«Κεραμίδα» για τη Μαρία Καρυστιανού – Το νέο ποσοστό σε μυστική δημοσκόπηση
Έχει χάσει τη δυναμική που είχε το υπό διαμόρφωση κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες τις μυστικές δημοσκοπήσεις που παραγγέλνουν τα κόμματα και το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δηλώσεις της πρώην προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών για τις αμβλώσεις, τα ελληνοτουρκικά και αισίως τις «εισβολές» έχουν απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος του προοδευτικού κοινού που ήταν πρόθυμο να της προσφέρει στήριξη.
Αυτό το γνωρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας, στου οποίου το γραφείο καταφθάνουν επίσης δημοσκοπήσεις, γι’ αυτό και το Σάββατο, από τα Γιάννενα, εξαπέλυσε έμμεση επίθεση εναντίον της. Όλοι ήξεραν ποια είχε στο μυαλό του όταν είπε: «Αποτελεί ντροπή για τον λαό μας και την ιστορία του, να λέμε ότι στις βάρκες αυτές έχουμε εισβολείς», όπως διαβάζουμε στο ieidiseis.gr
Η πρώτη δημοσκόπηση που μετρά το κόμμα Καρυστιανού – Σοκ το ποσοστό!
Σε θολό τοπίο κινείται η πρώτη καταγραφή της εκλογικής δύναμης του υπό ίδρυση ακροδεξιού κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού, καθώς μυστική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το πρώτο επταήμερο του Φεβρουαρίου το φέρνει στο 9,1% στην πρόθεση ψήφου. Μου λένε πως το ποσοστό αυτό κρίνεται ως σαφώς κατώτερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει οι επιτελείς της, οι οποίοι πόνταραν σε μια σαρωτική δυναμική λόγω της εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών. Οι σκοταδιστικές δηλώσεις για τις αμβλώσεις, οι ακρότητες στα ελληνοτουρκικά και η πρόσφατη διολίσθηση σε ακροδεξιά ρητορική περί «εισβολέων» μεταναστών φαίνεται πως διώχνει τους δημοκράτες και προοδευτικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι τώρα αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τι κρύβεται πίσω από το νέο μόρφωμα.
Δημοσκόπηση Interview: Αγγίζει το 32% η ΝΔ – Στάσιμος ο Τσίπρας, πέφτει η Καρυστιανού, «όχι» και στον Ντε Γκρες
Πρώτη είναι η Νέα Δημοκρατία με 31,9%, αλλά και μείωση ποσοστών για τη Μαρία Καρυστιανού, είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Interview για λογαριασμό της Political. Στάσιμος παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με 31,9% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 14%, η Πλεύση Ελευθερίας με 8,3%, η Ελληνική Λύση με 7,3%, το ΚΚΕ με 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,8%, η Φωνή Λογικής με 3,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,8%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 3,1%, η Νίκη με 1,4% και η Νέα Αριστερά με 1,4%.
Στην ερώτηση «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», το 26,9% απαντά τη ΝΔ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12% και διαφορά 14,9 μονάδων από την κυβερνητική παράταξη, η Πλεύση Ελευθερίας με 6,8%, η Ελληνική Λύση με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,3%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,9%, η Νίκη με 1,2%, η Νέα Αριστερά με 1,2%, ενώ «άλλο» απαντά το 10,5% και «δεν έχω αποφασίσει» το 17,5%.
Μείωση ποσοστών για Καρυστιανού – Στάσιμος ο Τσίπρας
Στη δημοσκόπηση ανιχνεύονται οι τάσεις σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να αλλάξουν οι πολίτες την επιλογή τους υπέρ ενός κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού ή από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, στην ερώτηση «πόσο πιθανό είναι να αλλάζατε την επιλογή σας υπέρ κόμματος Καρυστιανού;», το 11,8% απαντά πολύ πιθανό, το 9% αρκετά πιθανό, το 10,7% λίγο πιθανό, το 65,8% καθόλου πιθανό, ενώ 1,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.
Σε αντίστοιχη ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα:
Πολύ πιθανό να ψήφιζαν κόμμα του: 9,9%,
Αρκετά πιθανό: 4,7%,
Λίγο πιθανό: 8,4%,
Καθόλου πιθανό: 76,3%.
Απόψεις για τον Παύλο Ντε Γκρες
Όπως φαίνεται, η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται αρνητική στην πιθανή πολιτική εμπλοκή του Παύλου Ντε Γκρες, καθώς μόλις ένας στους τέσσερις πολίτες βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.
Θετικά ή μάλλον θετικά: 23%,
Αρνητικά ή μάλλον αρνητικά: 63%,
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 14%.
Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με σημαντική διαφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε για τη διακυβέρνηση της χώρας;».
Συγκεκριμένα, τον επιλέγει το 31,3% των ερωτηθέντων, έναντι 28,6% που απαντά «Κανέναν», 11% που απαντά τον Νίκο Ανδρουλάκη, 7% που επιλέγει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, 6,4% που προκρίνει τον Κυριάκο Βελόπουλο, 4,7% που τάσσεται υπέρ του Δημήτρη Κουτσούμπα, 3,4% που επιλέγει τον Σωκράτη Φάμελλο, 2,6% τον Στέφανο Κασσελάκη, 2,3% την Αφροδίτη Λατινοπούλου, 1,7% τον Δημήτρη Νατσιό και 1% τον Αλέξη Χαρίτση.