Connect with us

Το ταχίνι είναι μια τροφή που πολλοί θυμούνται μόνο κατά τη νηστεία, αλλά λίγοι γνωρίζουν πόσο ευεργετική είναι για την υγεία.

Θαυματουργή: Η πιο υγιεινή τροφή για καρδιά
Με πλούσια θρεπτικά στοιχεία και μεγάλη διατροφική αξία, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν την καρδιά, τα οστά, αλλά και να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Γιατί το ταχίνι αξίζει μια θέση στη διατροφή μας

Το ταχίνι είναι στην πραγματικότητα πολτός 100% από αλεσμένο σουσάμι, χωρίς χημική επεξεργασία ή πρόσθετα. Είναι ένα φυτικό τρόφιμο γεμάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγεία.

Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία και την εξωτερική εμφάνιση και, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες, το ταχίνι μπορεί να συμβάλει σημαντικά σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασικό συστατικό όχι μόνο της ελληνικής και μεσανατολικής κουζίνας, αλλά και της βορειοαφρικανικής.

 

Τι περιέχει το ταχίνι

Μια μερίδα (2 κουταλιές της σούπας) ταχινιού από καβουρδισμένο σουσάμι περιέχει σύμφωνα με την USDA:

– 178 θερμίδες

– 16 γρ. λίπους

– 6 γρ. υδατανθράκων (3 γρ. φυτικές ίνες, 0 γρ. ζάχαρη)

– 5 γρ. πρωτεΐνης

Παράλληλα προσφέρει:

– 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) σε θειαμίνη

– 24% σε μαγνήσιο

– 22% σε φώσφορο

– 14% σε σίδηρο

– 12% σε ασβέστιο

Αν και φαίνεται πλούσιο σε λιπαρά, μόλις 2 από τα 16 γραμμάρια είναι κορεσμένα. Τα υπόλοιπα είναι υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, γνωστά για τα οφέλη τους στην καρδιά και το κυκλοφορικό.

 

Πλούσια πηγή μετάλλων και φυτοστερολών

Το σουσάμι, απ’ όπου προέρχεται το ταχίνι, περιέχει τριπλάσια ποσότητα σιδήρου από ίση ποσότητα συκωτιού βοδινού, καθώς και περισσότερες φυτοστερόλες από κάθε άλλον σπόρο ή ξηρό καρπό. Οι φυτοστερόλες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη του καρκίνου.

Επιπλέον, η μορφή πάστας του ταχινιού διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με το απλό σουσάμι που έχει σκληρό εξωτερικό περίβλημα.

Πώς ωφελεί την υγεία το ταχίνι

Φροντίζει την καρδιά

Οι ουσίες σησαμίνη και σησαμόλη, λιγνάνες που περιέχονται στο σουσάμι, έχουν αποδειχθεί ότι ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research, συμμετέχοντες που κατανάλωναν 40 γρ. ταχινιού ημερησίως, εμφάνισαν μείωση 6,4% στη συνολική χοληστερόλη και 9,5% στη LDL (“κακή” χοληστερόλη) μέσα σε 4 εβδομάδες. Όταν σταμάτησαν την κατανάλωση, τα επίπεδα χοληστερόλης επανήλθαν.

Τα ευεργετικά λιπαρά του ταχινιού συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού. Παράλληλα, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει βοηθούν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Οι λιγνάνες στο ταχίνι έχουν παρόμοια χημική δομή με τα οιστρογόνα και συνδέονται με τους αντίστοιχους υποδοχείς στο σώμα. Έτσι, μπορούν να προσφέρουν προστασία απέναντι σε μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα

Σε μελέτη του International Journal of Rheumatic Diseases, συγκρίθηκε η κατανάλωση 2 κουταλιών ταχινιού την ημέρα με τη λήψη γλυκοζαμίνης και Tylenol σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Οι ασθενείς που κατανάλωναν ταχίνι ανέφεραν λιγότερο πόνο και είχαν καλύτερη κινητικότητα, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Δυναμώνει τα οστά

Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου, που συνδέεται με αυξημένη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ειδικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Συμβουλές για την κατανάλωση

Μπορείτε να προσθέσετε το ταχίνι σε smoothies, σάλτσες, σαλάτες, ακόμα και σε επιδόρπια. Συνδυάζεται τέλεια με μέλι ή λεμόνι και προσφέρει μια πλούσια, γεμάτη γεύση που μεταμορφώνει κάθε πιάτο.

Advertisement