάκια και ένας τρόπος ζωής ήρεμος και απλός που δε θυμίζει σε τίποτα τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος σε μία άλλη εποχή, γαλήνια και ρομαντική.

Μέσα από τις φωτογραφίες παίρνουμε και μία γεύση της καθημερινής ζωής των μοναχών και των επισκεπτών. Στο Άγιο Όρος είναι δύσκολο να αποκτήσεις άδεια εισόδου, ενώ οι επισκέπτες απαγορεύεται να καπνίζουν ή να ακούν μουσική.

Σε αφιέρωμα η Daily Mail αναφέρει για το Άγιο Όρος πως «είναι μία απομακρυσμένη χερσόνησος στη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία εκατομμύρια πιστεύουν ότι είναι το πιο ιερό σημείο πάνω στη Γη».

Στο βουνό Άθως, βρίσκονται 20 ορθόδοξα μοναστήρια, όμως απαγορεύεται επισκεφθούν την περιοχή γυναίκες, παιδιά ακόμα και θηλυκά ζώα. Ο λόγος που αποκλείεται κάθε θηλυκό πλάσμα σχετίζεται με έναν θρύλο που θέλει την Παναγία να εμφανίζεται στις ακτές της χερσονήσου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της και να οδηγεί τους κατοίκους του να ασπαστούν τον χριστιανισμό.

Αυτή η παράδοση στο Άγιο Όρος τηρείται πάντα πιστά, και οι ίδιοι οι μοναχούς ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες. «Ο απομονωμένος τρόπος ζωής, με την υποχρεωτική παρουσία οχτώ ώρες την ημέρα στην εκκλησία, βοηθάει τους θρησκευόμενους κατοίκους να αποξενωθούν από όλα τα άλλα εκτός από τον Θεό, τα σπάνια βιβλία του, τα αρχαία έγγραφα και τα θρησκευτικά έργα τέχνης», σχολιάζει η Daily Mail.

Σε αυτή την περιοχή που είναι ανδροκρατούμενη, η παράδοση έχει κεντρικό ρόλο. Ο τρόπος ζωής είναι κατά βάση θρησκευτικός και έχει αλλάξει ελάχιστα ή και καθόλου. Η απλή αυτή και γαλήνια καθημερινότητα αποτυπώνεται στις εικόνες που ακολουθούν.

Ένας ηλικιωμένος μοναχός στην είσοδο της μονής Δοχειαρίου.

Οι πολύχρωμοι δρόμοι στις Καρυές.

Η εσωτερική αυλή στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

Η καθημερινότητα των μοναχών.

Το βουνό Άθως προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

Νέοι μοναχοί συγκεντρώνονται γύρω από τον πιο ηλικιωμένο στην Μονή Δοχειαρίου.

Εκπληκτική αγιογραφία σε τοίχο εκκλησίας στο Βατοπέδι.

Περιμένοντας το φέρρυ.

Οι επισκέπτες καταφθάνουν στις Καρυές.

Το παρόν και το παρελθόν: Ένα Mercedes στην Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Στη Μονή Εσφιγμένου οι μοναχοί ακολουθούν έναν απλό τρόπο ζωής και ζεσταίνονται με ξυλόσομπες.

Στον δρόμο για το μοναστήρι Ζωγράφου.

Τα φραγκόσυκα αποτελούν μέρος της διατροφής των μοναχών.

Advertisement