«Κλείδωσαν» σύνθημα, χρώμα, όνομα: Μόλις μαθεύτηκαν για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα
Νέες χρωματικές επιλογές – μπλε, πορτοκαλί και άσπρο – αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο που εμφανίστηκε στην πρόσφατη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
Πολλοί κάνουν ήδη συνειρμούς ότι πρόκειται για τα πρόδρομα χρώματα του κόμματος που ετοιμάζει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας.
Η παρέμβαση αυτή αφορούσε την πρόταση για μείωση του κόστους ενέργειας έως και 1.100€ ετησίως για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τσίπρα, μπορούν να παρακάμψουν τα καρτέλ τα οποία, όπως υποστηρίζει, έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Την ίδια στιγμή, στο πολιτικό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιχειρεί να δώσει το βασικό μήνυμα για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Η ανάρτησή του ολοκληρώθηκε με το σύνθημα «Θέλουμε, ξέρουμε, μπορούμε», τρεις λέξεις που λειτουργούν ως κεντρικός άξονας της πολιτικής του αφήγησης.
Τι συμβολίζουν οι λέξεις
Το πρώτο σκέλος του συνθήματος («θέλουμε») σχετίζεται με τις πολιτικές προτάσεις που παρουσιάζει απέναντι στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μέσα από αυτές επιδιώκει να αναδείξει μια διαφορετική κατεύθυνση πολιτικής, η οποία, όπως υποστηρίζει, δίνει προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες αντί για τα συμφέροντα που, κατά την άποψή του, εξυπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση.
Η είδηση της ημέρας
Σοκαριστικό: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τη δολοφονία του 20χρονου
Παράλληλα, στις προγραμματικές θέσεις που παρουσιάζει όλο αυτό το διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να τονίσει τις διαφορές ανάμεσα στη δική του περίοδο διακυβέρνησης και στη σημερινή. Συχνά υπενθυμίζει τις πολιτικές που υλοποίησε ως πρωθυπουργός, προβάλλοντας τη σύγκριση με την τρέχουσα κυβερνητική πορεία.
Σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική, τα σκάνδαλα και η διαχείριση του δημόσιου πλούτου έχουν πλήξει το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια σύγκριση που, όπως υποστηρίζεται, γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή από τους πολίτες. Αυτή η διάσταση αποτυπώνεται στη δεύτερη λέξη του συνθήματος («ξέρουμε»).
Τέλος, η τρίτη λέξη («μπορούμε») αποσκοπεί να μεταδώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι υπάρχει τόσο η πολιτική βούληση όσο και η κοινωνική δυναμική για μια πολιτική αλλαγή.
Το κατά πόσο αυτό το σύνθημα θα συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις επόμενες εκλογές παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο, παρατηρώντας τις ομιλίες του από την περίοδο της «Ιθάκης» και μετά, φαίνεται πως η συγκεκριμένη φράση έχει ήδη αρχίσει να αποκτά σταθερή θέση στο πολιτικό του λεξιλόγιο.