Connect with us

Σε μια κλιμάκωση της ρητορικής που ξεπερνά κάθε όριο διπλωματικής ευγένειας και πολιτικού πολιτισμού, η τουρκική τηλεόραση έγινε για άλλη μια φορά το βήμα για εμπρηστικές δηλώσεις που στοχεύουν απευθείας στην κυριαρχία της Ελλάδας. Σε πρόσφατη εκπομπή του δικτύου «Haber Global», καλεσμένοι και παρουσιαστές δεν δίστασαν να προβούν σε δηλώσεις που προκαλούν οργή, χρησιμοποιώντας απαράδεκτη ειρωνεία για την ιστορική περίοδο της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, ενώ παράλληλα διατύπωσαν απειλές για εισβολή στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το παραλήρημα στο «Haber Global»: Από το Καστελόριζο στην Αθήνα

Όλα ξεκίνησαν με επίκεντρο το Καστελόριζο. Ο καλεσμένος, χρησιμοποιώντας έναν χάρτη που απεικονίζει το Αιγαίο με προκλητικό τρόπο, αναφέρθηκε στο νησί, υποστηρίζοντας ειρωνικά ότι «δυστυχώς έμεινε σε αυτούς (τους Έλληνες)». Η συζήτηση, όμως, γρήγορα ξέφυγε από τα στενά γεωγραφικά όρια, μετατρεπόμενη σε μια επίδειξη επιθετικότητας.

Σε μια στιγμή που προκάλεσε σοκ για την ευκολία με την οποία διατυπώνεται, ο καλεσμένος προχώρησε σε μια ανατριχιαστική πρόβλεψη: «Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι Τούρκοι κορυφαίοι αξιωματικοί μας, σε 24 ώρες θα έρθουν και θα πίνουν τον καφέ τους στην Αθήνα». Η ευκολία με την οποία διατυπώνεται μια απειλή για εισβολή σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ από τηλεοπτικούς δέκτες, αποδεικνύει το χάσμα που χωρίζει την τουρκική ρητορική από τις αρχές της καλής γειτονίας.

Το επίμαχο βίντεο δεν είναι απλώς μια «τηλεοπτική στιγμή». Είναι μια υπενθύμιση ότι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου υπάρχουν φωνές που όχι μόνο δεν επιθυμούν τον διάλογο, αλλά εργάζονται ενεργά για την υπονόμευση της ειρήνης. Οι απειλές για 24ωρες εισβολές και οι ειρωνείες για την ιστορική μας διαδρομή δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά μάλλον δείγμα ενός βαθιά προβληματικού τρόπου σκέψης που αδυνατεί να αποδεχθεί την ύπαρξη ενός κυρίαρχου γείτονα.

Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται, ενισχύοντας τις αποτρεπτικές της δυνατότητες, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι απέναντί της έχει μια ρητορική που δεν διστάζει να ξεπεράσει κάθε όριο. Η ιστορία έχει διδάξει ότι όσοι ονειρεύονται «καφέδες σε ξένες πρωτεύουσες» μέσα σε 24 ώρες, συνήθως καταλήγουν να «πίνουν το πικρό ποτήρι» της απομόνωσης και της καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα. Οι Έλληνες, με ενότητα και σοβαρότητα, παραμένουν προσηλωμένοι στη διατήρηση της ειρήνης, χωρίς όμως να φοβούνται να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση, όποτε κι αν αυτή προέρχεται.

Advertisement