Connect with us

Δεν είναι δύο, ούτε τρία αλλά σαρανταέξι πανέμορφα γραφικά χωριά που συγκροτούν τα Ζαγοροχώρια και βρίσκονται στο ορεινό τμήμα της Ηπείρου, κοντά στα Ιωάννινα. Πετρόχτιστα σπίτια, στενά σοκάκια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που κάνουν τα Ζαγοροχώρια ένα τόπο ιδανικό και ειδυλλιακό.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα και όχι τυχαία. Εκτός από τα πανέμορφα, κουκλίστικα χωριά, το φυσικό τοπίο της περιοχής είναι επίσης συγκλονιστικό. Στα Ζαγοροχώρια βρίσκεται και το φαράγγι του Βίκου, ένα μέρος με απίστευτη ομορφιά. Η φύση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο γύρω από τα χωριά, χαρίζοντας στους επισκέπτες μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Τα Ζαγοροχώρια έχουν ταυτιστεί με την αυθεντική ομορφιά της Ηπείρου.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πετρόχτιστα σπίτια με τις σκεπές και τις αυλές μαγεύουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν ιδανικό προορισμό όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φυσικό τοπίο με τις καταπράσινες βουνοπλαγιές, τα τρεχούμενα νερά, τα επιβλητικά φαράγγια και τις μαγευτικές λίμνες είναι μαγευτικό όλες τις εποχές, με τα χρώματα να εναλλάσσονται, από το καταπράσινο της άνοιξης, στο πορτοκαλί του φθινοπώρου και το λευκό του χειμώνα.

Το Ζαγόρι εκτείνεται σε χίλια περίπου τετραγωνικών χιλιόμετρα και χωρίζεται στο δυτικό, ανατολικό και κεντρικό τμήμα. Το κάθε τμήμα έχει τα δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη δική του ιστορία και, βέβαια, τα δικά του, μοναδικά χωριά.

Το δυτικό Ζαγόρι, που βρίσκεται βορειοδυτικά των Ιωαννίνων περιλαμβάνει κάποια από τα πιο γνωστά και πιο όμορφα χωριά της περιοχής.

Κάποια από αυτά είναι το Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι, τα οποία πλαισιώνουν την κοιλάδα του Βοϊδομάτη. Αυτά τα χωριά έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που επιστρέφουν εδώ κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, να περιηγηθούν στα λιθόστρωτα σοκάκια, να απολαύσουν τη μοναδική θέα και να αισθανθούν κοντά στη φύση.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά και μαγευτικά τοπία της περιοχής το προσφέρει ο ποταμός Βοϊδομάτης. Είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας, για βόλτες και περιηγήσεις αλλά και για extreme sports για όποιον το επιθυμεί!

Τα υπέροχα καταγάλανα νερά του έχουν σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο, προκαλώντας τους πιο τολμηρούς για μία βουτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πεζοπορία στην περιοχή είναι μία εμπειρία αξέχαστη με τα τεράστια πλατάνια που πλαισιώνουν τα μονοπάτια και καλούν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει.

Πέτρινα γεφυράκια που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο παραμύθι, πυκνή βλάστηση και μοναδικές εικόνες που δημιουργούνται καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται πάνω στα πεντακάθαρα νερά –σημειώστε ότι ο Βοϊδομάτης είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια το νερό των οποίων είναι πόσιμο– συνθέτουν ένα τοπίο που γοητεύει και ανταμείβει ακόμη και τους ορκισμένους εχθρούς της πεζοπορίας.

Στο δυτικό Ζαγόρι βρίσκεται και η λίμνη Δρακόλιμνη, η οποία προσφέρει ένα τοπίο εξωπραγματικό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Εκεί ζει ο αλπικός Τρίτωνας, ένα σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο. Ακόμα, το ρέμα Ρογκοβό, που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Παπίγκου, σχηματίζει μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες οβίρες.

Το κεντρικό Ζαγόρι περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήποι, Δίλοφο, Κουκούλι, Τσεπέλοβο, Διπόταμο, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά κ.ά.

Δύο από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, η Βίτσα και το Μονοδένδρι, αποτελούν και τα σημεία απ’ όπου ξεκινούν τα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο φαράγγι του Βίκου. Στο κεντρικό Ζαγόρι συγκεντρώνονται και μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής, όπως το Καλογέρικο, με τις τρεις καμάρες, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κήποι και Κουκούλι.

Παραδοσιακά, πέτρινα αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, πέτρινες και μαρμάρινες βρύσες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, ιστορικά κτίσματα, εκκλησίες, απαράμιλλη θέα στις καταπράσινες πλαγιές και στο φαράγγι του Βίκου, όλα διεκδικούν το χρόνο και, βέβαια, το θαυμασμό σας, δελεάζοντάς σας να κάνετε ”άλλη μία στάση” σε κάθε βήμα της περιήγησής σας.

Εδώ θα έχετε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη, στους Κήπους, με 40 χιλιάδες αντικείμενα της καθημερινής ζωής από όλη την περιοχή του Ζαγορίου, το Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών, στον Ελαφότοπο, και τη Βιβλιοθήκη της Πασχαλείου Σχολής, στο Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα δεκατρία σωζόμενα αντίγραφα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Η κατάβαση στο φαράγγι του Βίκου γίνεται μέσω των μονοπατιών που ξεκινούν από αρκετά χωριά του Ζαγορίου, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι και ο Βίκος. Κάτοχος του ρεκόρ Guiness του φαραγγιού με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο –μόλις 1100 μέτρα– και με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα, το φαράγγι αποτελεί, μαζί με τον Βοϊδομάτη, τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου.

Η πλούσια βλάστηση, τα σπάνια είδη ζώων και πουλιών που φιλοξενεί, τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που το διασχίζει αναμφισβήτητα θα σας εντυπωσιάσουν.

Λιγότερο δημοφιλής, αλλά εξίσου γοητευτική, η περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου εντυπωσιάζει όσους αναζητούν προορισμούς έξω από την πεπατημένη, τοπία ανέγγιχτα από την τουριστική ανάπτυξη και προβολή.

Χωριά όπως η Βοβούσα, το Φλαμπουράρι, οι Καρυές και το Γρεβενίτι αξίζουν αρκετό από το χρόνο σας, όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά τους αλλά και για το παραδοσιακό τους χρώμα, που μοιάζει να παραμένει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου.

Βέβαια ένα Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ανακαλύψετε όλη την ομορφιά των χωριών του Ζαγορίου, να θαυμάσετε τα φυσικά τοπία και να περιπλανηθείτε στα γραφικά καλντερίμια και τις λιθόκτιστες πλατείες καθενός από αυτά.

Η γοητεία της περιοχής λειτουργεί σα μαγνήτης, κάνοντας ακόμη και τους πλέον αμύητους να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να γνωρίσουν εκ νέου τη μαγεία του φυσικού περιβάλλοντος που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε σταματά να εκπλήσσει.

Advertisement