Τι συμβαίνει όταν πλένεις το κρέας πριν το μαγείρεμα
Η εικόνα είναι γνώριμη: πριν μαγειρέψουμε το κρέας, το ξεπλένουμε σχολαστικά κάτω από τη βρύση για να “καθαρίσει”.
Είναι όμως σωστή αυτή η συνήθεια ή τελικά περισσότερο μας βλάπτει απ’ όσο νομίζουμε;
Η απάντηση έρχεται από ειδικούς της υγιεινής τροφίμων και είναι ξεκάθαρη: όχι, δεν πρέπει να πλένουμε το ωμό κρέας πριν το μαγειρέψουμε. Και να γιατί.
Γιατί ο κόσμος πλένει το κρέας;
Η πρακτική αυτή έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Πολλοί πιστεύουν ότι με το πλύσιμο:
Απομακρύνονται μικρόβια ή βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος.
Φεύγουν αίματα, υγρά ή ανεπιθύμητες οσμές.
“Καθαρίζει” το κρέας από υπολείμματα επεξεργασίας.
Αν και αυτά τα επιχειρήματα φαίνονται λογικά, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.
Τι λένε οι επιστήμονες;
Σύμφωνα με υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων όπως ο EFSA και το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ):
Το πλύσιμο του ωμού κρέατος δεν εξουδετερώνει τα βακτήρια όπως η σαλμονέλα ή το καμπυλοβακτήριο.
Αντιθέτως, το νερό που πιτσιλάει κατά το πλύσιμο μπορεί να μεταφέρει παθογόνους μικροοργανισμούς σε επιφάνειες, σκεύη, τρόφιμα ή χέρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.
Η μόνη ασφαλής μέθοδος “καθαρισμού”
Ο μόνος τρόπος να σκοτωθούν τα βακτήρια στο κρέας είναι η θερμική επεξεργασία, δηλαδή το σωστό ψήσιμο ή βράσιμο. Το μαγείρεμα σε εσωτερική θερμοκρασία 70°C και άνω είναι αρκετό για να εξουδετερώσει κάθε παθογόνο.
Υπάρχουν εξαιρέσεις;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το συκώτι ή τα εντόσθια, κάποιοι επιλέγουν να τα ξεπλύνουν για αισθητικούς ή παραδοσιακούς λόγους. Ακόμη και τότε, πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά μέτρα υγιεινής:
Δεν αφήνουμε σταγόνες να πιτσιλούν πάγκους ή πιάτα.
Πλένουμε καλά τα χέρια και τα σκεύη μετά.
Απολυμαίνουμε την επιφάνεια προετοιμασίας.
Τι να κάνεις αντί να το πλύνεις
Αν αισθάνεσαι ότι πρέπει να “φροντίσεις” το κρέας πριν το μαγειρέψεις:
Σκούπισέ το απαλά με απορροφητικό χαρτί (και πέταξέ το αμέσως).
Μην το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 30 λεπτά.
Μαγείρεψέ το άμεσα και προσεκτικά, ακολουθώντας τον σωστό χρόνο και θερμοκρασία.
Το πλύσιμο του ωμού κρέατος όχι μόνο δεν το κάνει πιο καθαρό ή ασφαλές, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στην κουζίνα σου. Εμπιστεύσου τη θερμότητα και την ορθή υγιεινή κατά τη διαχείριση και το μαγείρεμα.
