Άμεση απάντηση του Ιράν και απειλές στους Αμερικανούς: «Εσείς το αρχίσατε, εμείς θα το τελειώσουμε»
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και ο πλανήτης ανησυχεί
Στον απόηχο των αμερικανικών επιδρομών σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, η ιρανική κρατική τηλεόραση (IRIB) εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για αντίποινα, δηλώνοντας ότι κάθε Αμερικανός πολίτης ή μέλος του στρατιωτικού προσωπικού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θεωρείται πλέον «νόμιμος στόχος».
Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, παρουσιάστηκε χάρτης με τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, ενώ ο παρουσιαστής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εσείς ξεκινήσατε, εμείς θα τελειώσουμε», όπως αναφέρουν οι Times of Israel.
Παράλληλα, καθώς αναμένονται οι επίσημες εκτιμήσεις για τις ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν, Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι αμερικανικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Το Ισραήλ κατατροπώνει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν: Βίντεο από τον βομβαρδισμό της πυρηνικής εγκατάστασης της Ισφαχάν
Στη δίνη του πολέμου η Μέση Ανατολή: Οι βομβαρδισμοί σε Ισραήλ-Ιράν και η στάση του Τραμπ
Ισραήλ: «Το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί σε Ισραηλινούς πολίτες στην Κύπρο», λέει ο ΥΠΕΞ της χώρας
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σαάρ, δήλωσε το Σάββατο 21 Ιουνίου ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο.
Αποτράπηκε επίθεση του Ιράν σε πολίτες μας στην Κύπρο αναφέρει το Ισραήλ
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Σαάρ ανέφερε ότι η επίθεση αποτράπηκε «χάρη στη δράση των κυπριακών αρχών ασφαλείας, σε συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας».
Ο Σαάρ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της επίθεσης.
Παράλληλα, αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία καθώς για ένατη ημέρα μαίνεται η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και καμία εκ των δυο πλευρών δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, επιφέροντας επιπτώσεις στην περιοχή.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς δήλωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν ένα βετεράνο διοικητή του ειδικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με πλήγμα που πραγματοποίησαν σε διαμέρισμα στην ιρανική πόλη Κομ.
Πρόκειται για τον Σαΐντ Ιζαντί, διοικητή του Παλαιστινιακού Σώματος της Δύναμης Κοντς, διευκρινίζει στη δήλωσή του ο Κατς. Παράλληλα ανέφερε ότι ο Ιζάντι «χρηματοδότησε και εξόπλισε τη Χαμάς πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου» ενώ υποστήριξε ότι είναι τεράστια επιτυχία για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τους Times Of Israel.
Λίγη ώρα αργότερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έναν δεύτερο διοικητή του ειδικού σώματος των Φρουρών που διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, τον οποίο κατονόμασαν ως Μπενάμ Σαριγιαρί, με πλήγμα εναντίον του οχήματός του στη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Τεχεράνη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο εν λόγω διοικητής «ήταν υπεύθυνος για όλες τις μεταφορές όπλων από το ιρανικό καθεστώς προς τους πληρεξουσίους του σε όλη τη Μέση Ανατολή». Ο Σαριγιαρί προμήθευε τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και τους Χούθι της Υεμένης με τους πυραύλους και τις ρουκέτες που εκτόξευαν εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
