Connect with us

Η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την οδική ασφάλεια, με τις Αρχές να εντείνουν τους ελέγχους και τις τεχνολογικές μεθόδους επιτήρησης, την ώρα που ορισμένοι οδηγοί καταφεύγουν σε παράνομα μέσα για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Αν το έχεις, πέταξε το Αμέσως: Πρόστιμο 2.000 εuρώ

Ηλεκτρονική παρακολούθηση και παραβίαση της νομιμότητας
Οι ταχύτητες άνω των προβλεπόμενων ορίων συνιστούν διαρκή απειλή τόσο για τους ίδιους τους οδηγούς όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Οι αστυνομικές Αρχές εφαρμόζουν τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους παρακολούθησης, όπως τα γνωστά ραντάρ ταχύτητας, τα οποία ελέγχουν αποτελεσματικά την κυκλοφορία. Σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν αυτούς τους ελέγχους, ορισμένοι οδηγοί επιλέγουν τη χρήση παράνομων συσκευών «αντιραντάρ», οι οποίες κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο και σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

1

Οι εν λόγω συσκευές διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: εκείνες που εντοπίζουν τα ραντάρ και προειδοποιούν τον οδηγό για την παρουσία τους και εκείνες που παρεμβαίνουν στην ακρίβεια της μέτρησης αποστέλλοντας παραπλανητικά σήματα. Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα και την έξυπνη σχεδίασή τους –που σκοπό έχει να μη γίνονται αντιληπτές από τις Αρχές– η χρήση τους παραμένει παράνομη, με ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις.

Νομικές συνέπειες και ουσία της πρόληψης
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, μέσω του Άρθρου 20, παράγραφος 14, ορίζει ρητά ότι «αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες».

2

Η νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών: η χρήση τέτοιων μέσων αντιβαίνει στο πνεύμα της οδικής ασφάλειας. Δεν πρόκειται μόνο για παραβίαση κανόνων, αλλά για υπονόμευση της ίδιας της ζωής, τόσο της δικής μας όσο και των άλλων. Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους, συμβάλλοντας σε περίπου 30% των θανατηφόρων τροχαίων.

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία διευκολύνει την επιτήρηση, αλλά και την παράκαμψη των κανόνων, ο σεβασμός στον ΚΟΚ και στους συνανθρώπους μας παραμένει το ισχυρότερο «αντιραντάρ» της λογικής και της ευθύνης.

Απαγορεύτηκε σε όλη την Ευρώπη – Αυτό το χρώμα αυτοκινήτου δεν θα ξαναδείτε στο ποτέ να κυκλοφορεί στον δρόμο
Ένα χρώμα αυτοκινήτου απαγορεύτηκε και δεν πρόκειται να το ξαναδείτε να κυκλοφορεί στους δρόμους ύστερα από επίσημη απόφαση.

Αλλάζουν τα πάντα στα χρώματα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη ύστερα από μια απόφαση-κόλαφος για ένα χρώμα.

Ο λόγος για το εξασθενές χρώμιο το οποίο δίνει αυτή τη χαρακτηριστική μεταλλική λάμψη σε όποια επιφάνεια του αυτοκινήτου γίνεται επιμετάλλωση.

Αυτοκίνητα: Γιατί απαγορεύτηκε το εξασθενές χρώμιο

3

Το εν λόγω στοιχείο διαθέτει καρκινογόνο δράση και εντοπίζεται στους ρύπους που εκλύονται κατά τη διαδικασία της επιμετάλλωσης μιας επιφάνειας ή ενός εξαρτήματος, ρύποι που είναι έως και 500 φορές πιο τοξικοί έναντι εκείνων που εκπέμπει ένας κινητήρας πετρελαίου ή βενζίνης κατά τη λειτουργία του.

Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιείται συνήθως στις μάσκες των αυτοκινήτων, στους προφυλακτήρες και τους τροχούς, ενώ παρουσία έχει και στην καμπίνα.

Η πρόταση αναμένεται να υλοποιηθεί στο τέλος του 2024 και πλέον οι κατασκευαστές καλούνται να βρουν εναλλακτική λύση.

Εκτός από το εξασθενές χρώμιο σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο.

Μάλιστα, η απαγόρευση αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους στο εγγύς μέλλον.

Advertisement