ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ο καρκίνος του στόματος είναι μια μορφή καρκίνου του λαιμού και του κεφαλιού και συχνά αντιμετωπίζεται ως τέτοιος. Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών και οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτόν από τις γυναίκες. Συνολικά 77.003 νέα κρούσματα καρκίνου του στόματος έχουν καταγραφεί στην Ινδία φέτος και 52.067 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Ο καρκίνος του στόματος ανιχνεύεται όταν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού σας και εάν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί έγκαιρα, ο κίνδυνος ζωής είναι χαμηλός.
Τύποι καρκίνου του στόματος (καρκίνος του στόματος):
Καρκίνος χειλιών Καρκίνος γλώσσας Καρκίνος εσωτερικού μάγουλου Καρκίνος ούλων Καρκίνος του κάτω μέρους του στόματος Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως μόλις δείτε συμπτώματα καρκίνου του στόματος. Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, να εξετάζετε το στόμα σας από τον γιατρό σας. Ενημερώστε μας για τα συμπτώματά του, τους κινδύνους και τα στάδιά του. Και μπορείτε να συναντήσετε τον ειδικό στον καρκίνο του στόματος, Δρ. Sajjan Rajpurohit
Συμπτώματα καρκίνου του στόματος (καρκίνος του στόματος):
Στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του στόματος, δεν ανιχνεύεται και δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά τα άτομα που καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ σε καθημερινή βάση θα πρέπει να ελέγχουν το στόμα τους κατά καιρούς από τον οδοντίατρό τους.
Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του στόματος (καρκίνος του στόματος) είναι τα εξής:
Μη επουλώσιμη φουσκάλα στα χείλη ή το στόμα Διεύρυνση του στόματος Αιμορραγία από το στόμα Χαλαρό δόντι Πόνος στο στόμα ή δυσκολία στην κατάποση Ξαφνικός όγκος στον αυχένα Πόνος στο αυτί Ξαφνική απώλεια βάρους Μούδιασμα στα χείλη, το πρόσωπο, τον αυχένα ή το πηγούνι Κόκκινες και άσπρες κηλίδες στο στόμα ή τα χείλη Πόνος στο λαιμό Ξηροστομία Πόνος ή δυσκαμψία στη γνάθο Πόνος στη γλώσσα Αν και η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του στόματος, θα πρέπει σίγουρα να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας και να συνεχίσετε να τον ελέγχετε κατά καιρούς μετά την επίσκεψή σας. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος ή ο πόνος στο αυτί, μπορούν επίσης να υποδηλώνουν κάποια άλλη ασθένεια. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν δεν υποχωρήσουν ούτε με την πρώτη θεραπεία ή εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα συμπτώματα ταυτόχρονα, μην τα αγνοήσετε και μην τα αγνοήσετε το συντομότερο δυνατό. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό και λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.
Αιτία καρκίνου του στόματος (καρκίνος του στόματος) Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι η πιο κοινή αιτία καρκίνου του στόματος και τα άτομα που καπνίζουν τσιγάρα, πούρα ή πίπες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.
Κατανάλωση καπνού: Εάν αναφέρετε καπνό σε οποιαδήποτε μορφή, τότε μπορεί επίσης να γίνει μια σημαντική αιτία καρκίνου του στόματος.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Στάδια καρκίνου του στόματος
Τα στάδια του καρκίνου του στόματος αυξάνονται ως εξής-
Στάδιο 1: Σε αυτό το στάδιο, ο όγκος έχει μέγεθος μικρότερο από 2,5 εκατοστά και δεν έχει φτάσει στους κοντινούς λεμφαδένες.
Στάδιο 2: Ο όγκος μεγαλώνει σε 2,5 έως 5 εκατοστά και δεν έχει φτάσει στους κοντινούς λεμφαδένες.
Στάδιο 3: Σε αυτό το στάδιο, ο όγκος μεγαλώνει σε περίπου 5 εκατοστά, αλλά δεν εξαπλώνεται. Δεν αναπτύσσεται περισσότερο από 2,5 εκατοστά, αλλά έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες.
Στάδιο 4: Ο καρκίνος σε αυτό το στάδιο έχει εξαπλωθεί στο στόμα και επηρεάζει τους ιστούς γύρω από το στόμα, τα χείλη και πιθανώς τους κοντινούς λεμφαδένες. Ή εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.
Τα στάδια του καρκίνου υποδεικνύουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς και πόσο πιθανό είναι να θεραπευτεί.
Θεραπεία του καρκίνου του στόματος:- Μερικές συνήθεις θεραπείες για τον καρκίνο του στόματος είναι οι εξής:
Χειρουργική επέμβαση: Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να γίνει μια επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου από ολόκληρο το στόμα. Μια μικρή τομή γίνεται στον λαιμό ή τη γνάθο, ώστε το σημείο όπου βρίσκεται ο όγκος να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου, αυτό το μέρος του στόματος ανακατασκευάζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορούν να πραγματοποιήσουν ανακατασκευή με ποδίσκο ή ελεύθερο κρημνό.
Διαβάστε περισσότερα για τη Ρομποτική Χειρουργική
Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας ακτινοβολίας για τη θεραπεία της περιοχής του στόματος όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και ο υγιής ιστός έχει εξαπλωθεί σε αυτό το σημείο. Η εξωτερική ακτινοθεραπεία (EBRT) και η βραχυθεραπεία είναι οι δύο πιο συνηθισμένες ακτινοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος.
Διαβάστε περισσότερα για:
Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία, που συχνά συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία, χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων σε όλο το σώμα χρησιμοποιώντας αντικαρκινικά φάρμακα για την αφαίρεση του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται σε διαφορετικά στάδια με την ανάμειξη διαφορετικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Διαβάστε περισσότερα για:
Στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία: Η στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία χτυπά άμεσα τα καρκινικά κύτταρα για να τα εξαλείψει από τις ρίζες τους και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με τη χημειοθεραπεία
Μερικά σημαντικά στοιχεία για τον καρκίνο του στόματος: Περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του στόματος οφείλονται μόνο στη χρήση καπνού.
Η μέση ηλικία εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι τα 50 έτη.
Τα ποσοστά καρκίνου του στόματος στους άνδρες είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι στις γυναίκες και αυτά τα ποσοστά αυξάνονται με την ηλικία.
Εάν τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν από την αρχή, τότε οι πιθανότητες επιβίωσής σας αυξάνονται κατά 82%.
Ομοίως, εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί σε προχωρημένο στάδιο, τότε το ποσοστό επιβίωσης είναι έως και 27%.
Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος, θα πρέπει να επισκεφθεί αμέσως τον οδοντίατρο και να αντιμετωπιστεί σωστά χωρίς καθυστέρηση. Συχνά παρατηρείται ότι οι Ινδοί
