«Μην με δαγκώσεις»: Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του 57χρονου ομογενή πριν τον σκοτώσει καρχαρίας
Βαθιά θλίψη επικρατεί στην ελληνική παροικία του Σίδνεϊ, ύστερα από τον φρικτό θάνατο του 57χρονου Μερκούρη Ψυλλάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε επίθεση καρχαρία κατά τη διάρκεια εξόρμησης για σέρφινγκ.
Θανατηφόρα επίθεση στα ανοιχτά του Σίδνεϊ
Ο Μερκούρης Ψυλλάκης, γόνος της ελληνικής ομογένειας, δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία ενώ έκανε σέρφινγκ ανάμεσα στις παραλίες Dee Why και Long Reef. Παρά τις προσπάθειές του να ξεφύγει, ο έμπειρος σέρφερ δεν κατάφερε να διασωθεί. Σύμφωνα με το Sky News Australia, ο Ψυλλάκης βρισκόταν στο νερό μαζί με φίλους του, οι οποίοι τον ανέσυραν αιμόφυρτο και ακρωτηριασμένο, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να τον κρατήσουν στη ζωή. Η αιμορραγία από τα σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα αποδείχθηκε μοιραία.
Μαρτυρίες που παγώνουν το αίμα
Αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν σοκαριστικές εικόνες από το περιστατικό, τονίζοντας το μέγεθος και τη σφοδρότητα της επίθεσης.
«Υπήρχε ένας άντρας μέσα στο νερό που φώναζε “Δεν θέλω να με δαγκώσεις, δεν θέλω να με δαγκώσεις, μην με δαγκώσεις” και είδα το πτερύγιο του καρχαρία να βγαίνει από το νερό και ήταν τεράστιο… Η απόσταση από το πτερύγιο μέχρι την ουρά φαινόταν να είναι περίπου τέσσερα μέτρα, οπότε στην πραγματικότητα έμοιαζε με καρχαρία έξι μέτρων». Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό, με τις αρχές να ερευνούν ήδη το είδος του καρχαρία μέσω των υπολειμμάτων της σανίδας του άτυχου σέρφερ.
Πένθος στην κοινότητα – Σπάνια τραγωδία, λένε οι Αρχές
Ο επιθεωρητής Τζον Ντάνκαν χαρακτήρισε το περιστατικό «μια τεράστια τραγωδία» και δήλωσε με έμφαση:
«Είναι κάτι φρικτό, φρικτό. Είναι από εκείνα τα τρομερά περιστατικά που συμβαίνουν πάρα πολύ σπάνια… Με την αυριανή ημέρα να είναι η Γιορτή του Πατέρα, η τραγωδία είναι ακόμη πιο οδυνηρή.» Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ο 57χρονος υπέστη σοβαρούς ακρωτηριασμούς και έχασε πολλά μέλη του σώματός του, κάτι που δυσχέρανε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάνηψης. Ως άμεσο μέτρο, οι αρχές έκλεισαν την παραλία και ξεκίνησαν επιχείρηση για τον εντοπισμό του καρχαρία.
Οικογενειακή τραγωδία και κοινωνική απώλεια
Ο Μερκούρης Ψυλλάκης ήταν παντρεμένος και πατέρας μιας ανήλικης κόρης. Είχε επίσης έναν δίδυμο αδελφό, τον Μάικ, με έντονη παρουσία στον χώρο των ειδών σέρφινγκ. Η οικογένεια Ψυλλάκη διέμενε στο Dee Why και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην τοπική κοινωνία. Ένας γείτονας ανέφερε
«Όλοι γνωρίζουν την οικογένεια Ψυλλάκη, είναι πραγματικά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινότητας.» Η απώλεια του Μερκούρη δεν επηρέασε μόνο την οικογένεια, αλλά βύθισε σε πένθος ολόκληρη την ελληνική κοινότητα του Σίδνεϊ, η οποία καλείται τώρα να διαχειριστεί το σοκ από μια απροσδόκητη και φρικιαστική τραγωδία.
